kubusjettaII Posted March 26, 2014 Report Posted March 26, 2014 u nas dziś traktorów na polach sporo było widać, sam też nie leniuchowałem... Quote
przemek2092 Posted March 26, 2014 Author Report Posted March 26, 2014 A u mnie cicho, woda stoi na polach i każdy czeka na moich ziemiach tydzień dobrej pogody zanim ładnie gleba obeschnie ale przynajmniej zazieleniło sie ładnie ;D Quote
przemek2092 Posted March 30, 2014 Author Report Posted March 30, 2014 Pryskacie już zboża zimowe ? Quote
wolekg Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Żyto opryskane 22.03, jutro pojutrze pszenica oraz pszenżyto, z dodatkiem siarczanu magnezu(7) 2,5%, a po tygodniu odżywka plonovitów z mocznikiem i oczywiście siarczanMg(7) 2,5%. A następnie skracanie w BBCH 31-32 i coś na grzyba ewentualnie. Quote
Miki Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Włókował już ktoś łąki? Myśle dać pierwsza dawke gnojowicy jutro co o tym sądzicie? Ciągle czekam z siewem kukurydzy ale szybko pójdze bo posiadam Kuhn Planter 2. Nie wiem też czym prysnąć kukurydze na chwasty, rzeczjasna przedwschodowo. Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Witam, wczoraj zasiałem 2ha łubinu niebieskiego słodkiego, nawóz po łąkach posiałem, teraz to tylko kawałek kuku zasiać i po robocie;]pozdrawiam ;] Quote
Stiven1983 Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Zostało mi pryskanie w tym tygodniu zbóż malin i truskawek Quote
przemek2092 Posted March 31, 2014 Author Report Posted March 31, 2014 Łąki już niestety nie mam to nie podpowiem, u nas dzisiaj pierwszy delikwent siał kukurydzę ale widzę że na wsi raczej każdy go wyśmiał ciekawy sam jestem jak mu to sie uda pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted April 1, 2014 Report Posted April 1, 2014 Jak dla mnie na kukurydzę jest za szybko !!!.Jest zimno i gleba zimna .To nasiona ładnie pozimują sobie w ziemi .Kukurydza potrzebuje ciepła i taki pośpiech może okazać się zgubny .Chociaż w dzisiejszych czasach miło ,że ktoś odważył się przecierać temat kuku o tej porze .Może gość będzie pionierem Quote
przemek2092 Posted April 1, 2014 Author Report Posted April 1, 2014 Wszystko sie okaże jaka będzie pogoda panowie to że teraz jest w miarę ciepło nie znaczy że będzie tak cały czas, pamiętajmy że cały kwiecień przed nami i w maju ogrodników a wiemy jaka zawsze jest pogoda ;D pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted April 3, 2014 Author Report Posted April 3, 2014 Pryskanie zakończyłem dzisaj jeszcze ziemniaki i kukurydza tylko a wam jak idzie ? Quote
simson54 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 ja już opryski porobiłem teraz czekam na to żeby owies prysnąć Quote
rafaello3 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 Koledzy sieliście już łubin ,a jak tak to pryskaliście go już na chwasty .Bo w nocy są przymrozki u mnie w tygodniu było -5 st i zastanawiam się czy oprysku nie wymrozi ?. Quote
henryk Posted April 6, 2014 Report Posted April 6, 2014 Panowie nie spieszcie się z siewami-owies możnasiać- przymrozki nadają.Ja tylko wysiałem nawozy azotowe.Pozdrawiam. Mój dziadek zawsze mawiał "kto sieje w błoto ten zbiera złoto" . mój teść też i musiałem mu siać 15 marca kiedy właśnie padał deszcz ze sniegiem,o mało bym nie dokończył taki byłem wściekły na teścia że gdyby nie miał 84 lata to chyba by dostał w zęby-dziś to już chyba powschodził bo nie byłem u teścia 3 tygodnie,muszę trochę ochłonąć-pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted April 7, 2014 Report Posted April 7, 2014 Owies ma to do siebie ,że może być szybko siany nawet w to przysłowiowe błoto o ile w późniejszym terminie nie będzie suszy ,bo będzie beton na polu i klapa .U mnie pola z owsem ,pszenżytem i jęczmieniem zielone i pięknie wszystko rośnie Swoją drogą co tak się pienisz na teścia ?.Szkoda Twojego zdrowia .Pozdrawiam . Quote
edek Posted April 7, 2014 Report Posted April 7, 2014 Ja obecnie wykonuję opryski na chwasty w pszenicy ozimej i pszenżycie - Lancet Plus 025 WG + Dassoil oraz na jęczmień ozimy Chisel + Trend. ...ale na polach strasznie sucho Deszczu nie widać .... Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted April 7, 2014 Author Report Posted April 7, 2014 U mnie wręcz przeciwnie, miejscami nadal woda i tam zboże żółte miejscami od nadmiaru wilgoci, na jutro mówią opady podobno, jak dobrze pójdzie to w sobotę pyruszki będę sadził Quote
przemek2092 Posted April 22, 2014 Author Report Posted April 22, 2014 Co tak tu cicho ;D jak wam idą pracę ? chwalcie sie co jeszcze robicie czy już macie wolne ;D ? Quote
garzew Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Wszyscy w polu kończą sianie zbóż i kukurydzy to nie ma komu pisać. Ja jeszcze przed świętami wysadziłem ziemniaki i posiałem kukurydzę i na ten moment obserwuję ja wszystko rośnie. Quote
VoYtek8 Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Zbóż jarych nie posiadam w tym roku, więc nic nie sieje. Ozime opryskane herbicydem Chisel + wspomagacz Trend. W szklarni rzodkiewka jest już prawie do końca wyrwana. Ziemniaki na wczesne zasadziłem już dawno i teraz rosną pod włókniną. Na te późniejsze dziś posprężynowałem pole. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts