Królik odrzuca młode :( Co z tym zrobić?
Napisano 13 marzec 2014 - 12:18
W między czasie robiłem przegrodę w szopie trochę hałasowałem to może być to ?
Da się ją jeszcze odratować ?
Pozdrawiam
Napisano 13 marzec 2014 - 22:54
Napisano 13 marzec 2014 - 23:15
a i jeszcze takie pytanko jak samica ci sie okoci to dajesz jej wodę?
Pozdrawiam
Napisano 13 marzec 2014 - 23:21
Też tak myślałem że jeszcze raz ale wolałem spytać bo wszyscy kazali już mi ją zabijać a szkoda jej bo została mi tylko jedna a tak kupować co rusz to mi się nie chce w wcześniej padło mi chyba z 6 Pozdrawiam i Dzięki
Napisano 13 marzec 2014 - 23:34
Napisano 13 marzec 2014 - 23:38
Napisano 14 marzec 2014 - 08:29
piszesz, ze królica dostaje wodę jak się okoci, czyli dostaje po okoceniu, gdyż raczej nie masz możliwości widzieć kiedy się koci, tak więc może młode zagryzać z pragnienia, ona musi mieć wodę na co dzień, a w okresie kocenia tej wody potrzebuje znacznie więcej.
poza tym sprawdź, czy klatka jest bezpieczna i nie ma dziur, może jakiś gryzoń ma dostęp do klatki?
piszesz, że padło Ci juz 6 królików, napisz proszę czym je karmisz na co dzień? ale tak dokładnie, co jedzą, ale też czy czasami je czymś dokarmiasz? jakimiś resztkami? czy też nie.
Napisano 14 marzec 2014 - 11:59
Pozdrawiam i czekam na Odpowiedź
Napisano 14 marzec 2014 - 12:21
piszesz, że podajesz chleb, ale jaki? świeży czy suszony? nie napisałeś dlatego pytam, to też ważne.
jeśli chodzi o te bajkę którą ktoś Ci powiedział że woda i trawa równa się wzdęcia, to puknęła bym takiemu komuś w łep. sorry, ale dokładnie tak bym zrobiła. królik tak jak każde inne stworzenie potrzebuje do życia czystej i świeżej wody. a już kotna królica tym bardziej.
jeśli o kapustę chodzi, to jak padają Ci króliki zupełnie bym z niej zrezygnowała, nawet w małych ilościach bym nie podawała, wywołuje wzdęcia.
może napiszę co jedzą moje króliki, codziennie świeża woda, nawet jak mają w korytku z dnia poprzedniego, wylewam pojemnik myję i dostają nową wodę. cały czas mają w klatce siano i mieszankę zbożową, pszenica, kukurydza, owies. raz w tygodniu suchy chleb, raczej jako przysmak niż pożywienie.
jeśli chodzi o "przysmaki" to obierki z warzyw: marchew, pietruszka, burak, jabłka. oczywiście porządnie wymyte obierki.
jako, że teraz warzyw nie mam swoich, to co 2-3 dni dostają jabłko, marchew, pietruszkę, selera, buraka. w zależności od wielkości warzywa dostają albo po połowie an łepka, albo tak jak w przypadku selerów które są duże po 1/4.
jak jeszcze miałam dynię i cukinię, to dostawały
króliki dostają też co kilka dni nowe gałązki do obgryzania. brzoza, wierzba, maliny, jabłoń, dąb, porzeczka, ważne żeby nie dostawały gałązek drzew iglastych, ani owocowych pestkowych czyli:śliwa, brzoskwinia, czereśnia...
dodam jeszcze, ze kotna samica, tak samo jak karmiąca dostaje otręby pszenne do karmy, są mlekopędne.
Napisano 14 marzec 2014 - 12:35
Napisano 14 marzec 2014 - 12:50
a widzisz, u mnie samica i samiec maja odwrotnie, najpierw jedzą pszenicę i kukurydzę, a owies zazwyczaj ląduje u kur natomiast młode najchętniej owies wcinają a reszta zostaje, nie wiem od czego to zależy...
koniecznie kup jak najszybciej to siano i podawaj je królikom. siano jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w żywieniu królików. jest bogate w błonnik który zapewnia normalną pracę układu pokarmowego królików.
nie wiem czy mogę tutaj podać link do inne forum, dlatego w razie co wyślę Ci wiadomość i poczytaj sobie o sianie w żywieniu królików.
jeśli o otręby chodzi, to nie wiem jak Ci wytłumaczyć, są to bardzo cenne "odpadki" z mąki pszennej. ja kupuję w młynie, jakoś 34 złote za 100kg płacę. ważne żeby otręby były pszenne nie żytnie.
można też kupić w sklepie, ale to drogo wychodzi, bo w sklepie widziałam opakowanie 0.5kg kosztuje coś ponad 2 złote. jak masz możliwość zapytaj w młynie. chłopaki kiedyś jakoś inaczej nazwali otręby, nie wiem czy nie osypka na to pisali, ale z racji sklerozy głowy nie dam uciąć
Napisano 15 marzec 2014 - 09:14
Napisano 15 marzec 2014 - 09:24
Napisano 15 marzec 2014 - 15:55
Pozdrawiam
Napisano 31 marzec 2014 - 20:20
Wiecie co to może być ??
Napisano 31 marzec 2014 - 20:50
niestety ale z królikami nie jest łatwo, wiem coś o tym bo też próbujemy z królikami i jakoś nie możemy złej passy na nie przełamać no ale zobaczymy, daliśmy sobie jeszcze ten rok, jak nam dalej będzie szło tak kiepsko jak idzie to rezygnujemy z nich, jak się poprawi to będzie nasz ogromny sukces
Napisano 01 kwiecień 2014 - 09:17
Napisano 02 kwiecień 2014 - 09:48
Napisano 02 kwiecień 2014 - 12:20
aha i z tego co nam mówiła nasza wet. to świerzb nie jest śmiertelny u królików. idź do weta i powiedź, ze chciałeś coś na świerzb, nam dała płyn, prawie 20 złotych, ale po 5 dniach prawie zdrowe uszy dzisiaj pewnie ostatni raz im przemyję
Napisano 02 kwiecień 2014 - 17:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych