korzon8 Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Witam, poszukuje ciągnika w przedziale cenowym od 50 000 do 80 000 złotych. Ciągnik będzie pracował przy porzeczce a w przyszłości przy zbożach. Co polecacie? Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 farmtrack znajomy kupił i gania z kombajnem pożeczkowym a potem prasa simpa w żniwa, oszczędny na paliwie i części dostępne - ale na razie się nie psuje a ma go 3 lata Quote
korzon8 Posted March 13, 2014 Author Report Posted March 13, 2014 ciekawa oferta, a jakies inne propozycje, ciagnik musi miec 80 koni, byc zwrotny, znalazlem taki http://otomoto.pl/fendt-280p-z-niemiec-A392815.html co myslicie? Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 w ofercie mają wiele typów i zawsze możesz coś dla siebie Znaleść pop[atrz poczytaj, Quote
korzon8 Posted March 13, 2014 Author Report Posted March 13, 2014 Przepraszam za pomyłkę w temacie, sprawdzę i poczytam o farmtrac ale chciałbym otrzymać więcej opcji żeby dobrze zastanowić się nad wszystkimi Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 możesz wziąść pod uwagę mtz-a też twarde traktory i mało palą, ale ciężko z paleniem w zimę, też chciałbym nowego kupić - ale weźmy pod uwagę kiedy się zwróci mój znajomy kupił nowego mc cornika płaci co rok około 20 tyś zł i za 10 lat będzie starym traktorem a on dopiero go spłaci, a teraz pomyśl ile traktorów mógłbyś mieć i czy byś ich zajeździł przez te 10 lat Quote
korzon8 Posted March 13, 2014 Author Report Posted March 13, 2014 Badzo dobrze mowisz, wlasnie chodzi mi o to zeby kupic teraz ciagnik ktory za kilka lat zejdzie na dalszy plan i bedzie sluzyl do lzejszych prac, dopiero rozkrecam sie z gospodarstwem tak ze poki co nie jestem bardzo wymagajacy, ale zielony w tym temacie i sam nie mam pomyslu czego moglbym szukac, chce poznac jak najwiecej marek i modeli zeby tez sprawdzic co mi by pasowalo Quote
Mikruss Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 tylko kwiato jak sie jezdzi mtxem a jak zachodnim sprzętem, Sorki ale wole jakiś dobry sprawdzony sprzęt niż bele coostatnio nie kupowałem ciagnika ale teleskopa i też albo brac byle gówno ale jak najnowsze czy sprawdzone w boju manitou z 2004 roku mając 80 tys zł spokojnie kupisz 10 letni zachodni ciągnik mega wyposarzony ale teraz kwestia tak naprawdę ile masz dla niego pracy. Bo faktycznie jednemu starczy np mtz bo robi 200 mth rocznie i niech sobie pyrka czy potrzebny ci sprzęt którym będziesz smigał 500-600 mth rocznie a w tedy no niestety komfort tez już ma swoje znaczenie, bo może teraz się tego nie dostrzega ale hałas, wstrząsy i różne wibracje wyjdą po kilku latach jak np. osłabiony słuch, drętwienie rąk (niestety mnie dopadło i nad ranem masz taki ból w rękach że najlepiej by byo je odciąć).Dlatego teraz ja stawiam tez na komfort Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 mikruss ja myślałem że kolega potrzebuje nowego i tak koledze napisałem, ale jes\t mnóstwo traktorów które za taką kasę można kupić i na pewno będą lepsze :0 pozdrawiam Quote
Narco Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Najpierw sie zdecyduj bo jak ciagnik do porzeczki to nie 80PS bo bedzie zdecydowanie za szeroki i przy pracy z kombajnem do porzeczek bedzie mial nie potrzebnie duze spalanie. Jak do porzeczki i jesli nowy to Kioti DK 551C ma wymiary w sam raz 3 predkosci walka i minimalna predkosc w sam raz pod kombajn. Jako ciagnik pomocniczy w wiekszym gospodarstwie rowniez sie sprawdzi wiec jak "rozwiniesz skrzydla" to bedzie w sam raz.Maja swietne promocje na ten model bo sa to ostatnie sztuki tej serii. Quote
Bury341 Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 w sam raz http://otomoto.pl/new-holland-td80d-2007r-krajowy-80km-stan-bdb-A408629.html Quote
Narco Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Osobiscie nigdy bym nie kupil uzywki w cenie 80% nowego ciagnika nawet troche slabszej mocy...to mija sie z celem,nic dziwnego,ze handel uzywanymi ciagnikami prawie zamarl...Tym ciagnikiem z linka wyzej nie wyobrazam sobie pracy na plantacji chyba ze najpierw powyrywac co drugi rzad uprawy maliny czy porzeczki. Quote
Bogumil Posted April 2, 2014 Report Posted April 2, 2014 Do porzeczek to możesz i kupić ursusa c 360 używanego za 15 tys.W zupełności wystarczy, chyba, że nówka ma być Dużo tych porzeczek do obrobienia? Quote
íktorn Posted April 2, 2014 Report Posted April 2, 2014 Co do Mtz to mam silnik w farmerze C1I nie ma problemu z odpalaniem zimą -30 Nie straszne .mam też 2 ciągnik na Sisu i -15 już nieZapali choć ropę mam zimowaKomputer rozłaczy i zgaśnie Quote
muzyk Posted April 2, 2014 Report Posted April 2, 2014 Wydaję mi się że dobrym i praktycznym ciągnikiem dla Ciebie byłby new holland z tych mniejszych.Pozdrawiam. Quote
Stiven1983 Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Patrząc z mojego punktu widzenia to jak nie przerzucasz dużo ziemi "orzesz" to nie jest ci potrzebny duży ciągnik ja mam 14ha i c330 mi wystarcza w zupełności.Co do porzeczki to tak jak koledzy piszą potrzebujesz mniejszego "wąskiego" traktora poszukaj w sadowniczych traktorach. Quote
Recommended Posts