Królik odrzuca młode :( Co z tym zrobić?
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:09
i woda stałe dostępna. Kolejna sprawa bardzo ważna wg mnie to szczepienie na choroby zakaźne króli. Nie są to wielkie koszta, a mi tez wiecznie jak miałam dwie - trzy królice nieszczepione mioty w większości padały. Moja królica to akurat korba całkowita i nie boi się hałasów itp ale brak wody po okoceniu to trochę podchodzi pod zaniedbanie, bo tak na logikę, urodziła, namęczyła się, mleka naprodukowała i nie ma czego się napić - męczy się. Nie mam pojęcia dlaczego ktoś Ci tak poradził, zapewne ktoś kto wodę stawiał w jakimś saganie i królaki jak już łaziły to potopiły mu się ale każde stworzenie po porodzie musi pić. Ja wręcz słyszałam, że królicom podaje się mleko rozcieńczone z przegotowaną wodą w okresie okołoporodowym ale sama tego nie stosuję, żeby królica nie miała biegunki.
Myślę, że kolejnym razem już uda Ci się odchować miot
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:23
Dominiko, tylko jak byś dawała gałązki, to kotnej samicy tak od 2 tygodnia nie podawaj już maliny, a wcześniej to gałązkę najwyżej nie więcej, chociaż w okresie kiedy jest kotna lepiej w ogóle się z malinami powstrzymać. malina wywołuje skurcze, co może skończyć się poronieniem, lub przedwczesnym okoceniem i padnięciem młodych. dlatego właśnie kobietom w przenoszonej ciąży zaleca sie napary malinowe
co do tego świerzbu, to ja też dostałam płyn, nie na receptę, bo weterynarz mi zamówiła i u niej mąż kupił.
ale właśnie bo mam mały problem, a może Ty Dominiko pomożesz. królikowi uszy się łądnie zagoiły, to co było w widocznym miejscu ładnie zeszło, ale zauważyłam, że te strupy ma jeszcze w uchu, tak jak by w środku, czy mu je wyjąć czy one się jakoś rozpuszczą? nnie wiem czy mąż jutro znajdzie czas żeby do weta podjechać i zapytać, ale wydaje mi się, ze powinnam wyjąć je z ucha. w sumie ma je w jednym uchu, ale tak czy siak chyba trzeba pomóc się im wydostać
a jeszcze wracając do tej wody...to nie wiem czy o tym pisałam, ale moja sąsiadka która ma 70 lat, była zdziwiona jak widziała ze daję wodę królikom, mówiła mi że oni nigdy królom wody nie dawali, króliki dostawały tylko siano i trawę jak była
w mojej rodzinnej wsi, inaczej się chowało króle i każdy wiedział że króliki mają mieć czystą wodę.
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:29
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:37
a jak myślisz czy ewentualnie płyn do czyszczenia uszu dla kotów i psów by się nadawał?
nie ma nazwy, ale pisze że produkt naturalny i dzięki zawartości ksylenu skutecznie rozpuszcza zalegającą woskowinę, a gliceryna działa nawilżająco i powlekająco na skórę. mentol działa znieczulająco i łagodząco na ewentualne podrażnienia.
to jest opis płynu, jak myślisz? nadawał by się czy od weta kombinować? z tym, ze płyn mam do dyspozycji już, a od weta nie wiem kiedy uda mi się dostać, weta mam prawie 20km od domu i tylko na męża mogę liczyć jak ma czas po/przed pracą
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:44
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:48
na jednym z forum o królikach przeczytałam, że ludzie na świerzb zapuszczają królikom olej zwykły jadalny, nie próbowałam, poza tym dla mnie to jest walka z wiatrakami, bo olej co najwyżej pomoże pozbyć się strupów, a nie przyczyny, ale to tylko moje zdanie
ale z tym płynem mnie pocieszyła, dzięki wielkie :*
Napisano 02 kwiecień 2014 - 20:57
Napisano 02 kwiecień 2014 - 23:18
Kleszcz potrzebuje do życia tlenu. Jeżeli masłem zatka się kleszczowi przetchlinki to się dusi i wtedy dużo łatwiej go usunąć. Podobnie jest ze świerzbem wywoływanym przez świerzbowiec. Roztocza zalane olejem duszą się, a ponadto olej uniemożliwia im pobieranie pokarmu. Może nie są to metody nowoczesne ale skuteczne. Zupełnie nie potrafię powiedzieć dlaczego te metody są tak ostro zwalczane przez koncerny farmaceutyczne ... Pozdrawiam!
Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:16
Pozdrawiam
Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:24
Grzegorz, co do masła i kleszczy, wg. mnie i bez tego kleszcze bardzo dobrze się wyciąga, a w razie co zawsze można kupić specjalny długopis, koszt 3-4 zł. a jakie ułatwienie
Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:37
Napisano 03 kwiecień 2014 - 08:59
Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:03
Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:25
Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:47
Pozdrawiam.
Napisano 03 kwiecień 2014 - 09:58
Napisano 03 kwiecień 2014 - 13:08
Dominika, raz jeszcze wielkie dzięki :*
Napisano 03 kwiecień 2014 - 14:17
Napisano 03 kwiecień 2014 - 14:23
Napisano 03 kwiecień 2014 - 14:30