Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam jestem poczatkujacym rolnikiem bo dostalem troche pola w spadku a nigdy sie w to nie bawilem. Mam zamiar kupic zetora 5245 badz 7245 doradzcie co bedzie lepszym rozwiazaniem i jaki ile mi pociagnie chodzi mi o maxymalny zaladunek przyczepy jak i jaki plug do niego moge maxymalny podczepic klase pola mam 3 i 2 z lekkimi wzniesieniami. Inne ciagniki od razu mowie mnie nie interesuja. kolejne pytanie ile mniej wiecej ton rzepaku badz przenicy bede mial zbioru z tej klasy pola z jednego hektara.
Posted

Ja bym celował w zetora 7245 po prostu jest mocniejszy. Jeżeli ma to być twój jedyny traktor to dobrze aby te 60 koni miał i te 3 skiby pociągnął. Nie napisałeś ile masz tej ziemi?

Są tacy co cały czas od dawana uprawiają 10 ha ciapkiem - c330 i dają radę, ale moim zdaniem to już na te czasy to katorga.

Posted

Drugi mocniejszy zdecydowanie więc jeśli chcesz ciągnik który więcej pociągnie to na pewno 7xxx.

A ile pociągnie to pojęcie względne. Nie wiemy jakie masz warunki ale trzeba założyć że 7xxx ma uciąg na haku 12 ton.

Czyli z takim tonażem na haku po drodze ten ciągnik poradzi sobie w każdych warunkach.(Pomijam warunki zimowe z wiadomych względów)

Posted

interesowalo mnie wlasnie zeby dawal rade z 10 tonami. warunki jak na pole okreslil bym na bardzo dobre pole graniczy z droga asfaltowa po calej jego szerokosci i na wielkie bloto na pewno nie moge narzekac

z tego co widzialem na filmikach widzialem 7245 z 4 i 5 skibami czy bedzie to efektywna praca w jego wykonaniu wtedy?

Posted

Lepszy 7245 ale jak masz możliwość to weź sobie 7211. Ja miałem 7211 założyłem przedni napęd i to był największy błąd w moim życiu. Zetorkiem 7245 wszystko ciągniesz biegiem 1,2 a Zetorkiem 7211 to ja ja z pola przyczepę 8 ton potrafiłem wyciągnąć na trójce i mocy nie brakowało. :) Pozdrawiam :)

Też widziałem 4,5 skiby ale to małe były na pewno więc tak jak byś ciągnął 3,4 duże skiby. Zetorem 7245 na pewno dobrze się siać nie będzie na wyłączonym napędzie bo tylny most będzie musiał pchać cały przód a sam wiesz ile przedni napęd waży. :)

Posted

Ciągnik z napędem zawsze idzie trochę ciężej bo na wprawienie w ruch dodatkowych mechanizmów potrzeba mocy nie wspominając o większych przednich oponach stawiających opór.

Ale mimo to i tak 4x4 bije pod względem mobilności ciągnik bez przodu.

Siódemka spokojnie pociągnie 4 skiby z tym że w terenie górzystym ma i tak ciężko.

Posted

celuje w 4x4 bo bedzie mial zalozonego prawdopodobnie tura ktory przyda mi sie w firmie. wiem ze co do wszystkiego to tak naprawde do niczego ale nie potrzeba mi 5 maszyn wole jedna uniwersalna.

no widze ze 3x40 obrotowka bedzie chyba najlepszym wyjsciem

Posted
Chodzi ci o agregat z hydropakiem. Pytanie czy warto inwestować bo nie jest to tania rzecz. Na moje oko na 5 hektarów zbędna. Elegancki siewnik ze spulchniaczami śladu ciągnika, zagarniaczami i pojemnym zbiornikiem wystarczy.
Posted
Siewnik Hassia 3m bardzo dobra maszyna. Sam ją posiadam i sieje już 4 sezon. Wyposażony jest w spulchniacze za kołami, ścieżki na 12m, pojemność ok 300kg ;) Chcesz coś jeszcze wiedzieć ; )
Posted

nie posaidam nic wlasnie o to chodzi wszystko musze zakupic ale z tym sie wstrzymam narazie i tak spora inwestycja mnie czeka mam dobrych sasiadow wiec pozycza :)

ale mozesz podac jakies wskazowki co do zakupu na przyszlosc :)))

Posted
Nie przesadzaj. Ciągnik ma uciąg na haku 12 ton i tyle ma ciągnąc. 20 ton ładunku i przyczepy która każda ma ładowność 10 ton to niewiele braknie do 30-tu na haku. Zdecydowanie za dużo nawet na 150-konny ciągnik nie mówiąc o ledwo 80-cio konnym zetorku nie ważącym nawet pięciu ton. Jedno koło przyczepy wpadnie w dziurę i nie ruszysz.