Skocz do zawartości

Zdjęcie

Królik odrzuca młode :( Co z tym zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 12:18

Witam Kolegów i Koleżanki Mam problem z Samicą ponieważ odrzuciła Mi już drugi miot :( Pierwszym razem Myślałem że zamarzły bo to było jakoś w na początku Lutego. A drugim razem chyba po pięciu dniach zachodzę a gniazdo rozsypane a Króliczki martwe :(
W między czasie robiłem przegrodę w szopie trochę hałasowałem to może być to ?
Da się ją jeszcze odratować ?
Pozdrawiam :)
  • 0

#2 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 22:54

Pomożecie ktoś ?? ??
  • 0

#3 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 23:15

Jak to jest młoda samica no to może nie nadaje sie na matkę bo ma dużego "stresa" i dlatego porzuca młode ale możesz ją zakocić jeszcze raz i zobaczysz co sie stanie tylko żeby miała spokój a jak też porzuci no to bach między uszy i do brytfany w warzywka:)
a i jeszcze takie pytanko jak samica ci sie okoci to dajesz jej wodę?
Pozdrawiam
  • 0

#4 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 23:21

Tak jak się okoci to dostaje wodę a tak na co dzień to nie :)
Też tak myślałem że jeszcze raz ale wolałem spytać bo wszyscy kazali już mi ją zabijać a szkoda jej bo została mi tylko jedna a tak kupować co rusz to mi się nie chce w wcześniej padło mi chyba z 6 :( Pozdrawiam i Dzięki :)

• 0

#5 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 23:34

Sprawdź czy nie ma zapalenia gruczołów mlekowych. Przyczyną może też być brak wody lub pokarmu bezpośrednio po porodzie. Pamiętaj, że samica królika dba przede wszystkim o siebie, gdyż nowy miot może być za miesiąc. Samica karmi młode raz dziennie, więc musi mieć sporo mleka. Daj po okoceniu pasze mlekopędne gdyż one wzmacniają instynkt macierzyński. Hałas po okoceniu może być przyczyną, ale raczej czynnikiem zwiększającym ryzyko porzucenia z innych powodów. Dobrze karm samicę w czasie ciąży aby nie obawiała się że nie wykarmi. U królików czasami taka skłonność ma podłoże genetyczne. Pozdrawiam!
  • 0

#6 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 13 marzec 2014 - 23:38

Okey Dziękuje za rady I Pozdrawiam :)
  • 0

#7 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 08:29

Tobiaszu, przede wszystkim króliki powinny mieć dostęp do świeżej i czystej wody codziennie, nie tylko jak królica się okoci. to ogromny błąd. tak samo jak króliki powinny mieć dostęp codziennie do świeżego sianka.
piszesz, ze królica dostaje wodę jak się okoci, czyli dostaje po okoceniu, gdyż raczej nie masz możliwości widzieć kiedy się koci, tak więc może młode zagryzać z pragnienia, ona musi mieć wodę na co dzień, a w okresie kocenia tej wody potrzebuje znacznie więcej.
poza tym sprawdź, czy klatka jest bezpieczna i nie ma dziur, może jakiś gryzoń ma dostęp do klatki?
piszesz, że padło Ci juz 6 królików, napisz proszę czym je karmisz na co dzień? ale tak dokładnie, co jedzą, ale też czy czasami je czymś dokarmiasz? jakimiś resztkami? czy też nie.
  • 0

#8 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 11:59

No własnie mówili Mi że wody nie wolno dawać bo jak będą jeść trawę to dostaną wzdęć (dlatego nie dawałem ). Aniu do klatki raczej nic nie wejdzie jest szczelna a co do jedzenia to tak zimą i tak teraz jak nie mam jeszcze mleczu i dobrej trawki to jedzą głownie owies trochę kukurydzy no i trochę obierek po ziemniakach i nie raz kroje im ziemniaki no i chleb, a z resztek to daje im nie raz trochę kapusty ale to tak nie za dużo no i marchewkę skórki i całe no to chyba wszystko. :)
Pozdrawiam i czekam na Odpowiedź :)
  • 0

#9 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 12:21

Tobiaszu, a siano dostają? bo to naprawdę bardzo ważny składnik w odżywianiu królików. zrezygnowała bym z obierek ziemniaczanych, tak samo jak z ziemniaków. ja wiem że ludzie karmią króliki ziemniakami, ale to też może być powód ich padania. mój szwagier hoduje króliki już wiele lat i zawsze dostawały ziemniaki, ostatnio zaczęły mu króliki padać, a wcześniej to się nie zdarzało, jak odstawił ziemniaki wszystko wróciło do normy.
piszesz, że podajesz chleb, ale jaki? świeży czy suszony? nie napisałeś dlatego pytam, to też ważne.
jeśli chodzi o te bajkę którą ktoś Ci powiedział że woda i trawa równa się wzdęcia, to puknęła bym takiemu komuś w łep. sorry, ale dokładnie tak bym zrobiła. królik tak jak każde inne stworzenie potrzebuje do życia czystej i świeżej wody. a już kotna królica tym bardziej.
jeśli o kapustę chodzi, to jak padają Ci króliki zupełnie bym z niej zrezygnowała, nawet w małych ilościach bym nie podawała, wywołuje wzdęcia.

