Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zobacz na ta strone -

ksiegiwieczyste.info.pl

- mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone -

ekw.ms.gov.pl

- tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak, ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...

• 1 month later...
Posted

Zobacz na ta strone -

ksiegiwieczyste.info.pl

- mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone -

ekw.ms.gov.pl

- tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak' date=' ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...

[/quote']

Dzięki - pozyskałam numer. Mam jeszcze pytanie - jeżeli w księdze wieczystej brak jest jednej z działek, a z tego co się orientuję to powinno być o jedną właśnie więcej, to w jaki sposób można to wyprostować?

Posted

Jeżeli są to Twoje działki, albo masz dostęp do rejestru gruntów, to przy każdej z działek jest napisany nr KW i tam ta działka jest opisana. Przyczyn założenia odrębnej KW danej działki może być kilka, np. stała się zastawem pod kredyt, lub zostało na niej ustanowione jakieś obciążenie.

Zmiany w KW może zlecić sąd.

• 1 month later...
Posted

Zobacz na ta strone -

ksiegiwieczyste.info.pl

ekw.ms.gov.pl

- tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak' date=' ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...

[/quote']

Znam to niestety z autopsji!!! :((( Czasami zyjemy w blogiej nieswiadomosci co do tego co jest napisane w ksiedze, dopiero jak sie chce sprzedac dzialke, i potrzeby jest odpis ksiegi, to dowiadujemy sie, ze dzialka jest jeszcze na pradziadka!!! A tu kupujacy juz czeka, i notariusz umowiony...

• 3 weeks later...
Posted
a ja mam takie pytanie - jesli w ksiedze wieczystej jest wpisane obciazenie hipoteki, natomiast kredyt juz zostal splacony, to w jaki sposob usunac taki zapis o obciazeniu hipoteki widniejacy w ksiedze wieczystej?
Posted
Nie jestem pewna- najlepiej zapytać w wydziale ksiąg wieczystych w Twojej gminie. Kiedyś wystarczyło zaświadczenie z banku o spłaceniu kredytu- teraz nie wiem.
Posted
Tak właśnie jest :-))) - dowiadywałam się właśnie. Potrzebne jest zaświadczenie z banku, że kredyt jest spłacony, na tej podstawie wykreślają wpis o obciążeniu hipoteki z księgi. Dzięki Mora.
Posted
Pobierałam numer kw jednej działki z ksiegiwieczyste.info.pl i dostałam go od razu, natomiast jak jest w urzędzie tego nie wiem, ale na logikę - czy otrzymałeś kiedyś coś w urzędzie od razu i bezproblemowo? Ja nigdy nie miałam takiego szczęścia :(((.
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Zobacz na ta strone -

ksiegiwieczyste.info.pl

ekw.ms.gov.pl

[/quote']

W księdze mojej działki wpisana jest zła powierzchnia. Nie że bym nie chciała żeby działka była większa (powierzchnia wpisana jest większa od rzeczywistej), jednak tak pozostać chyba nie może? Jak możemy to skorygować? Z posta wynika, że w sądzie - ile mniej więcej to kosztuje, czy cała procedura trwa długo, od czego zacząć?

• 1 month later...
Posted
Moja znajoma miala podobną sytuację i zgłosiła się do notariusza, który sporządzał akt. Jeśli masz jakiś inny dokument poświadczaący powierzchnię działki, to myślę, że nie będzie problemu z odkreceniem tego, no bo to ewidentny błąd. I wtedy z nowym aktem wnosisz to do sądu i załatwione.
  • 3 weeks later...
Posted

a ja mam takie pytanie - jesli w ksiedze wieczystej jest wpisane obciazenie hipoteki' date=' natomiast kredyt juz zostal splacony, to w jaki sposob usunac taki zapis o obciazeniu hipoteki widniejacy w ksiedze wieczystej?

[/quote']

Napisz do sądu mniej więcej taki wniosek:

Wniosek o wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej kw nr ..... prowadzonej przez Sąd Rejonowy w/dla ......

Wnoszę o wykreślenie hipoteki …(umownej, kaucyjnej itp) w kwocie …. ustanowionej dnia ..... na rzecz … w dziale IV księgi wieczystej kw nr ..... prowadzonej przez Sąd Rejonowy w/dla .......

Uzasadnienie

Z załączonego zaświadczenia o spłacie kredytu z dnia …… sporządzone przez ….. wynika, że zadłużenie zostało w całości spłacone. Mój wniosek jest zatem zasadny i wnoszą o jego pozytywne rozpatrzenie.

Obowiązek wykreślenia hipoteki spoczywa na osobie wpisanej w dziale II księgi wieczystej jako właściciel.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 11 months later...
  • 7 months later...