Jump to content

Recommended Posts

Posted
Żyto opryskane 22.03, jutro pojutrze pszenica oraz pszenżyto, z dodatkiem siarczanu magnezu(7) 2,5%, a po tygodniu odżywka plonovitów z mocznikiem i oczywiście siarczanMg(7) 2,5%. A następnie skracanie w BBCH 31-32 i coś na grzyba ewentualnie.
Posted
Włókował już ktoś łąki? Myśle dać pierwsza dawke gnojowicy jutro co o tym sądzicie? Ciągle czekam z siewem kukurydzy ale szybko pójdze bo posiadam Kuhn Planter 2. Nie wiem też czym prysnąć kukurydze na chwasty, rzeczjasna przedwschodowo.
Posted
Łąki już niestety nie mam to nie podpowiem, u nas dzisiaj pierwszy delikwent siał kukurydzę ale widzę że na wsi raczej każdy go wyśmiał ;) ciekawy sam jestem jak mu to sie uda ;) pozdrawiam
Posted
Jak dla mnie na kukurydzę jest za szybko !!!.Jest zimno i gleba zimna .To nasiona ładnie pozimują sobie w ziemi .Kukurydza potrzebuje ciepła i taki pośpiech może okazać się zgubny .Chociaż w dzisiejszych czasach miło ,że ktoś odważył się przecierać temat kuku o tej porze .Może gość będzie pionierem :D
Posted
Wszystko sie okaże jaka będzie pogoda panowie ;) to że teraz jest w miarę ciepło nie znaczy że będzie tak cały czas, pamiętajmy że cały kwiecień przed nami i w maju ogrodników a wiemy jaka zawsze jest pogoda ;D pozdrawiam
Posted

Koledzy sieliście już łubin ,a jak tak to pryskaliście go już na chwasty .Bo w nocy są przymrozki u mnie w tygodniu było -5 st i zastanawiam się czy oprysku nie wymrozi ?.

Posted

Panowie nie spieszcie się z siewami-owies możnasiać- przymrozki nadają.Ja tylko wysiałem nawozy azotowe.Pozdrawiam.

Mój dziadek zawsze mawiał "kto sieje w błoto ten zbiera złoto" .

mój teść też i musiałem mu siać 15 marca kiedy właśnie padał deszcz ze sniegiem,o mało bym nie dokończył taki byłem wściekły na teścia że gdyby nie miał 84 lata to chyba by dostał w zęby-dziś to już chyba powschodził bo nie byłem u teścia 3 tygodnie,muszę trochę ochłonąć-pozdrawiam

Posted

Owies ma to do siebie ,że może być szybko siany nawet w to przysłowiowe błoto o ile w późniejszym terminie nie będzie suszy ,bo będzie beton na polu i klapa .U mnie pola z owsem ,pszenżytem i jęczmieniem zielone i pięknie wszystko rośnie :D Swoją drogą co tak się pienisz na teścia ?.

Szkoda Twojego zdrowia .Pozdrawiam .

Posted

Ja obecnie wykonuję opryski na chwasty w pszenicy ozimej i pszenżycie - Lancet Plus 025 WG + Dassoil oraz na jęczmień ozimy Chisel + Trend.

...ale na polach strasznie sucho :( Deszczu nie widać ....

Pozdrawiam ;)

Posted
U mnie wręcz przeciwnie, miejscami nadal woda i tam zboże żółte miejscami od nadmiaru wilgoci, na jutro mówią opady podobno, jak dobrze pójdzie to w sobotę pyruszki będę sadził ;)
  • 2 weeks later...
Posted
Wszyscy w polu kończą sianie zbóż i kukurydzy to nie ma komu pisać:D. Ja jeszcze przed świętami wysadziłem ziemniaki i posiałem kukurydzę i na ten moment obserwuję ja wszystko rośnie.
Posted
Zbóż jarych nie posiadam w tym roku, więc nic nie sieje. Ozime opryskane herbicydem Chisel + wspomagacz Trend. W szklarni rzodkiewka jest już prawie do końca wyrwana. Ziemniaki na wczesne zasadziłem już dawno i teraz rosną pod włókniną. Na te późniejsze dziś posprężynowałem pole. ;) Pozdrawiam :)