michab Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Witajcie! Pilnie potrzebuję numer księgi wieczystej działki, niestety, znam tylko adres i numer działki. Bez numeru nie mogę dostać się do księgi (na http://ekw.ms.gov.pl), jak mogę uzyskać numer księgi? Quote
amiami Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Zobacz na ta strone - ksiegiwieczyste.info.pl - mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone - ekw.ms.gov.pl - tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak, ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach... Quote
michab Posted April 9, 2014 Author Report Posted April 9, 2014 Zobacz na ta strone - ksiegiwieczyste.info.pl - mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone - ekw.ms.gov.pl - tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak' date=' ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...[/quote'] Dzięki - pozyskałam numer. Mam jeszcze pytanie - jeżeli w księdze wieczystej brak jest jednej z działek, a z tego co się orientuję to powinno być o jedną właśnie więcej, to w jaki sposób można to wyprostować? Quote
michab Posted April 14, 2014 Author Report Posted April 14, 2014 Może ma odrębną księgę założoną? No właśnie nie... Orientujesz się może dlaczego tak może być? Jak to ew. poprawić? Quote
mora Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Jeżeli są to Twoje działki, albo masz dostęp do rejestru gruntów, to przy każdej z działek jest napisany nr KW i tam ta działka jest opisana. Przyczyn założenia odrębnej KW danej działki może być kilka, np. stała się zastawem pod kredyt, lub zostało na niej ustanowione jakieś obciążenie.Zmiany w KW może zlecić sąd. Quote
aleksandraswie Posted May 19, 2014 Report Posted May 19, 2014 Zobacz na ta strone - ksiegiwieczyste.info.pl - mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone - ekw.ms.gov.pl - tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak' date=' ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...[/quote'] Znam to niestety z autopsji!!! (( Czasami zyjemy w blogiej nieswiadomosci co do tego co jest napisane w ksiedze, dopiero jak sie chce sprzedac dzialke, i potrzeby jest odpis ksiegi, to dowiadujemy sie, ze dzialka jest jeszcze na pradziadka!!! A tu kupujacy juz czeka, i notariusz umowiony... Quote
myszpolna Posted June 10, 2014 Report Posted June 10, 2014 a ja mam takie pytanie - jesli w ksiedze wieczystej jest wpisane obciazenie hipoteki, natomiast kredyt juz zostal splacony, to w jaki sposob usunac taki zapis o obciazeniu hipoteki widniejacy w ksiedze wieczystej? Quote
mora Posted June 19, 2014 Report Posted June 19, 2014 Nie jestem pewna- najlepiej zapytać w wydziale ksiąg wieczystych w Twojej gminie. Kiedyś wystarczyło zaświadczenie z banku o spłaceniu kredytu- teraz nie wiem. Quote
myszpolna Posted June 23, 2014 Report Posted June 23, 2014 Tak właśnie jest :-))) - dowiadywałam się właśnie. Potrzebne jest zaświadczenie z banku, że kredyt jest spłacony, na tej podstawie wykreślają wpis o obciążeniu hipoteki z księgi. Dzięki Mora. Quote
adam1208 Posted June 23, 2014 Report Posted June 23, 2014 Nie będe zakładał nowego tematu, zapytam tutaj. Będe sprzedawał właśnie działke w tym roku, czy numer z ksiąg wieczystych dają od razu czy trzeba czekać ? Quote
myszpolna Posted June 24, 2014 Report Posted June 24, 2014 Pobierałam numer kw jednej działki z ksiegiwieczyste.info.pl i dostałam go od razu, natomiast jak jest w urzędzie tego nie wiem, ale na logikę - czy otrzymałeś kiedyś coś w urzędzie od razu i bezproblemowo? Ja nigdy nie miałam takiego szczęścia ((. Quote
katarzynab Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 gdzie tu na ekw.ms.gov.pl mozna przegladac ksiege, nie moge tego znalezc? Quote
