Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ech po co kurom karma dla psa czy ktos wie?? Widzialam jak sasiad moczy w wodzie sucha karme dla psa, pytalam po co to mowil ze kurom daje i dzieki karmie daja mu 99% jaj. Czy to prawda? Probowal ktos. Hihi wkoncu kury zaczna szczekac.
Posted

Karma taka zawiera teoretycznie białko zwierzęce a więc najłatwiej przyswajalne przez zwierzęta do tego mielone kości które mogą być źródłem wapnia. Ale jak mówie to w teorii a jak w rzeczywistości to wie tylko producent. Zastanawiałem się nad tym ale z wyżej napisanych obaw zarzuciłem pomysł. 

Co do tej paszy i ilości to litr spokojnie możesz dawać. Wypada zaledwie parę gram na sztukę:)

Posted

Bo pamiętnej epidemii szalonych krów zakazano dodawania białek zwierzęcych do pasz. Zamiast kombinować z karmą dla psów to lepiej po prostu kupić 2 worki paszy typowo dla niosek i na pewno będzie dobrze   

• 2 weeks later...
Posted

Witam.

Chciałabym żeby ktoś mi wyliczył dzienna porcję owsa dla kur. Nie wiem ile mogę podawać i czy codzień. Łącznie mam kurek 41, 3 koguty i 5 perlików. Kulurydzy obliczono mi,że mam podawać codzień 800 g.

Posted

Kura zjada ok. 150 (+- 40 g w zależności od wielkości kury) paszy. Dla kur na wybiegu co najmniej ok. 2/3 z tego powinno stanowi ziarno. Rano powinny jeść mielone a po południu w całości. W chowie przyzagrodowym zazwyczaj dajemy ziarno do woli. Mogę Ci obliczyć dawkę pokarmową, ale ona nie będzie miała nic z wspólnego z rzeczywistością, bo wybieg to pastwisko i łowisko dla kur. Raczej staraj się uzupełnić białko bo nioski powinny otrzymać 170 g białka w 1kg paszy latem i 160 g zimą. Owies ma 92 g białka strawnego w 1 kg a pszenica 111 g, kukurydza 75 g białka w kg. Latem jest mniejszy problem bo wszystko co nie ucieknie przed kurą jest wysokobiałkowe. Zimą należałoby czymś to białko uzupełnić.

Tylko geniusz potrafi wyliczyć ile kury utrzymywane na wybiegu zjedzą kukurydzy czy owsa. Ja, dzięki Bogu, takim geniuszem nie jestem. Daj ten owies do woli, zwłaszcza po południu. Staraj się aby zawsze były dostępne 2-3 gatunki zboża zmielone razem i co najmniej jedno w całości, jak pisałem, przynajmniej po południu. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 4 months later...
Posted
Adameczku kura to nie robot i odpocząć też musi...Ja daję kurkom kukurydzę np na 29 niosek 4 kolby wyłuskane, bo więcej nie przejedzą i żółtka są pięknie wybarwione na żółto. Teraz na 29 kur w tym 5 kwok jest, mam 19 jaj, myślę że to dobry wynik jest.
Posted

Ja kukurydze śrutuję, moje na owies to nawet nie chcą patrzeć :) Do pszenżyta je przyzwyczaiłem, mieszam pszenice /pszenżyto /kuku i od czasu do czasu kupuję im śrute dla niosek od święta :P

Posted

nie ma lepszej kukurydzy. kukurydza to kukurydza. zmieloną będą dłuzej jadły, a całą szybciej. bo zjedzą kilka ziarek i dość, a mielonej więcej muszą :P

to moze masz zapasione kurki, skoro mało jaj?

Posted

nie ma lepszej kukurydzy. kukurydza to kukurydza. zmieloną będą dłuzej jadły, a całą szybciej. bo zjedzą kilka ziarek i dość, a mielonej więcej muszą :P

to moze masz zapasione kurki, skoro mało jaj?

Zazwyczaj byłem zadowolony z moich kurek. Tylko jakoś od tygodnia przestały nieść, chyba odpoczywają :D . Pozdrawiam :)

• 6 months later...
Posted

Hmm to ja moze zaczne od mniejszej dawki paszy. Kury niosly sie od listopada do wczoraj, a dzis tylko 3 jajka. Moze to nie z braku paszy, moze jakas przerwa?? I nastepna kwoczy...

Powodów może być wiele, głównie krótszy dzień (mniej dziennego światła) i zbyt niska temperatura, dlatego znoszą mało jajek. U mnie było to samo.

Posted

Co do karmienia to daje im paszę, ześrutowaną kukurydzę, w poidełkach dostają wodę. Daje im też resztki po obiedzie itp. jakies warzywka. Latem dostają zieleninę. Karmię raz dziennie.

Nie hoduję ich dla zysku, jedynie tak do siebie, do rodziny, dlatego nie mam żadnego zysku z tego. Wiadomo zimą, kiedy dzień krótszy i zmno znoszą mniej jajek, ale to i tak w zupełności wystarczająco dla nas :)