Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam 100 kur niosek-ostatnio dokupiłem 25 szt.młodych-po kilku dniach stare kury zaczeły dziubać młode zastanawiam się nad osłonkami przeciw dziobaniu dla drobiu-jednak nigdy tego nie kupowałem i nie zakladalem czy to pomaga i czy to jest dobry pomysł??
Posted
Osłonki na dzioby w momencie gdy już wystąpił problem kanibalizmu to najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Kury dzięki tym nakładkom na dzioby mają ograniczone pole widzenia przez co wzajemnie siebie nie będą atakować.
Posted

Witam mam 100 kur niosek-ostatnio dokupiłem 25 szt.młodych-po kilku dniach stare kury zaczeły dziubać młode zastanawiam się nad osłonkami przeciw dziobaniu dla drobiu-jednak nigdy tego nie kupowałem i nie zakladalem czy to pomaga i czy to jest dobry pomysł??

na kanibalizm zastosuj antykanibal www.wszystkodladrobiu.pl

Posted
Nie lepiej zidentyfikować przyczynę kanibalizmu i ją wyeliminować? Przyczyn kanibalizmu może być wiele. Niedobór białka zwierzęcego, zbyt duże zagęszczenie, szybkie żywienie granulatami, zbyt mało gniazd, dostęp innych kur do kloaki kury znoszącej jajko (niewłaściwa budowa gniazda) i wiele innych. W zależności od przyczyn można rozgęścić stado, podawać paszę która będzie dłużej pobierana i zapobiegnie nudzeniu się kur, zawierającą zbilansowaną dawkę białka zwierzęcego. Dobrze do paszy dodać w takim wypadku tran lub sól kuchenną przez kilka dni. Dobrze byłoby gdyby cały czas miały owies w korycie i marchew lub buraki do dziobania. Zapobiega to nudzeniu się kur. Pomaga też zamalowanie okien czerwoną farbą i doświetlanie kur czerwoną żarówką (to nie żart!) ok 15 godzin dziennie. Stary sposób to rozrzucenie krowiego łajna na wybiegu - bardzo skuteczny. Można także podać do picia jakiś preparat witaminowy. Może daj im kostkę mielonego mięsa dla psów. Kanibalizm to choroba nawykowa i leczy się równie trudno jak uzależnienia. Pierwszą rzeczą to zadbaj, aby się nie nudziły. Pozdrawiam!
  • 3 years later...
Posted

gdzieś mi się obiło że przycinają końce dziobów by się kurczaki nie dziobały , tyle że nie wiem czy starym lub młodym w fazie wzrostu zapobiegawczo

• 2 weeks later...
Posted

Nie przycinanie raczej nie jest sposobem humanitarnym, najlepiej spróbować zlikwidować ten problem, jak wspomniał poprzednik. Może w kurniku zaświeć im światło podczerwone, u kurczaków działa uspokajająco także i na pewno dla dorosłych osobników. 

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Duży Grzegorz co pytam sąsiada to wszyscy mówią osłonki i problem dziobania zniknie. Sugerujesz zastosowanie jakiegoś preparatu, który uzupełni jak myślę niedobory?A może właśnie w tym okresie lepiej i dłużej muszę je doświetlać. 

Posted

Masz Kolego nie urozmaicony wybieg. Pasza zawsze ta sama i na dodatek zawiera zbyt mało białka, a przede wszystkim białko zawiera zbyt mało aminokwasów siarkowych. Pasza jest jednorodna i podana jest w jednym miejscu w sposób aby szybko się najadły. Światło stosujesz o wysokim K. Brakuje witaminy K12. Brak miejsc do kąpieli piaskowych.

Ja chowam kury ras ozdobno-użytkowych. Mam między innymi włoszki które są bardzo skłonne do kanibalizmu w stosunku do innych ras. Nigdy nie miałem problemów z kanibalizmem. Mam duży wybieg z miejscami do kąpieli piaskowych, Zwalczam wszoły i inne pasożyty. Ziarno sypię w piasek ze słomą. Inne pasze każda w innym odległym miejscu. Kury cały dzień pracują aby to ziarno wygrzebać ze słomy z piaskiem. Wprawdzie ziarno ma za mało białka, ale dzięki pracy spalają nadmiar energii i jest w porządku udział białka paszy. Kura ma w swojej naturze wygrzebywanie pożywienia prawie przez cały dzień. Latem mają możliwość łapania różnych żyjątek wysokobiałkowych, a zimą daje im od czasu do czasu karmę dla psów lub kotów. Światło mam wprawdzie LED ale 2500 K. Lepsza jest żarówka koloru czerwonego, ale nie mam takiej pod ręką. Pozdrawiam!