nioop Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Witam..Na wstępie proszę o wyrozumiałość.. Gdyż nigdy nic nie miałem wspólnego z rolnictwem.. Prawdopodobnie niebawem dostane w spadku ziemie.. około 1.5 ha mizernej klasy (dokładniej mi nie znanej) , obecnie jest to dzierżawione na zasadzie iż osoba, która "wynajmuje" oddaje dotację, które wynoszą około 5tys zł na rok.. Aktualnie osoba dzierżawiąca uprawia tam jakąs pszenice z tego co mi wiadomo.. Zastanawiam się czy zostawić to tak jak jest czy też można spróbować wyciągnąc wiecej.. Słyszałem iż można dostać na start 15tys zł od unii, jednak jak wspomniałem - tak tylko słyszałem i nie są to sprawdzone wiadomości.. Dodatkowo również obiło mi się o uszy iż spore dotacje są jeżeli zasadzi się las (z pogłosek około 9tys zł za 1ha) Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy cokolwiek z powyższych wiadomości jest wiarygodne.. ?Ew. liczę na jakąs podpowiedz względem mojej sytuacji.. Dodatkowo informuję iż pracuję na pełen etat i nigdy nie byłem zarejestrowany w krusie.. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.. Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Witaj jeśli tam rośnie pszenica to jest dobra klasa ziemi ,po drugie do 1,5ha nie ma dopłat w wysokości 5000zł rocznie może 1500 ale tez nie wiem? na młodego rolnika są wyższe profity ale ty na się nie załapiesz[ za mało ziemi i nie masz ubezpieczenia w krus] a jeśli nie masz maszyn i wiedzy na temat uprawy tej ziemi to wydzierżawiaj ją dalej,takie moje zdanie pozdrawiam Quote
nioop Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 Dziękuje bardzo za odpowiedź.. Informację o kwocie 5tys zł otrzymałem od babci, która właśnie tą działką zarządza.. A chciałem się jeszcze zapytać o ten las.. Czy jeżeli zasadził bym tam drzewa, co wydaje mi się niewymagające wielkiego zaangażowania czy wówczas mogłbym uzyskiwać jakieś dopłaty? Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 W sprawie sadzenia lasu nie jestem w temacie ale ci co koło mnie zasadzili to potem narzekali,trzeba kosić ziele z pomiędzy sadzonek wsadzać nowe w miejsce tych które uschły,a poza tym jak las ci urośnie, to i problem z cięciem;[ bo zezwolenia trzeba mieć na wycinkę drzew najlepiej oddaj w dzierżawę bierz kasę mniejszą może ale stałą;] Quote
nioop Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 Rozumiem.. Bo dostałem jeszcze propozycję kupna w cenie 9tys zł za hektar.. Ale nie bardzo mi się to widzi.. A jeszcze mam takie pytanie.. Czy jeżeli przykładowo chciałbym rozpocząc przygode z rolnictwem mógłbym starać uzyskać się jakieś dotację na początek ? Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 9 tyśi za ha to jak darmo;] z tego co wiem to tylko dopłaty ci by przysługiwały,a na dotacje typu prow czy młody rolnik[ponad 10 ha i wiele innych wymagań] to za mało ziemi masz czy będziesz miał;[ Quote
nioop Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 Okey, dziękuje bardzo.. Uzyskałem wydaje mi się wystarczające wiadomości na ten temat.. Bardzo dziękuje za tak szybką i konkretną odpowiedź.. Quote
Tofik Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Podobnież ma być jakaś dotacja w wysokości 60tyś w dwóch transzach dla małych gospodarstw ale jak i czy w ogóle będzie to duża nie wiadoma bo jak to u nas bywa większość projektów umiera w zarodku:( Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Albo będą takie wymagania że mało kto się załapie;[ jak to jest w większości takich projektów;[ Quote
Tofik Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 "Pojawi się nowy rodzaj wsparcia: premia na restrukturyzację małych gospodarstw. Wspólna Polityka Rolna w strategii "EUROPA 2020" zakłada teraz "mocniejsze" wspieranie gospodarstw rodzinnych. W przeszłości małe gospodarstwa często nie mogły pozyskiwać środków unijnych, ponieważ nie posiadały odpowiedniego potencjału ekonomicznego, a ten był niezbywalnym warunkiem ubiegania się o pomoc. Teraz będzie doceniona ich rola w życiu społecznym i gospodarczym. W nowej perspektywie zaplanowano, że małe gospodarstwa będą mogły otrzymać wsparcie w wysokości 60 tys. zł. Również w dwóch transzach: 80 % i 20 % po wykonaniu inwestycji zgodnie z biznesplanem." http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/nowa-wspolna-polityka-rolna-nowy-prow-nowe-mozliwosci-1.html Ciekawe jak to wyjdzie w realnym świecie?Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 Po pierwsze jest to na razie na etapie plan planów i nie wiadomo, czy UE taki wariant zaakceptuje, bo mają to dać do komisji europejskiej chyba w kwietniu. Może na początku 2015 będzie już coś wiadomo, bo jeszcze pod koniec 2014 nie wiadomo, ale wątpię. Tylko już wiem, że @niop nie dostanie tego, bo trzeba spełnić już na wstępie jeden bardzo ważny warunek - trzeba być ubezpieczony w KRUS-ie, ci co są w ZUS-ie od razu wypadają z gry. Urzędnicy sami mówią, że wiedzą że jest to niesprawiedliwe, ale ma to trafiać do gospodarstw, gdzie podstawowym źródłem dochodów jest gospodarka rolna i tylko to. Tak więc albo trafi to znowu do takich większych średnich i mniejszych dużych gospodarstw, albo do ludzi, którzy kombinowali kiedyś z KRUS-em, by płacić mniejsze składki, bo do gospodarstw, gdzie jest 5 ha, to nie da się tylko na tym wyżyć, a starczy małe dorabianie i już się jest w ZUS-ie i figa. A za 9 tys za tą ziemię, to tak żartem, ale weź geodetę i odmierz mu działkę 1000 m2 i to mu sprzedaj za tą cenę a to i tak nie było by nic za wysoka cena, bo tylko 9zł/m2. Quote
Recommended Posts