Prokop133 Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 Witam. Mam pytanie odnosnie oprysku zboża ozimego tj. 0,5 ha pszenice i0,5 ha jeczmienia. Chce go opryskać na chwasty środkiem Chisel75wg+Trend . Chce pryskac do konca tygodnia poniewaz zapowiadaja deszcze i boje sie ze nie wjade na pole bo tak przeważnie bywalo. Zastanawiam sie czy to nie za wczas czy srodek zadziala czy nie spali zboża na dworze tem. wynosi 16 stopni w nocy zpada do -1 a zqpowiadają nawet do -5 . Proszę o szybkom odp. bo sam już nie wiem. Quote
daddy Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 sam sobie dokładnie odpowiedziałeś na swoje pytanie , tylko nie jesteś tego pewien. Ja też mam pola na które nie wiade po deszczu , ale nie ma się co srać z opryskami bo można więcej stracić niż to warte Quote
Prokop133 Posted March 12, 2014 Author Posted March 12, 2014 sam sobie dokładnie odpowiedziałeś na swoje pytanie ' date=' tylko nie jesteś tego pewien. Ja też mam pola na które nie wiade po deszczu , ale nie ma się co srać z opryskami bo można więcej stracić niż to warte[/quote'] Czyli lepiej poczekać? Noze ktoś jeszcze się wypowie. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 Dokładnie przeczytaj swój pierwszy post. Sam udzieliłeś sobie bardzo precyzyjnej odpowiedzi. Chisel75 WG, to z tego co napisałeś to środek nalistny, gdyż stosujesz razem z Trend 90 EC. Środek nalistny należy stosować na liście, a więc po wschodzie chwastów i ruszeniu wegetacji. Intensywność pobierania przez liście w oczywisty sposób zależy od temperatury. Trend 90 EC zmniejsza zmywalność (tak naprawdę w bardzo małym stopniu, a przede wszystkim przyspiesza pobieranie) herbicydu przez deszcz, ale tej zmywalności nie niweluje. Z tego co napisałeś stosowanie Trend 75 WG mija się z celem kiedy:- nie wzeszły chwasty,- temperatura ogranicza wegetację,- przed spodziewanymi opadami deszczu.Pozdrawiam! Quote
Prokop133 Posted March 12, 2014 Author Posted March 12, 2014 Dobra tak zrobię dzięki za info. temat zamknięty Quote
Recommended Posts