Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam o duży problem. Kupiłem tydz temu samice królika siedzi cały czas w jednym miejscu, i nie może się wypróżnić. Dzisiaj jak ją podniosłem to leciało jej coś takiego białego z odbytu.W ogóle nie je ani nie pije. Co to może być?

Edit. błędy ort;[

Posted

Ja patrzę też pod kątem finansowym, bo jak zdechnie to nie ma się nic z tego, a jak jeszcze do tego będziemy próbowali leczyć a jeszcze zdechnie, to mało tego, że zapłaciliśmy za królika, to jeszcze za weterynarza, a tak to jeszcze można mięso albo zjeść albo sprzedać, bo jeżeli to jest biegunka to temu mięsu nic nie jest, jak nie dawaliśmy żadnych leków typu antybiotyk, to można śmiało jeść.

Niech zrobi jak chce. Jednak królik kosztuje kilkadziesiąt złotych, w porównaniu do krowy, która jest warta kilka tysięcy złotych, to się mało kalkuluje koszt leczenia, a cenowo może wyjść taki sam, a według mnie skutek może być marny najprawdopodobniej.

Zenek daj znać jak tam z tym Twoim królikiem.

Posted

Bardzo się cieszę, że królik wydobrzał. Wiem, jak bardzo ważny jest dla Ciebie ten królik. Uważaj na na trawę aby nie była świeżo wynawożona. Jak zmieniasz królikowi paszę to trzeba stopniowo przestawiać. Nie podawaj owsa w okresie przestawiania paszy bo ma właściwości rozwalniające, podobnie jak zielonka. Zawsze dbaj, aby królik miał odpowiednią ilość włókna w paszy. Nie podawaj paszy powodującej wzdęcia, jak kapusta czy sałata, ale odrobina nie zaszkodzi.

Wyczyść dokładnie klatkę i wszystko już powinno być dobrze. Pogłaskaj ode mnie królika. Pozdrawiam!