Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. W tamtym roku kupiłem sobie MTZa 82 i teraz potrzebuję dokupić do niego pług. Ma to być 4*40 i chciałbym się dowiedzieć jaką firmę wybrać bo jest tego naklepane dziadostwa i boję się kupić jakieś badziewie. Czytałem różne opinie na różne pługi, ale każdy chwali swoje.. Budżet to max 5tys, oczywiście pługi nowe :)

Pługi jakie oglądałem i czytałem to:

- Akpil

- Atlas

- Bomet

- Demarol

i jakieś tam Orliki

Interesują mnie opinie na temat podanych pługów, lub też coś co macie i moglibyście wypowiedzieć się na ich temat :)

Posted

powiem Ci ze wiekszosc plogow do 5-6tys. ma te same elementy robocze, a rama jest chyba z plasteliny

lepiej juz kupic stara UG i wymienic odkladnie na jakies lepsze, ew. zachodnia uzywke

widze ze masz sporo kasy na plugi, za taka sumke mozna szukac nowego Fendta :D

Posted
Hehe mała pomyłeczka, ale już jest git :) No właśnie oto chodzi, że ta rama.. to jest tragedia. Czytałem trochę, że się wyginają ramy i wieżyczki :). Aczkolwiek u nas sąsiad ma akpila kilka lat i jeszcze nic mu się z nimi nie stało.
Posted

Starej UG nie kupuj. Odkładnie są kiepsko wyprofilowane. Trójka Grudziądzka stawia taki opór jak czwórka zachodnia.

Bomet bym raczej odpuścił może akpil prędzej ale tylko na odkładniach wzorowanych na kvernelandzie półśrubowa lub śrubowa ale w życiu cylindroidalnej.

Nie wiem jaka masz ziemię ale mtz na ciężkiej może mieć trudno z 40x4 szczególnie na górkach. Pojedzie ale wolno.

Wtedy lepiej spisał by się pług jednobelkowy z regulacją szerokości orki. Są nawet trzyskibowe z szerokością ponad 45 na odkładnie.

Posted
W tych wszystkich pługach to raczej jest półśrubowa. U mnie ziemia lekka, będzie spokojnie chodził z takimi czwórkami. Jednobelkowego nie widziałem jeszcze w akcji i szczerze mówiąc jakoś bałbym się brać takie pługi. Może to i dobre, ale ja jakoś nie wyobrażam sobie takiego u mnie :)
Posted
jeśli miałbym kupować to tylko ten STALTECH, mam półśrubowy lemken i unia grudziądz zwykłą trójkę ,moim zdaniem unia grudziądz w dzisiejszych czasach to tylko dla prymitywnych rolników(proszę mnie źle nie zrozumieć bo też nim orzę ale to nie to co półśruba)-pozdrawiam
Posted

No dokładnie.

Jest jeszcze kilka innych spraw. Nie wiem jakie masz opony ale odkładnie starego typu robią wąską bruzdę i koło 18,4 już się w niej nie mieszczą. Druga sprawa jeśli masz piachy to trzeba założyć że ziemia nie jest zbyt zwarta. A stara unia nie radzi sobie za bardzo z taką szczególnie jak się jedzie poniżej tych 8km/h. Pcha to przed sobą a za nią zesypuje się wszystko do bruzdy.

Dla tego o wiele lepiej i to na każdej ziemi spisuje się płasko położony lemiesz i długie pióro. Bierze ziemię na siebie i przewraca robiąc przy okazji szeroką i czysta bruzdę.

osobiście podoba mi się jednobelkowy staltech. U nas znajomy ciąga jednobelkową unię z odkładniami jak z twojego linku ma czerwony. Tyle że ziemia zwarta nie mia piachy. Dobrze idzie.

Posted

napewno gazete atlasa wyżuć albo spal unia też sie nie nadaje chyba że masz mało zakamienione gleby to polecam bomet umie robiś tylko tależuwki

jak już kverneland ale ja wiem czy za 5 tyś kupisz dobry pług może jakiś zagonowy agro masz jedno belkowy 4 *45 ale wątpie wtedy kup używany tak 5 lat w dobrym stanie

:blush:

Posted

Dokładnie... ;) Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie te nowe Polskie pługi, bo może i są tanie i ładnie wyglądają, ale ramy są słabe jakościowo, a odkładnie gorsze od tych starych. :) Ja na Twoim miejscu poszukałbym na rynku maszyn używanych stare Niemieckie pługi i Ci gwarantuje że będziesz nim pracował dłużej niż takim Bometem czy Akpilem. Pozdrawiam :)

@iktorn Nie nabijaj sobie w taki sposób postów... Jak coś piszesz to staraj się zrobić to w jednym komentarzu, a nie pisać posta pod swoim postem...

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Ok. Teraz to i ja mogę się wypowiedzieć coś na temat pługów polskich i powiem tu co niektórym, że w ogóle nie macie pojęcia o czym piszecie. dajmy przykład ten:

dołożysz parę złoty i kupisz lemkena opal 90 (3*45) i masz sprzęt ale nie polskie orliki akpile czy już wogóle atlasy

Tak się składa' date=' że Akpil jakościowo jest zaraz po Unii. ,,Orlik" , ,,Atlas" są to symbole odkładni. Orlik jest to 30cm, Atlas-40cm.

[...]Nie wiem jaka masz ziemię ale mtz na ciężkiej może mieć trudno z 40x4 szczególnie na górkach. Pojedzie ale wolno.[...]

Powiem Ci, że 4x40 to dla MTZ najlepsze rozwiązanie na gleby lekkie, średnie.

I niech nikt nie mówi, że polskie pługi są tak złe, że nie da się ich ustawić.

Ja jednak zaryzykowałem i kupiłem pług AWEMAK ATLAS 4x40 za 4.000zł (cena była 4.300zł to trochę zbiliśmy ) w Żółkiewce. Może jest ktoś z tych stron to też sobie skorzysta. Żółkiewka i Turobin miały najniższe ceny..

Zaorałem dopiero tymi pługami jakieś 3ha i jest dobrze, ładnie kryje, rozkręcone mam, że bierze jakieś 20cm za koło, a MTZ lata na 5 szosowej i nie czuje zbytnio oporu, czasami w glinie tylko pyk na terenową piątkę i szedł dalej. Na dniach doleję paliwa i sprawdzę ile mi wziął. :) Myślę, że to tyle na ten temat w chwili obecnej.

Posted

Orlik to nazwa starego pługa dwuskibowego. Następca "Orła" tego z pokrętłami w wieżyczce.

Polski jak najbardziej ale w życiu na grudziąckich starych odkładniach. Tylko i wyłącznie na tych wzorowanych na kvernelanda.

Posted

Masz w pługu nowszego typu odkładnie. Zdecydowanie lepsze od starego.

To łącznie musiałeś to robić godzinę i na pewno miał lekko.

W zimie przy odśnieżaniu mtz pali od 5,5 do 7,5 w zależności od warunków. Ciekawe że średnią zawyżają przejazdy drogami po sól. Mniej pali pchając śnieg niż ganiając po drodze.