Młokos Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Widzę, że jest odzew - fajnie, bo to sygnał, iż Ursus nadal wzbudza zainteresowanie. Co do obecnej sytuacji, to ja mogę się trochę wypowiedzieć, bo interesuję się tematem. Ursusa przejęła jakiś czas temu Warfama. Do tego czasu polska legenda zdążyła poważnie podupaść, bo traktowano ją trochę z buta. Ale w końcu znalazł się inwestor, który zna się na rzeczy i chce włożyć pieniądze w tę markę. I na razie nieźle im to idzie - podpisali już umowę z Turkami i na Bałkanach. Wokół firmy zaczyna się sporo dziać, a to dobry znak. Quote
Adams Posted December 16, 2012 Author Report Posted December 16, 2012 A więc ciekawe może znowu URSUS będzie wielką marką OBY!!! Quote
muzyk Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Jest takie przysłowie [ nie chwal dnia przed zachodem słońca] prawdopodobnie będzie to składak ipożyjemy, zobaczymy.Pozdrawiam. Quote
garzew Posted December 17, 2012 Report Posted December 17, 2012 Muzyk, ale w dzisiejszych czasach chyba większość ciągników to w pewnym sensie składaki. Chyba nie ma już fabryk gdzie produkowane są traktory w całości z części wyprodukowanych na miejscu. Każdy chcąc trochę zaoszczędzić będzie produkował komponenty tam gdzie jest to bardziej opłacalne i potem sprowadzał. Quote
przemek2092 Posted December 17, 2012 Report Posted December 17, 2012 Ja również sie nie wyłamie c330 a z większych to chyba 914 oczywiście zachodnie marki też ale niestety to juz wyższa półka cenowa ;D Quote
Miki Posted December 17, 2012 Report Posted December 17, 2012 Ja po ostatnim przegladzie rynku to mam cztery marki ktore by mnie interesowaly: John Deere, Linder, Valtra i Deutz Fahr, a to wszystko w zakresie ok. 80-90KM Quote
Adams Posted December 17, 2012 Author Report Posted December 17, 2012 Wracając do URSUSA to te większe modele są robione na współpracy z zetorem. Dlatego są pożądne. W latach świetności firma wysyłała ciągniki do kilkudziesięciu państ na całym swiecie. Ursus podbijał świat. Ale wątpie czy zacznie być znów produkowany, może po prostu warfama w tych fabrykach będzie produkować nowe własne ciągniki. Dla tego trzeba się interesować zagranicznymi markami (tak jak Miki) Quote
garzew Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 Ja bym głosował na starą i niezawodną 60tkę. Ten ciągnik pracuje już u mnie tyle lat i jest nie do zdarcia jak żaden inny ciągnik. Rok temu robiłem przy nim kapitalny remont + lifting wyglądu (nowa kabina, maska). Nie zamieniłbym go na żaden inny ciągnik o podobnej mocy. Quote
Mikruss Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 z tymi 60 tkami to jest tak że to nie jest polska myśl techniczna a żywcem wzięty zetor i okrojony z lepszych rozwiązań Quote
Adams Posted December 18, 2012 Author Report Posted December 18, 2012 Dokładnie! Nasze ursusy c360 nie mają sobie równych. Nie za duży nie za mały. Ideał na średnie gospodarstwa. A i w dużych się przydaje. (wiem bo sam posiadam) Quote
Mikruss Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 wiadomo jak kto lubi, ja miałem okazje jechać teraz we żniwa przez 5 minut 60tką (ostatni raz jechałem chyba 10 lat temu) i dziękuje Bogu że udało mi się teścia namówić na masseya nie żebym był przeciwko tym ciągnikom ale wkurza mnie to, że wzięli żywcem Zetora i jeszcze go spieprzyli, jedynie dali na eksport c362 z kabiną z prawdziwego zdarzenia, wspomaganiem i oryginalnym atakiem zetoroskim. Quote
garzew Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 Swoją drogą to taki mały apel do administracji - może trzeba zrobić jakąś ankietę na najlepsze albo najbardziej niezawodne ciągniki. Każdy widać ma swoje typy i ciekawi mnie, jakie byłyby wyniki:cool:. Co o tym myślicie? Quote
Miki Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 @garzew jeśli masz taki pomysł to jako użytkownik masz prawo (udostępnioną opcje) robienia ankiet. Pozdrawiam ;-). Quote
muzyk Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 Ja za polskimy ciągnikami raczej nie przepadam z wielu względów.Panowie ten temat jest tak dokładnie i szeroko omawiany że morzna sobie zadać troche trudu i poczytać podstrony i każdy bez problemu może sobie wyrobić zdanie na temat każdego ciągnika.Mnie natomiast interesują ciekawe rozwiązania techniczne i nietypowe usterki występujące w ciągnikach jak i innych maszynach.Pozdrawiam. Quote
lala07 Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Ursus 5312 maszyna nie do zniszczenia. Quote
Mikruss Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Ursus 5312 maszyna nie do zniszczenia. stary okrojony ferguson na licencji - skrzynia bieów bez półbiegów i zrobionu z gorszych materiałów (licencja ciągnika z połowy lat 70 tych) - jakby nie patrzeć i tak Massey Quote
lala07 Posted December 28, 2012 Report Posted December 28, 2012 Ale 11 lat bez napraw tylko paski a mam nowego 2 letniego to ciągle się psuje Quote
Mikruss Posted December 28, 2012 Report Posted December 28, 2012 no to nieźle że nic się nie dzieje:) i tylko się cieszyćIle nim robisz mth rocznie??Co do nowych to tak jak z każda inną rzeczą - nie ta jakość co 20 lat temu Quote
lala07 Posted December 29, 2012 Report Posted December 29, 2012 Ma juz zrobione 9000 mth i nie puści nawet czarnego dymka. Quote
lala07 Posted December 29, 2012 Report Posted December 29, 2012 Takiego drugiego już chyba nie kupię. Quote
Mars9 Posted January 9, 2013 Report Posted January 9, 2013 Ursus C - 360 Maszyna niezniszczalna. Mój jest z 1967 roku i nie zamienię go na żaden - nawet nowy ciągnik. Znajomy ma New Hollanda od nowości. Po gwarancji padła mu jakaś pompa - zapłacił 2500 zł. Za tyle,to kupię prawie całą "bestię" . Quote
Recommended Posts