Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Panowie i Panie!

Stanąłem przed potrzebą zakupu "nowego" głównego ciągnika do gospodarstwa i prosił bym Was o rade jaki bo jest taki wybór, że się w głowie kręci i już sam nie wiem co wybrać.

Pozdrawiam!

Posted
Ale to ma być ciągnik głowny, a nie pomocniczy więc Kubota była by chyba za lekka. Może tak Fendt Farmer albo Favorit? Widziałem temat na forum, że ktoś o takiego pytał. No i w sumie co ważne zależy mi aby ciągnika miał 4, a nie 6 cylindrów.
Posted
Ja może zaproponuję Masseya Fergusona 6150, jeszcze rozważ tego JD co kolega powyżej proponuje i popatrz na Fendt'y i to chyba III najporządniejsze marki jakie są. ;) Pozdrawiam :)
Posted
Porzebuje ciągnika z przednim TUZ'em i WOM'em. Ten Massey ma tylko 95KM i nie wiem czy dał by u mnie rade z gruberem 7 łap (2,6m). John odpada bo mam max. 110tys. złotych poza tym nie mam przekonania do tej marki ale modele premium są ponoć dobre ale jak każdy John dużo palą, a ja potrzebuje oszczędności.
Posted
Powiem Ci że dośc spore masz wymagania noo i bardzo długo się zastanawiałem co Ci polecić... :D Zetory, John Deery i Fergusony o tej mocy są za drogie dla Ciebie, więc może Lamborghini Premium 1050? Ciągnik conajmniej ciekawy, fakt że ma tylko 105KM, ale ma 4 cylindry z turbiną i Intercolerem. :) Ew. Ursusa 11024, jak poszukasz 2012 rocznik to zmiejścisz się w swoich pieniądzach i masz prawie nowy ciągnik, ale to tylko Ursus. Z Renault to Temis 550X, niby ma tylko 102KM, ale jest z turbiną i silnik John Deere. No i to byłoby ode mnie chyba na tyle bo ciężko mi coś innego wymyśleć. :D Pozdrawiam :)
Posted

powiem ci tak ja miałem 2 lata temu grubera 10 łap 2,3m rzad łap 4,2,4. i ciągałem go 2 lata zetor 10111 o 100 koniach a jak kupiłem John Deere w barwach zetora JD 2800 on ma 95 koni a mógł go ciągać 3 biegiem a zetor biegiem 2 i jeszcze nieraz na żółwiu. Wiec nie patrz na konie bo 5-10 koni nie robi różnicy tak samo John Deere o 110 koniach a mój zetor 12145 o 120 koniach nie ma szans do JD. Jd ma całkiem inne przełożenie on ma tam tyle pół biegów że szkoda gadać i w ogóle lepiej się wkręca na obroty. Ja bym ci radził jakiegoś Jd o 95-100 koniach kupisz jakiś agregat 4,2 KOMBI i jakiś pług 4 skiby obrotówka i jesteś ustawiony nie odrzucaj JD

Edit błędy ort.popraw swoją pisownię i wyrażanie się ?

Posted
Oglądałem za Fendt'ami i znalazłem Favorita 510 95r., resorowana przednia oś, ten po liftingu lekkim, ma skubany aż 44 biegi, wydajną pompe, przedni TUZ i WOM, mocny podnośnik (ponad 5,5t). Ale jeszcze poszukam bo ma to być zakup na długi czas wiec musze mądrze wybrać, a co do agregatu to mówisz chyba @Dimek o tych mniejszych łapach.
Posted
tak mniejszych łapach właśnie mam go na sprzedaż bo ja szukam większego ok 6-8 łapek tych większych :D i z zabezpieczeniem sprężynowym
Posted

Maszyny będe musiał dokupić bo dotychczas mam Renault 80.14TX i ciosam broną talerzową 2m. Pług będzie "nowy". To będzie kompletna wymiana sprzętu.

@Bury341 czytaj co pisałem jakie mam wymagania... Massey odpada.

Posted
Miki a co myślisz o Ursus 1014. Niestety te traktory trzymają się ceny taki w super stanie to powyżej 65 tysięcy musisz dać :) Zaproponowałem ci to bo nie pisałeś że to ma być zachodni traktor :) A taki ursusik na 30-50 ha jest w sam raz. Zdarza się że ci się taki Ursus trafi 2000-2002 rok, blokada przedniego mostu , silnik turbo 100km. Hmm?? :) Co o takim traktorze byś myślał?
Posted
Ursus odpada nie chce i TUZ'a ani WOM'u przedniego nie ma już pisałem. Może jakiś Deutz Fahr? Tylko, że ja sie na modelach tych ciągników nie znam niestety. Ale ponoć są to dobre maszyny, jednak u mnie w okolicy nikt nie ma takich ciągników i nie mam porównania.
Posted

Kurcze ciężko znaleźć ciągnik 4 cylindrowy z przełomu tysiąclecia o mocy ok 110 Km, w tedy królowały o tej mocy 6 tki.

Do mnie z tego wszystkiego by najbardziej przemawiał Fendt, Valtra.

Jutro będę u znajomego to się popytam czy coś będzie miał o takiej mocy.