mora Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 W zakładce : przeglądanie księgi wieczystej wpisujesz nr i kod z obrazka Quote
katarzynab Posted July 10, 2014 Report Posted July 10, 2014 W zakładce : przeglądanie księgi wieczystej wpisujesz nr i kod z obrazka faktycznie, nie wiem jak moglam tego nie zauwazyc Quote
sianokosy Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Zobacz na ta strone - ksiegiwieczyste.info.pl - mozesz wyszukiwac ksiegi po adresie oraz po tak zwanym identyfikatorze dzialki. Jak znajdziesz numer to wchodzisz na strone - ekw.ms.gov.pl - tam podajesz numer ksiegi i mozesz ja czytac. Czasem moze byc tak' date=' ze tresc ksiegi nie jest zaktualizowana (np. ktos nie zglosil pewnych faktow w sadzie) i to co jest w ksiedze nie jest zgodne z tym co jest faktycznie w terenie i trzeba lazic po sadach...[/quote'] W księdze mojej działki wpisana jest zła powierzchnia. Nie że bym nie chciała żeby działka była większa (powierzchnia wpisana jest większa od rzeczywistej), jednak tak pozostać chyba nie może? Jak możemy to skorygować? Z posta wynika, że w sądzie - ile mniej więcej to kosztuje, czy cała procedura trwa długo, od czego zacząć? Quote
sianokosy Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Czy ktoś spotkał się z podobnym zagadnieniem lub był w podobnej sytuacji i mógłby podzielić się jakimiś szczegółami? Quote
adamo Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 Moja znajoma miala podobną sytuację i zgłosiła się do notariusza, który sporządzał akt. Jeśli masz jakiś inny dokument poświadczaący powierzchnię działki, to myślę, że nie będzie problemu z odkreceniem tego, no bo to ewidentny błąd. I wtedy z nowym aktem wnosisz to do sądu i załatwione. Quote
aldo3434 Posted October 21, 2014 Report Posted October 21, 2014 Poczytaj tutaj mieszkam.gratka.pl/artykul/5555-1-ksiega-wieczysta.html W takim przypadku wyszukuje się po numerze i po adresie Quote
Michałek Posted October 21, 2014 Report Posted October 21, 2014 a ja mam takie pytanie - jesli w ksiedze wieczystej jest wpisane obciazenie hipoteki' date=' natomiast kredyt juz zostal splacony, to w jaki sposob usunac taki zapis o obciazeniu hipoteki widniejacy w ksiedze wieczystej?[/quote'] Napisz do sądu mniej więcej taki wniosek:Wniosek o wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej kw nr ..... prowadzonej przez Sąd Rejonowy w/dla ......Wnoszę o wykreślenie hipoteki …(umownej, kaucyjnej itp) w kwocie …. ustanowionej dnia ..... na rzecz … w dziale IV księgi wieczystej kw nr ..... prowadzonej przez Sąd Rejonowy w/dla .......UzasadnienieZ załączonego zaświadczenia o spłacie kredytu z dnia …… sporządzone przez ….. wynika, że zadłużenie zostało w całości spłacone. Mój wniosek jest zatem zasadny i wnoszą o jego pozytywne rozpatrzenie. Obowiązek wykreślenia hipoteki spoczywa na osobie wpisanej w dziale II księgi wieczystej jako właściciel.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Taliczan Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 Numer księgi po adresie znajdziesz Tutaj: http://www.sprawdzamsiebie.strefa.pl/ksiega-wieczysta.html Quote
a211 Posted May 5, 2016 Report Posted May 5, 2016 Może to stary temat, ale... może się komuś przyda ta wiedza na przyszłość, jest tutaj taki artykuł w którym jest opis jak mozna znaleźć numer księgi znając tylko adres albo numer działki. http://www.przeglad-finansowy.pl/2015/02/jak-znalezc-numer-ksiegi-wieczystej.html Quote
crazy333 Posted May 12, 2016 Report Posted May 12, 2016 CZy numer z księgi wieczystej odnajde na stronie geoportal.pl ? Tam są te same numery co w księdze wieczystej? Quote
Vademecum Posted May 12, 2016 Report Posted May 12, 2016 nr.działki na geo znajdziesz, ale nie nr. kw tzn. nie numer księgi wieczystej Quote
Recommended Posts