Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam nie lada problem z wyborem pierwszego w swoim życiu ciągnika, prowadzę małą działalność związaną z pracami ogrodniczymi itp. Dokładnie szukam teraz ciągnika by podpiąć do niego rębak do gałęzi o średnicy roboczej ok 15 cm. Ale w przyszłości miałby pracować z ładowaczem czołowym, kosiarką boczną i na wysięgniku jak i zestawem zimowym tzn. jakiś spych i posypywarka.

Na chwile obecną wiem że ma być z napędem 4x4, kabiną, waga nie mniej jak 2,5 t (by w przyszłości można podpiąć kosiarkę na wysięgniku), moc około 80 km.

Jeśli chodzi o finansowanie to w grę wchodzi leasing więc sprzęt nowy a zakres cenowy to podejrzewam że koło 120 tys. będzie.

Do tej pory zapoznałem się mniej więcej z:

- Zetor Proxima 80, 90

- John Deere 50-85M

- New Holland TD5.85

Z góry dziekuje za jaką kolwiek pomoc :D

Posted

Moim zdaniem z tych ciągników które wymieniłeś najlepszym rozwiązaniem będzie NH, na drugim miejscu Jelonek a na końcu Zetor.

Myśle że NH będzie najbardziej oszczędny i w takich pracach posłuży długo.

Posted
Każdy zachwala to co ma moim zdaniem :D ja nie siedziałem ani w 1 ani w 2 wiec opinii nie mam, zależy by zamiast komfortu mniej palił albo eksploatacja była mniej kosztowna.
Posted

John deere z tej seri to jak się nie myle choiczyk

Zetor o dziwo w tym przedziale jest ok ale właśnie proxima, nie czasem Major;)

Co do New Hollanda lepiej popytaj o Case albo Styer - niby ta sama rodzina ciągników ale nw jest właśnie najgorszy z nich ;)

Posted
Ale wy przekreślacie te Zetory, że niby podnośniki są słabe, traktory psują się, dużo palą itp... :) A prawda jest właśnie odwrotna i oszukujecie samych siebie ;D Pozdrawiam