Jump to content

Recommended Posts

Posted
:) dziś wziąłem agregat i pojechałem na orane aby uprawić pod proso, ale to jeszcze poczeka, trzeba potem pryskać, w sobotę planuję obornik na orane pod buraki pastewne i ziemniaki wywieźć i uprawić uprawką, a przed jęczmieniem zavbronować orane aby zamknąć wilgoć w polu :)
Posted

kukurydza na wschody lubi wygrzaną glebe.

U mnie kilku ludzi ruszyło z siewem zborza , ale to loteria bo jak się sprawdzi pogoda i przyjdzie silny wiatr i deszcz to zaklepie zasiewy na amen.

Posted
U mnie nawozy po oziminach posiane i wczoraj trochę ponad 1ha zasiałem owsa właśnie ze względu na to że ma padać to trochę podleje, bo u nas sucho. A co do zimna to o owies się nie boję, bo wiem że jak nie będzie cieplej to nie wyjdzie. Z jęczmieniem czekam...
Posted

Ja posialem 10 ha pszenżyta przed siewem zoralem przeleciałem gruberem potem nawóz i agregat siewny.

Na wysokie łaki posialem nawóz.Zostało mi obornik i kukurydza ziemiakow wsadze tyle dla siebie.Roboty mam jeszcze sporo .Reszta jarych .walowanie łąk nawozy itd

Posted

Pietruszka już dawno posiana ze 2 tygodnie temu zaraz jak tylko udało się wjechać na pole. W zeszłym tygodniu wysiałem buraczki i cebule dymkę. Jarych zbóż w tym roku nie wysiewam - chyba dobrze zrobiłem bo u mnie sucho na polach i plon byłby kiepski z jarych.

Do wysiana pozostały mi tylko buraki cukrowe ale na to jest jeszcze trochę czasu.:cool:

Posted
Miki a ja bym sie wstrzymał jeszcze, jest dopiero połowa marca ;O w tamtym roku w pole to po 10 kwietnia dopiero wjechałem a teraz wszystko oprócz kukurydzy i ziemniaka mam zrobione ;) Mniszek jeszcze nie kwitnie więc jeszcze czas ;)
Posted
Część ludzi na wsi już w większości posiali jare. Ja jeszcze czekam, bo na razie pogoda paskudna i dopiero połowa marca, ale może w tym tygodniu uda mi się posiać owies. Nawozy na pszenicę to rozsiewam na początku maja i daję jedną dawkę także nie ma się co spieszyć. A ziemniaki, buraki pastewne i dynia to po 20 kwietnia ruszam. Pozdrawiam
Posted

A myślisz kiedy tak wysiać kukurydze? Bo ja zastanawiam sie czy już nie zacząć od przyszłego tygodnia bo mam do położenia 8ha.

Z siewem kukurydzy czekam do kwietnia .W zeszłym roku siałem po 20 i też mi piękna kukurydza wyrosła i oczywiście bardzo dobrze plonowała .W tym roku też się nie spieszę .Zamówiłem odmianę Ls Silvano i w tym roku omonica może mi naskoczyć :D sieję ok 10 ha kuku. Pozdrawiam.

Posted

Ja mam rozsiane nawozy na oziminach i powłókowane pola pod jęczmień jary i kukurydzę na ziarno.

Wczoraj mocno popadało a więc przerwa....

Zakupiłem herbicyd do zbóż ozimych -Lancet Plus 125 WG, ale żebym czasem nie żałował - ponieważ najlepiej działa na chwasty gdy temperatura dobowa w ciągu 6 dni nie spada poniżej 5 stopni C.

Poza tym patrząc na pogodę 2 tygodnie do przodu bardzo marnie to wygląda.... po 10 stopni w dzień, w nocy po 2, 3 stopnie na plusie. Czytając poradnik księżycowy 2014 na pozostałe miesiące - rodzi się pytanie czy w ogóle coś urośnie na tych polach w tym roku - będzie zimno i mokro :(

Nawozy rozsiane, deszcz je rozpuścił ale czy zadziałają przy tak niskich temperaturach ???

Posted

Ja mam rozsiane nawozy na oziminach i powłókowane pola pod jęczmień jary i kukurydzę na ziarno.

Wczoraj mocno popadało a więc przerwa....

Zakupiłem herbicyd do zbóż ozimych -Lancet Plus 125 WG' date=' ale żebym czasem nie żałował - ponieważ najlepiej działa na chwasty gdy temperatura dobowa w ciągu 6 dni nie spada poniżej 5 stopni C.

Poza tym patrząc na pogodę 2 tygodnie do przodu bardzo marnie to wygląda.... po 10 stopni w dzień, w nocy po 2, 3 stopnie na plusie. Czytając poradnik księżycowy 2014 na pozostałe miesiące - rodzi się pytanie czy w ogóle coś urośnie na tych polach w tym roku - będzie zimno i mokro :(

Nawozy rozsiane, deszcz je rozpuścił ale czy zadziałają przy tak niskich temperaturach ???

[/quote']

Też słyszałem ,że rok ma być zimny i mokry ,ale na moje nie ma czym się przejmować ,co ma być i tak będzie .Na chwilę obecną ,jak patrzę na swoje pola i w okolicy to takiego rzepaku i zburz w marcu nie pamiętam .Pogoda widać ,że sprzyja roślinom .Dzisiaj rzepak widziałem w kolano ,tak więc zapowiada się bardzo dobry rok :D.Dzisiaj odebrałem nasiona kuku zamówione i łubinu .Zostało mi tylko zwieść ziemniaki z centrali i czekać na słoneczną pogodę :D

Posted
Witam ja owies zasiałem w sobotę i nawozy po ozimym. zostało po łąkach i lubin ale za jakieś 2tyg jak da się w pole wjechać? a z siewem w błoto to kilka lat temu sialem dwa razy ot takie przysłowia:(