Jump to content

Recommended Posts

• Replies 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Że co? Zapytałem czy to aby nie ursus c-4011 bo one były produkowane do 1970 roku a i w 1972 zdarzały się niedobitki montowane z zakładowych magazynowych części. W 1967 roku nie było ciągnika c-360.
  • 4 months later...
Posted

Pytacie jaki jest wasz ulubiony ciagnik wiec ja odpowiadam ''wladek'':) bo taki mam w posiadaniu ale chetnie bym go zamienil na cos wiekszego jakies 70-80 konnny problemw tym ze jak narazie nie stac mnie na taki wiec ciesze sie z tego co mam:)

Ps. po co pisac jaki ma sie ulubiony ciagnik jezeli sie go nie posiada pozatym poogladanie i poczytanie o jakims sprzecie nie znaczy ze on ma byc jakis super dobry bo w realu moze byc calkiem inaczej

Pozdrawiam

Posted

witam ! ja posiadam belarusa z 2008 fartmraka z 2009 t 25 z1998 oczywiście to nie są ciągniki moich marzeń

ale charakteryzują się prostą budową nie jestem zwolennikiem elektroniki w ciągnikach poza tym są tanie w

eksploatacji kiedyś jak nadejdą lepsze czasy chciałbym kupić valtrę !

• 4 weeks later...
Posted

Nie mam ulubionych marek.Zracji swego wykształcenia patrze na maszynę pod wzg. przydatności i niezawodności.Pozdrawiam.

Ale właśnie o to chodzi żeby spełniał jak najwięcej kryteri :P Pozdrawiam :D

• 3 weeks later...
Posted

Te niebieskie to belarusy. Jak dlamię w swoimi przedziale cenowym

To w mniare dobre ciagniki daleko im do ideału ale w mniare

Maloawaryjne większe jednostki są produkowane z podzespołów ZF .Iveco.Deutz

Carario i resztę własnej produkcji

Posted

MF 3080E mam go i jest nie zastąpiony:

-pali bardzo mało ropy nawet przy ciężkiej orce

-ma tylko 105km a ciągnie gruber który potrzebuje ciągnika o mocy 130km (i to bez wysiłku)

-jest bardzo wytrzymały

-łatwy w obsłudze

-wszędzie można dostać do niego części

... itp

• 6 months later...
Posted
Sam mam znajomego pracującego w fabryce ,,Pronar'' przy wyrobie przyczep, jak śrubka nie wchodzi to młotek zawsze jest na miejscu. Więc sądze że ciągniki nie są lepsze.
Posted

Różnie z nimi jest. W każdym razie patrząc na fora przynajmniej przez ostatnie pół roku (bo tak jakoś od tego czasu na to zwracam na to uwagę) to więcej problemów mają właściciele fendt-a czy MF-a o ursusie czy zetorze nie wspomnę. Odnośnie pronara praktycznie nie znajdziesz tematu gdzie ktoś miał by poważniejszy problem. A to już jest jakiś odnośnik. W okolicy znam trzy osoby użytkujących pronary 82 i jakoś nikt nie narzeka. Sam posiadam mtz-ta i nie mam z nim najmniejszego problemu.

Jeżeli ktoś kupił pronara, nie przyjrzał mu się dokładnie, nie zgłaszał usterek czy niedociągnięć póki był na gwarancji lub nie poprawił zawczasu samemu to może mieć pretensje co najwyżej do siebie. Najwyraźniej nie radzi sobie z i tak prostacka ruską techniką.

Przy okazji proponuje nie przytaczać haseł typu kolega mówił czy widział.

Posted
A ja powiem tak: co tu porównywać Pronara i np. Fenda? Zupełnie innej klasy i ceny ciągniki, Pronar to jest coś na miarę Ursusa, Case, Zetora itd. Pronar w moich okolicach jest dość mało spotykany, ale jeden facet we wsi ma 82 parę lat i cóż z tego co wiem to nie narzeka, używa go do cięższych prac i jakoś mu to wychodzi. Gadałem kiedyś z nim o tym i mówił że kupił go dla oszczedności w eksploatacji i się nie zawiódł. ;) Wschodnia myśl techniczna nie jest zła, wiadomo że MF czy JD są lepsze, ale jak się nie ma kasy i areału na takie sprzęty to Pronar jest dobry. Pozdrawiam :)
Posted

Nie chodzi mi o porównanie samych ciągników ale o fakt że właściciele innych marek borykają się z naprawdę poważnymi problemami. I nie jest tego mało. Nawiasem mówiąc to raczej na korzyść pronara że mimo kiepskiej jakości te ciągniki na prawdę nieźle się trzymają w porównaniu z dopieszczonymi i wypasionymi zachodnimi markami. Na moje oko to zachodni sprzęt dopiero zaczyna się sypać. Masa tych ciągników jest przypiocowana tak by wytrzymała jakiś czas a potem niech się dzieje co chce. I się zaczyna dziać.

Znajomy władował ostatnio w skrzynię fendta 16 tysięcy. Masakra. Kilka łożysk,m uszczelek i zdaje się dwie zębatki.