edek Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 Mam pytanie : czy ktoś się orientuję w jakiej temperaturze rozkłada się dla roślin ozimych saletrzak tarnowski 27 N ? oraz saletra wapniowo -magnezowa 32 N ? Ja osobiście jeszcze nie rozsiałem nawozów, na polach sucho, poza tym duże dobowe wahania temperatur... Pozdrawiam;) Quote
DuzyGrzegorz Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 Saletrzak zawiera azot w formie saletrzanej i amonowej. Część saletrzana musi się rozpuścić w wodzie i może być pobierana. Zatem temperatura musi być powyżej zamarzania wody. Część amonowa musi zostać przekształcona (dokładniej utleniona) przez organizmy glebowe do formy saletrzanej. Potrzebna jest zatem temperatura gleby w której zachodzą przemiany biochemiczne czyli ok 4 stopni Celsjusza. Najintensywniej ten proces przebiega w temperaturze gleby ok. 18-24 stopnie Celsjusza. Saletra wapniowa zawiera azot wyłącznie w formie saletrzanej, bezpośrednio dostępnej dla roślin. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts