Jump to content

Recommended Posts

Posted
Widzę, że jest odzew - fajnie, bo to sygnał, iż Ursus nadal wzbudza zainteresowanie. Co do obecnej sytuacji, to ja mogę się trochę wypowiedzieć, bo interesuję się tematem. Ursusa przejęła jakiś czas temu Warfama. Do tego czasu polska legenda zdążyła poważnie podupaść, bo traktowano ją trochę z buta. Ale w końcu znalazł się inwestor, który zna się na rzeczy i chce włożyć pieniądze w tę markę. I na razie nieźle im to idzie - podpisali już umowę z Turkami i na Bałkanach. Wokół firmy zaczyna się sporo dziać, a to dobry znak.
  • 3 months later...
  • Replies 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Muzyk, ale w dzisiejszych czasach chyba większość ciągników to w pewnym sensie składaki. Chyba nie ma już fabryk gdzie produkowane są traktory w całości z części wyprodukowanych na miejscu. Każdy chcąc trochę zaoszczędzić będzie produkował komponenty tam gdzie jest to bardziej opłacalne i potem sprowadzał.
Posted
Wracając do URSUSA to te większe modele są robione na współpracy z zetorem. Dlatego są pożądne. W latach świetności firma wysyłała ciągniki do kilkudziesięciu państ na całym swiecie. Ursus podbijał świat. Ale wątpie czy zacznie być znów produkowany, może po prostu warfama w tych fabrykach będzie produkować nowe własne ciągniki. Dla tego trzeba się interesować zagranicznymi markami (tak jak Miki) :P
Posted

Ja bym głosował na starą i niezawodną 60tkę. Ten ciągnik pracuje już u mnie tyle lat i jest nie do zdarcia jak żaden inny ciągnik.

Rok temu robiłem przy nim kapitalny remont + lifting wyglądu (nowa kabina, maska). Nie zamieniłbym go na żaden inny ciągnik o podobnej mocy.

Posted
Dokładnie! Nasze ursusy c360 nie mają sobie równych. Nie za duży nie za mały. Ideał na średnie gospodarstwa. A i w dużych się przydaje. (wiem bo sam posiadam) :P
Posted

wiadomo jak kto lubi, ja miałem okazje jechać teraz we żniwa przez 5 minut 60tką (ostatni raz jechałem chyba 10 lat temu) i dziękuje Bogu że udało mi się teścia namówić na masseya :D

nie żebym był przeciwko tym ciągnikom ale wkurza mnie to, że wzięli żywcem Zetora i jeszcze go spieprzyli, jedynie dali na eksport c362 z kabiną z prawdziwego zdarzenia, wspomaganiem i oryginalnym atakiem zetoroskim.

Posted
Swoją drogą to taki mały apel do administracji - może trzeba zrobić jakąś ankietę na najlepsze albo najbardziej niezawodne ciągniki. Każdy widać ma swoje typy i ciekawi mnie, jakie byłyby wyniki:cool:. Co o tym myślicie?
Posted
Ja za polskimy ciągnikami raczej nie przepadam z wielu względów.Panowie ten temat jest tak dokładnie i szeroko omawiany że morzna sobie zadać troche trudu i poczytać podstrony i każdy bez problemu może sobie wyrobić zdanie na temat każdego ciągnika.Mnie natomiast interesują ciekawe rozwiązania techniczne i nietypowe usterki występujące w ciągnikach jak i innych maszynach.Pozdrawiam.
Posted

Ursus 5312 maszyna nie do zniszczenia.

stary okrojony ferguson na licencji - skrzynia bieów bez półbiegów i zrobionu z gorszych materiałów (licencja ciągnika z połowy lat 70 tych) - jakby nie patrzeć i tak Massey :P

• 2 weeks later...
Posted
Ursus C - 360 :D Maszyna niezniszczalna. Mój jest z 1967 roku i nie zamienię go na żaden - nawet nowy ciągnik. Znajomy ma New Hollanda od nowości. Po gwarancji padła mu jakaś pompa - zapłacił 2500 zł. Za tyle,to kupię prawie całą "bestię" :).