Farmer95 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Czy wyszliście już w pole? Jak tak to piszcie co robiliście i jakie województwo. Quote
Adams Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 U mnie (Podlasie) pola obsychają. Już lada dzień będą wchodzić. Oczywiście na wilgotniejszych glebach będziemy czekać do kwietnia. Ale dla porównania rok temu niektóre pola były mokre aż do połowy maja!!! Więc jest OK. Quote
wolekg Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Dolnośląskie: siewy pełną parą, ogólnie bardzo sucho, mogłoby popadać Quote
simson54 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Śląskie nie pada ciągniki dawno poszły w pole sieją nawozy i zboża ja tak samo wszystko posiałem ziemniaki nie sadze ale na to jest jeszcze czas deszczyk przydał by sie jak najbardziej jednak zapowiadają ładne pogody temperatura w granicach 15 stopni Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Ja jestem z mazowieckiego i u mnie w okolicy jeszcze w zbożach i trawach mało kto robi bo miejscami jest mokro, jednak przy obecnej pogodzie lada chwila i u nas w pola wyjadą. W tunelach i szklarniach już rośnie. Pozdrawiam Quote
Farmer95 Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 Na Podlasiu w okolicach Białegostoku wychodzą powoli w pole na razie z nawozami po rzepaku. Myślę że już w następnym tygodniu rozpoczną się pierwsze siewy. Quote
rolnik-z-widłami Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Kujawsko-Pomorskie... Jeszcze trochę a trzeba będzie już przygotować maszyny uprawowe pod kuku, buraki oraz jęczmień Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Ja planuje siew nawozu na przyszłą sobotę,a w polu to robić można i to dawno;] ale to za wcześnie na owsy itp. dziś rano był przymrozek;[ mazowieckie. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 W pomorskim to jeszcze tak widzę mało kto robi. U mnie jest sucho w polu, więc można by było robić, ale to jeszcze za wcześnie, bo rano był mróz taki że aż na stawach był cienki lód rano. A tak to jakby chociaż zapowiadali jakiś deszcz to pewnie by nawozy na oziminy posiać by można, bo teraz to nie wiem czy to coś da jak przez następne 2 tyg padać nie będzie. Quote
bardzomalorolny Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Małopolskie: nikt nic jeszcze nie robi. Siewy zbóż ruszą dopiero za 2-3 tygodnie końcem marca. Nawozów też raczej nikt na zboża ozime nie sieje. Nawozy u nas sieją przeważnie na początku maja i tylko jedną dawkę, więc się nikt nie spieszy. Quote
kubusjettaII Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 To u mnie odwrotnie, ozime już zasilone. Powoli szykuję siewnik pod owies i jęczmień... Quote
adam1208 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Mazowieckie- w sobote zamierzam posiać nawóz, pogode nadają ładną tak więc myśle że za 2tygodnie zasieje owies.W tamtym roku pogoda nie zadowalała także późno zaczęło się robić a teraz aż ciągnie żeby działać w polu Quote
Farmer95 Posted March 10, 2014 Author Report Posted March 10, 2014 Dziś w Podlaskim pierwsi "wariaci' bo tak ich można nazwać poszli w pole z siewnikami. Moim zdaniem to trochę za wcześnie może jest ładna pogoda i sucho na polu, ale to nie wszystko. Quote
Recommended Posts