może napiszę co jedzą moje króliki, codziennie świeża woda, nawet jak mają w korytku z dnia poprzedniego, wylewam pojemnik myję i dostają nową wodę. cały czas mają w klatce siano i mieszankę zbożową, pszenica, kukurydza, owies. raz w tygodniu suchy chleb, raczej jako przysmak niż pożywienie.
jeśli chodzi o "przysmaki" to obierki z warzyw: marchew, pietruszka, burak, jabłka. oczywiście porządnie wymyte obierki.
jako, że teraz warzyw nie mam swoich, to co 2-3 dni dostają jabłko, marchew, pietruszkę, selera, buraka. w zależności od wielkości warzywa dostają albo po połowie an łepka, albo tak jak w przypadku selerów które są duże po 1/4.
jak jeszcze miałam dynię i cukinię, to dostawały
króliki dostają też co kilka dni nowe gałązki do obgryzania. brzoza, wierzba, maliny, jabłoń, dąb, porzeczka, ważne żeby nie dostawały gałązek drzew iglastych, ani owocowych pestkowych czyli:śliwa, brzoskwinia, czereśnia...

dodam jeszcze, ze kotna samica, tak samo jak karmiąca dostaje otręby pszenne do karmy, są mlekopędne.
  • 0

#10 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 12:35

O widzisz a ja myślałem że nie wolno dawać królikom mokrego (tzn. tak słyszałem ). a co do chleba to tylko suchy. siana teraz nie dostają ponieważ nie mam ale teraz już muszę kupić i będę dawał. a imam take pytanie woda i mieszanka zbóż to wystarcza w pożywieniu ja dawałem obierki bo myślałem że same ziarno to za mało a no chleb to praktycznie mają codziennie. Ja daje im też pszenice ale nie jedzą ja zmieniam i m zboże to zawsze wyrzucam pszenice na dach dla gołębi. Otręby to znaczy co co masz na myśli ? chyba to wszystko pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)
  • 0

#11 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 12:50

tak, mokrego królikom nie wolno dawać, ale tu chodzi o mokrą trawe :) a nie o wodę :P chociaż co do trawy to bym też dyskutowała, jak były po kilka dni deszcze moje króliki dostawały mokrą trawę, ważne żeby trawa była świeżo zebrana, anie zaparzona, bo taka może zaszkodzić królikom.
a widzisz, u mnie samica i samiec maja odwrotnie, najpierw jedzą pszenicę i kukurydzę, a owies zazwyczaj ląduje u kur :P natomiast młode najchętniej owies wcinają :D a reszta zostaje, nie wiem od czego to zależy...
koniecznie kup jak najszybciej to siano i podawaj je królikom. siano jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w żywieniu królików. jest bogate w błonnik który zapewnia normalną pracę układu pokarmowego królików.
nie wiem czy mogę tutaj podać link do inne forum, dlatego w razie co wyślę Ci wiadomość i poczytaj sobie o sianie w żywieniu królików.
jeśli o otręby chodzi, to nie wiem jak Ci wytłumaczyć, są to bardzo cenne "odpadki" z mąki pszennej. ja kupuję w młynie, jakoś 34 złote za 100kg płacę. ważne żeby otręby były pszenne nie żytnie.
można też kupić w sklepie, ale to drogo wychodzi, bo w sklepie widziałam opakowanie 0.5kg kosztuje coś ponad 2 złote. jak masz możliwość zapytaj w młynie. chłopaki kiedyś jakoś inaczej nazwali otręby, nie wiem czy nie osypka na to pisali, ale z racji sklerozy głowy nie dam uciąć :P
  • 0

#12 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 09:14

Okey :) Dzięki a Aniu pytałem czy mieszanka i wola + siano to wystarcza królikom ?
  • 0

#13 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 09:24

jasne że wystarcza, mój szwagier trzyma króliki tylko na sianie, wodzie i owsie. do tej pory dawał te nieszczęsne ziemniaki, ale przestał. kiedy zaczynają się swoje jabłka, dodatkowo wiem , że daje im jabłka, no i gałązki. chowają mu się zdrowo więc jak najbardziej :)
  • 0

#14 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 15:55

Aha to fajnie dzięki za rady :)
Pozdrawiam :)
  • 0

#15 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 31 marzec 2014 - 20:20

Ja to widocznie nie mam szczęścia do królików :( Teraz mojemu samcowi coś się stało z tylimi łapami ponieważ nie może na nich chodzić mam takie bezwładne :(
Wiecie co to może być ??
  • 0

#16 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 marzec 2014 - 20:50

Tobiasz, nie mam pojęcia co to może być :(
niestety ale z królikami nie jest łatwo, wiem coś o tym bo też próbujemy z królikami i jakoś nie możemy złej passy na nie przełamać :( no ale zobaczymy, daliśmy sobie jeszcze ten rok, jak nam dalej będzie szło tak kiepsko jak idzie to rezygnujemy z nich, jak się poprawi to będzie nasz ogromny sukces :)
  • 0

#17 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 01 kwiecień 2014 - 09:17

No ja tez tak myślę że jeszcze ten rok i zobaczę co dalej pozdrawiam :)
  • 0

#18 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 02 kwiecień 2014 - 09:48

Sprawdziłem mu uszy i ma co samo co te co wcześniej mi padły znajomy mówił mi że mam w aptece kupić coś na parcha i że mu przejdzie wiecie coś o tym ? Pozdrawiam :)
  • 0

#19 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 kwiecień 2014 - 12:20

Tobiasz, jak ma takie strupy w uszach to świerzb. ja właśnie moje leczę na to. a w sumie to już kończę :)

aha i z tego co nam mówiła nasza wet. to świerzb nie jest śmiertelny u królików. idź do weta i powiedź, ze chciałeś coś na świerzb, nam dała płyn, prawie 20 złotych, ale po 5 dniach prawie zdrowe uszy :) dzisiaj pewnie ostatni raz im przemyję
  • 0

#20 Tobiasz

Tobiasz

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 163 postów

Napisano 02 kwiecień 2014 - 17:40

Aha okey dziękuje :) i Pozdrawiam :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych