przemek2092 Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Tak jak w temacie pochwalcie sie co już zrobiliście w polach i co wam jeszcze zostało ;D taka namiastka kalendarza rolniczego Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 dziś wziąłem agregat i pojechałem na orane aby uprawić pod proso, ale to jeszcze poczeka, trzeba potem pryskać, w sobotę planuję obornik na orane pod buraki pastewne i ziemniaki wywieźć i uprawić uprawką, a przed jęczmieniem zavbronować orane aby zamknąć wilgoć w polu Quote
rafaello3 Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Dzisiaj zasiałem pszenżyto jare .Jutro będę siał owies i mieszanki z grochem .A tak to już nawozy wysiane na oziminy .Reszta pla będzie czekała na siew kukurydzy Quote
Miki Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 A myślisz kiedy tak wysiać kukurydze? Bo ja zastanawiam sie czy już nie zacząć od przyszłego tygodnia bo mam do położenia 8ha. Quote
daddy Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 kukurydza na wschody lubi wygrzaną glebe. U mnie kilku ludzi ruszyło z siewem zborza , ale to loteria bo jak się sprawdzi pogoda i przyjdzie silny wiatr i deszcz to zaklepie zasiewy na amen. Quote
kubusjettaII Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 U mnie nawozy po oziminach posiane i wczoraj trochę ponad 1ha zasiałem owsa właśnie ze względu na to że ma padać to trochę podleje, bo u nas sucho. A co do zimna to o owies się nie boję, bo wiem że jak nie będzie cieplej to nie wyjdzie. Z jęczmieniem czekam... Quote
simson54 Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 ja już po wszystkim ziemniaków nie sadze teraz czekam na opryski Quote
íktorn Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Ja posialem 10 ha pszenżyta przed siewem zoralem przeleciałem gruberem potem nawóz i agregat siewny.Na wysokie łaki posialem nawóz.Zostało mi obornik i kukurydza ziemiakow wsadze tyle dla siebie.Roboty mam jeszcze sporo .Reszta jarych .walowanie łąk nawozy itd Quote
garzew Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Pietruszka już dawno posiana ze 2 tygodnie temu zaraz jak tylko udało się wjechać na pole. W zeszłym tygodniu wysiałem buraczki i cebule dymkę. Jarych zbóż w tym roku nie wysiewam - chyba dobrze zrobiłem bo u mnie sucho na polach i plon byłby kiepski z jarych.Do wysiana pozostały mi tylko buraki cukrowe ale na to jest jeszcze trochę czasu. Quote
Bury341 Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 Ja w piątek rozsiałem nawóz pod pszenice, pszenżyto, rzepak razem ok 10 ton. Quote
jakuban1 Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 @MikiJa od połowy tego tygonia planuje zacząć Quote
przemek2092 Posted March 16, 2014 Author Report Posted March 16, 2014 Miki a ja bym sie wstrzymał jeszcze, jest dopiero połowa marca ;O w tamtym roku w pole to po 10 kwietnia dopiero wjechałem a teraz wszystko oprócz kukurydzy i ziemniaka mam zrobione Mniszek jeszcze nie kwitnie więc jeszcze czas Quote
bardzomalorolny Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 Część ludzi na wsi już w większości posiali jare. Ja jeszcze czekam, bo na razie pogoda paskudna i dopiero połowa marca, ale może w tym tygodniu uda mi się posiać owies. Nawozy na pszenicę to rozsiewam na początku maja i daję jedną dawkę także nie ma się co spieszyć. A ziemniaki, buraki pastewne i dynia to po 20 kwietnia ruszam. Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 A myślisz kiedy tak wysiać kukurydze? Bo ja zastanawiam sie czy już nie zacząć od przyszłego tygodnia bo mam do położenia 8ha.Z siewem kukurydzy czekam do kwietnia .W zeszłym roku siałem po 20 i też mi piękna kukurydza wyrosła i oczywiście bardzo dobrze plonowała .W tym roku też się nie spieszę .Zamówiłem odmianę Ls Silvano i w tym roku omonica może mi naskoczyć sieję ok 10 ha kuku. Pozdrawiam. Quote
Rolnikstef Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Ja już orkę zbronowałem i będę tam marchewkę siał Quote
edek Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Ja mam rozsiane nawozy na oziminach i powłókowane pola pod jęczmień jary i kukurydzę na ziarno.Wczoraj mocno popadało a więc przerwa....Zakupiłem herbicyd do zbóż ozimych -Lancet Plus 125 WG, ale żebym czasem nie żałował - ponieważ najlepiej działa na chwasty gdy temperatura dobowa w ciągu 6 dni nie spada poniżej 5 stopni C. Poza tym patrząc na pogodę 2 tygodnie do przodu bardzo marnie to wygląda.... po 10 stopni w dzień, w nocy po 2, 3 stopnie na plusie. Czytając poradnik księżycowy 2014 na pozostałe miesiące - rodzi się pytanie czy w ogóle coś urośnie na tych polach w tym roku - będzie zimno i mokro Nawozy rozsiane, deszcz je rozpuścił ale czy zadziałają przy tak niskich temperaturach ??? Quote
rafaello3 Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Ja mam rozsiane nawozy na oziminach i powłókowane pola pod jęczmień jary i kukurydzę na ziarno.Wczoraj mocno popadało a więc przerwa....Zakupiłem herbicyd do zbóż ozimych -Lancet Plus 125 WG' date=' ale żebym czasem nie żałował - ponieważ najlepiej działa na chwasty gdy temperatura dobowa w ciągu 6 dni nie spada poniżej 5 stopni C. Poza tym patrząc na pogodę 2 tygodnie do przodu bardzo marnie to wygląda.... po 10 stopni w dzień, w nocy po 2, 3 stopnie na plusie. Czytając poradnik księżycowy 2014 na pozostałe miesiące - rodzi się pytanie czy w ogóle coś urośnie na tych polach w tym roku - będzie zimno i mokro Nawozy rozsiane, deszcz je rozpuścił ale czy zadziałają przy tak niskich temperaturach ???[/quote'] Też słyszałem ,że rok ma być zimny i mokry ,ale na moje nie ma czym się przejmować ,co ma być i tak będzie .Na chwilę obecną ,jak patrzę na swoje pola i w okolicy to takiego rzepaku i zburz w marcu nie pamiętam .Pogoda widać ,że sprzyja roślinom .Dzisiaj rzepak widziałem w kolano ,tak więc zapowiada się bardzo dobry rok .Dzisiaj odebrałem nasiona kuku zamówione i łubinu .Zostało mi tylko zwieść ziemniaki z centrali i czekać na słoneczną pogodę Quote
garzew Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 W sobotę posiałem buraki i teraz zostaje mi już tylko kukurydza. Akurat zdążyłem przed deszczem, teraz tylko czekać jak będą wschodzić. Quote
przemek2092 Posted March 24, 2014 Author Report Posted March 24, 2014 U mnie deszczu zrobiło aie aż a dużo na ciężkich ziemiach stawy sie zrobiły ;O tydzien bez deszczu i dobrej pogody żeby wjechać można było Quote
garzew Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Ja znowu się cieszę jak pada, mam lekkie przewiewne gleby i jak dla mnie to może jeszcze padać kilka dni, bo już się kurzyło na polu przy uprawie ziemi. Quote
rafaello3 Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Suszę pola ,bo mało nie utoną od tej ogromnej ilości wody .Od soboty spadło u mnie ponad 80 litrów wody na metr . Quote
muzyk Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Panowie nie spieszcie się z siewami-owies możnasiać- przymrozki nadają.Ja tylko wysiałem nawozy azotowe.Pozdrawiam. Quote
rafaello3 Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Panowie nie spieszcie się z siewami-owies możnasiać- przymrozki nadają.Ja tylko wysiałem nawozy azotowe.Pozdrawiam. Mój dziadek zawsze mawiał "kto sieje w błoto ten zbiera złoto" . Quote
muzyk Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Zgoda ale ta przypowieść dotyczy tylko owsa.Pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted March 26, 2014 Report Posted March 26, 2014 Witam ja owies zasiałem w sobotę i nawozy po ozimym. zostało po łąkach i lubin ale za jakieś 2tyg jak da się w pole wjechać? a z siewem w błoto to kilka lat temu sialem dwa razy ot takie przysłowia:( Quote
Recommended Posts