Skocz do zawartości

Zdjęcie

ASF - Afrykański Pomór Świń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 rolnik1500

rolnik1500

Farmer

• Użytkownik.
  • PipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 13:30

Dużo się dzieje i dużo się mówi o ASF. Tak się zastanawiam o co chodzi - bo przecież było pewne że w końcu do nas dotrze ten wirus. Jak jakiś czas temu zaczęło się o tym mówić należało tylko czekać aż gdzieś ten wirus zostanie zdiagnozowany. Dwa martwe dziki chore na ASF - dla mnie jest to trochę śmieszne. Minister Kalemba podał się do dymisji - nie chcę go oceniać krytycznie, ale jak zaczęły się problemy to się wycofał?

O co tutaj tak naprawdę chodzi? Czy może duże firmy bały się, że załamie się eksport do Rosji zadbały by pojawiło się ognisko choroby by państwo odkupiło towar którego nie dają radę sprzedać.
  • 0

#2 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 14 marzec 2014 - 17:05

Afrykański pomór świń do Polski jeszcze nie dotarł i raczej go w najbliższym czasie nie zobaczymy... Przy wschodniej granicy zostały znalezione te dwa dziki, ale one raczej były naszych wschodnich sąsiadów. Każdy kto jest związany z weterynarią powie że w Polsce pomoru świń nie ma, a teraz tak na moją głowę ten niby pomór jest dla Rosjan tylko pretekstem żeby nie kupować od Polski wieprzowiny. Nasi sąsiedzi zrobili tak bo Polscy politycy za bardzo ingerowali w sprawy Ukrainy, dlatego teraz się nie dziwmy że gaz będzie drożał, a Rosja będzie nie przychylnie na nas patrzyła. Cóż ministrowi Kalembie zbierało się na to już od pewnego czasu, więc mu się nie dziwie. Z resztą u nas w Polsce tak jest że jak tylko w danym resorcie zaczyna coś się psuć to minister daje od razu nogę, a na jego miejsce wchodzi ktoś "nowy, a tak naprawdę to rotacja stanowisk wokół małej grupy osób, gdyż słyszałem że poważnym kandydatem na fotel ministra jest Pan Sawicki... Nie wiem czy to żart czy nie. Mądre głowy w Polsce sytuacje rolników oleli i nie przejmowali się tym wszystkim, a teraz jak już nikt żywca nie może sprzedać to jest problem i żadnego sposobu na rozwiązane bo jak nasi Panowie politycy mają rozmawiać z władzami Ukrainy o zniesieniu embarga, jesli parę dni wcześniej krytykowali tych ludzi za sytację z Ukrainą? Cóż nic nie dzieje się bez przyczyn, a konsekwencje działań polityków ponoszą zwykli mali ludzie. Pozdrawiam :)
  • 0

#3 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 27 sierpień 2018 - 12:22

Wiecie że od dziś można składać na refundację kosztów związanych z asf? Refundacja dotyczy 75% kosztów. Kto składa wniosek? 

• 0

#4 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 28 sierpień 2018 - 12:58

Obilo mi się o uszy, dotyczy to tylko hodowców trzody chlewne, czy również hodowców drobiu czy bydła?

• 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 sierpień 2018 - 13:25

a co zdycha na ASF ?
  • 0

#6 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 sierpień 2018 - 08:38

Polskie rolnictwo Kolego. Pozdrawiam!

• 0

#7 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 29 sierpień 2018 - 09:19

tylko dla hodowców trzody chlewnej. Teraz popłoch bo ludzie rachunki wyrzucali. 

• 0

#8 komor

komor

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 29 sierpień 2018 - 13:40

spotykam się różnymi opiniami, tymi pozytywnymi jak i negatywnymi dotyczącymi refundacji. Myślę że 75% to spora pomoc od państwa. Dostosowanie gospodarstwa do wymogów bioasekuracji było do hodowców dość kosztowne. Ale uważam, że powinno to wychodzić od hodowcy. 

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 sierpień 2018 - 14:36

wychodzić od hodowcy ? dobre sobie. Kolego ciekawe czy znasz sytuacje ekonomiczną hodowców wieprzowiny.
  • 0

#10 komor

komor

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 30 sierpień 2018 - 13:47

Uważam, że takie rzeczy jak maty, dezynfekcje, czy korzystanie z odzieży ochronnej powinno być normalną rzeczą. W Polsce tylko wszyscy narzekają. 

• 0

#11 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 sierpień 2018 - 13:57

Powinno się to wszystko wliczyć w koszty produkcj i ustalić cene żywca, a nie jak jest teraz , kto da mniej.
  • 0

#12 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 30 sierpień 2018 - 14:28

Narzekają bo dla małego hodowcy zakup mat środków i tych wszystkich potrzebnych elementów do bioasekuracji to ogromny koszt, także dlatego rolnicy unikają zakupu. Teraz wracają 3/4 kosztów także korzystają z okazji i zakupują i bardzo dobrze! jakoś ich w końcu zachęcają do bioasekuracj!

• 0

#13 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 31 sierpień 2018 - 09:28

Hodowcy i ogrodnicy narzekają, ale patrząc na nich z boku - domy, samochody, wakacje chyba nie mają tak źle ;)

• 0

#14 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 27 wrzesień 2018 - 11:38

Czytałem ostatnio interesujący artykuł, że duża część winy leży także po stronie rolników, bo nie dochowują odpowiedniego poziomu sterylności. A umówmy się, można przy pomocy kilku może nie zawsze najtańszych środków, dosyć skutecznie dezynfekować odzież, korzystać z kombinezonów itd.

• 0

#15 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 27 wrzesień 2018 - 13:19

ja słyszałam od znajomych że podobno weterynarze nie chcą zakładać odzieży ochronnej wchodząc do chlewni ... 

• 0

#16 komor

komor

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 28 wrzesień 2018 - 13:41

jesli tak jest w Twojej okolicy to nieodpowiedzialne zachowanie. Weterynarze powinni zachować szczególną sterylność, gdyż to własnie oni mają styczność z chorymi zwierzętami. 

• 0

#17 gk21

gk21

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 10 listopad 2018 - 11:34

od 5 listopada do 4 grudnia można składać wnioski na refundację kosztów związanych z bioasekuracją
można uzyskać do 80 % m.in. na bramy dezynfekcyjne czy ogrodzenie 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych