Młody18 Posted March 8, 2014 Report Posted March 8, 2014 Mam o duży problem. Kupiłem tydz temu samice królika siedzi cały czas w jednym miejscu, i nie może się wypróżnić. Dzisiaj jak ją podniosłem to leciało jej coś takiego białego z odbytu.W ogóle nie je ani nie pije. Co to może być? Edit. błędy ort;[ Quote
Krystiaan19 Posted March 8, 2014 Report Posted March 8, 2014 To o czym piszesz to biegunka. Podawaj jej tylko siano i pamiętaj o stały dostępie do wody. Staraj się często wymieniać ściółkę. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Biegunka wśród królików jest zabójcza, więc można to próbować leczyć, lecz to zazwyczaj i nie warto i nie przynosi takich skutków. Raczej zdechnie. Może jeszcze jak chcesz mięso z niej uda się uratować. Quote
rolnik-z-widłami Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Zabierz ją do najbliżeszego lekarza weterynarii!! on Ci pomoże w tym przypadku, a Rolnik z Pomorza... Zenka chyba usmucisz takimi tekstami że mu króliczek zdechnie Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Czasem lepiej wyzwolić zwierze od cierpienia;[ po co ma się męczyć;[ jeśli wet nie pomoże to ubić to najlepsze wyjście. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Ja patrzę też pod kątem finansowym, bo jak zdechnie to nie ma się nic z tego, a jak jeszcze do tego będziemy próbowali leczyć a jeszcze zdechnie, to mało tego, że zapłaciliśmy za królika, to jeszcze za weterynarza, a tak to jeszcze można mięso albo zjeść albo sprzedać, bo jeżeli to jest biegunka to temu mięsu nic nie jest, jak nie dawaliśmy żadnych leków typu antybiotyk, to można śmiało jeść. Niech zrobi jak chce. Jednak królik kosztuje kilkadziesiąt złotych, w porównaniu do krowy, która jest warta kilka tysięcy złotych, to się mało kalkuluje koszt leczenia, a cenowo może wyjść taki sam, a według mnie skutek może być marny najprawdopodobniej. Zenek daj znać jak tam z tym Twoim królikiem. Quote
Młody18 Posted March 10, 2014 Author Report Posted March 10, 2014 Juz jest coraz lepiej.wczoraj dalem jej pol wora siana Dzis rano poszedlem i nic nie bylo. Juz tak nie leje sie jej z odbytu tylko normalne bobki wydala chyba to siano pomoglo. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Bardzo się cieszę, że królik wydobrzał. Wiem, jak bardzo ważny jest dla Ciebie ten królik. Uważaj na na trawę aby nie była świeżo wynawożona. Jak zmieniasz królikowi paszę to trzeba stopniowo przestawiać. Nie podawaj owsa w okresie przestawiania paszy bo ma właściwości rozwalniające, podobnie jak zielonka. Zawsze dbaj, aby królik miał odpowiednią ilość włókna w paszy. Nie podawaj paszy powodującej wzdęcia, jak kapusta czy sałata, ale odrobina nie zaszkodzi.Wyczyść dokładnie klatkę i wszystko już powinno być dobrze. Pogłaskaj ode mnie królika. Pozdrawiam! Quote
Krystiaan19 Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Zenuś, w diecie królika siano zawsze powinno być na pierwszym miejscu. Musi mieć je 24/7. Quote
Recommended Posts