Glebol Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Witam, mam nie lada problem z wyborem pierwszego w swoim życiu ciągnika, prowadzę małą działalność związaną z pracami ogrodniczymi itp. Dokładnie szukam teraz ciągnika by podpiąć do niego rębak do gałęzi o średnicy roboczej ok 15 cm. Ale w przyszłości miałby pracować z ładowaczem czołowym, kosiarką boczną i na wysięgniku jak i zestawem zimowym tzn. jakiś spych i posypywarka.Na chwile obecną wiem że ma być z napędem 4x4, kabiną, waga nie mniej jak 2,5 t (by w przyszłości można podpiąć kosiarkę na wysięgniku), moc około 80 km.Jeśli chodzi o finansowanie to w grę wchodzi leasing więc sprzęt nowy a zakres cenowy to podejrzewam że koło 120 tys. będzie. Do tej pory zapoznałem się mniej więcej z:- Zetor Proxima 80, 90- John Deere 50-85M- New Holland TD5.85 Z góry dziekuje za jaką kolwiek pomoc Quote
adam1208 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Moim zdaniem z tych ciągników które wymieniłeś najlepszym rozwiązaniem będzie NH, na drugim miejscu Jelonek a na końcu Zetor.Myśle że NH będzie najbardziej oszczędny i w takich pracach posłuży długo. Quote
Glebol Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Wiecej argumentów przemawia za NH ale ktoś mi mówił by sprawdzić to pod względem ekonomicznym czyli wymiana olejów filtrów, ew. szyb w kabinie Quote
Bury341 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Zetor Proxima 80 będzie w sam raz, wygodny i komfortowy. Jest bardzo oszczędny A NW nie polecam, to jest syf, juz lepiej JD Quote
adam1208 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Mam uczulenie na ludzi zachwalających zetory Bury341: Czyli NH jest mniej wygodny i komfortowy niż ta proxima ? Quote
Glebol Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Każdy zachwala to co ma moim zdaniem ja nie siedziałem ani w 1 ani w 2 wiec opinii nie mam, zależy by zamiast komfortu mniej palił albo eksploatacja była mniej kosztowna. Quote
Mikruss Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 John deere z tej seri to jak się nie myle choiczykZetor o dziwo w tym przedziale jest ok ale właśnie proxima, nie czasem Major;)Co do New Hollanda lepiej popytaj o Case albo Styer - niby ta sama rodzina ciągników ale nw jest właśnie najgorszy z nich Quote
Glebol Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 po targach sądzę że wybór padnie na zetora 80 lub 90 Quote
Bury341 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Ale wy przekreślacie te Zetory, że niby podnośniki są słabe, traktory psują się, dużo palą itp... A prawda jest właśnie odwrotna i oszukujecie samych siebie ;D Pozdrawiam Quote
troszkin Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Jak dla mnie NH i jelonek na pierwszym miejscu a na drugim zetor ja osobiście wybrał bym jelonka Pozdrawiam Quote
Recommended Posts