henryk Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 panowie kolega ma poznaniaka na nieoryginalnych kołach i problem jak wyliczyć ile razy koło się obróci na 1 hektar,przy normalnym kole od syreny które ma obwód 202 cm obróci sie 1900 razy ,natomiast to koło ma obwód 190cm to musi się obrócić więcej razy ale jak to obliczyć żeby potem dobrze zrobić próbę kręconą,czekamy na poradę -pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Na hektar to dużo kręcenia będzie. Na 1 ar to tak:100 dzielisz przez szerokość swojego siewnika.Otrzymany wynik dzielisz przez obwód koła.Wynikiem z drugiego dzielenia będzie liczba obrotów koła potrzebna do zasiania 1 ara. Po przekręceniu kołem tyle razy ile Ci wyjdzie z obliczeń zważ zboże i pomnóż razy 100. Będziesz miał wynik na jeden hektar. W pracy w polu wiadome jest, że nie będzie dokładnie takiej ilości obrotów koła bo występuje poślizg około 5-6%, czyli trzeba się liczyć z mniejszym o tyle wysiewem. Pozdrawiam. Quote
henryk Posted March 14, 2014 Author Report Posted March 14, 2014 jakoś nie moglismy tego opanować ale zakładając że koło od syreny ma obw.2.02m i musi się obrócić 1900 razy to żeby zasiać 1 ha trzeba przejechać 3,838 km,i teraz 3.838 dzieląc przez 2,02m jest1900 tzn na 1 ar 19 razy,tak więc teraz 3,838 dzielę przez nasz obwód 1,9m i wychodzi że koło na 1 ha obróci się 2020 razy czyli na 1 ar 20,2 razy-pozdrawiamoczywiście szer. siewnika 2,7m. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 Mocno to skomplikowałeś. Wystarczy zmierzyć promień koła i przemnożyć przez szerokość siewnika i dowiemy się ile zasieje siewnik jeżeli jego koło obróci się o 1 radian. Dzieląc powierzchnię zakładaną do próby kręconej (np. 1 a czyli 100 m kw.) przez powierzchnię obsianą przy obrocie koła o 1 radiana obliczamy ile radianów musi zrobić koło do obsiania założonej powierzchni. Wzór wygląda tak:x = (P / (b * r)) / 2 * pix - ilość obrotów potrzebna do obsiania obszaru P,P - obszar do obsiania przy próbie kręconej,r - promień koła siewnika,pi - 3,14Oczywiście jeżeli używamy metrów to i do powierzchni (kwadratowych!), jak i do promienia koła i szerokości siewnika. Pozdrawiam! Quote
henryk Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 może to i racja ale nie wszyscy wiedzą np. co to ,,radian'' prosty chłop bardziej rozumie moje wyliczenie ,wyliczyłem to na chłopski rozum i najważniejsze że to się zgadza-pozdrawiam Quote
henryk Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Na hektar to dużo kręcenia będzie. Na 1 ar to tak:100 dzielisz przez szerokość swojego siewnika.Otrzymany wynik dzielisz przez obwód koła.Wynikiem z drugiego dzielenia będzie liczba obrotów koła potrzebna do zasiania 1 ara. Po przekręceniu kołem tyle razy ile Ci wyjdzie z obliczeń zważ zboże i pomnóż razy 100. Będziesz miał wynik na jeden hektar. W pracy w polu wiadome jest' date=' że nie będzie dokładnie takiej ilości obrotów koła bo występuje poślizg około 5-6%, czyli trzeba się liczyć z mniejszym o tyle wysiewem. Pozdrawiam. dziś wreszcie opanowałem Twoją radę ,w pierwszym momencie wynik nie zgadzał sie z moim ponieważ za szer. siewnika brałem 2,7 m. w rzeczywistości poznaniak po jednym przejeździe zasieje na szer.2.6 m i teraz Twój wzór pokrywa się dokładnie z moim( skomplikowanym wyliczeniem jak określił kol. Grzegorz),teraz jestem w 100% pewny Twoich i moich wyliczeń,najważniejsze że wszystko się zgadza-pozdrawiam [/quote'] Quote
DuzyGrzegorz Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Radianów w szkole nie uczą, a szkoda bo to znacznie upraszcza wyliczenia. Ja o radianach dowiedziałem się od ojca, który w czasie I Wojny przez cztery zimy chodził do szkoły.Jeżeli szedł bym Twoim tokiem rozumowania to zrobiłbym to mniej więcej tak. Skoro obwody kół oryginalnego od siewnika i zmiennika od Syreny mają się do siebie jak 2,02 : 1,9 oznacza, że zamiennik musi obrócić się o 1,063 obrotu na jeden obrót koła oryginalnego, czyli na 1 ha: 1900 obr/ha * 1,063 = 2020 obr/ha.wzór wygląda mniej więcej tak:x = (Oo / Oz) * 1900x - ilość obrotów do obsiania 1 ha przez siewnik "Poznaniak",Oo - obwód koła oryginalnego,Oz - obwód koła zamiennika.Jeżeli się opieramy na obwodzie koła to ja bym to zrobił tak:x = P / (O * x - ilość obrotów potrzebna do obsiania obszaru P,P - obszar do obsiania przy próbie kręconej,O - Obwód koła siewnika,b - szerokość siewnika.Problemem jest zmierzenie prawidłowego obwodu koła.Mam skrzywienie zawodowe do upraszczania wszystkiego, ale wyjątkowo w moim zawodzie to zaleta. Pozdrawiam! henryk 1 Quote
henryk Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Cieszę się zainteresowaniem ,a najważniejsze w tej sprawie jest to że różnymi metodami dotarliśmy do do tego samego celu,dziękuję i pozdrawiam. Quote
prometeusz Posted March 12, 2015 Report Posted March 12, 2015 Witam, zastanawiam się ile w końcu wykonach tych obrotów kołem poznanaikiem 2,7 m ? Piszecie, że 19 ale mi wychodzi 18,3 według obliczeń 100\2,7=37/2,02=18,3 obrotu kołem. Niby nie duża różnica ale przy sianiu np. seradeli może mieć znaczący wpływ na ilość wysiewu. Czy te 0,7 obrotu to jest poślizg? Quote
henryk Posted March 13, 2015 Author Report Posted March 13, 2015 dlaczego bierzesz 2,7 , ,siewnik poznaniak sieje na szer.2,6m. i wtedy ci wyjdzie na pewno 19 .,zawsze bierze się szerokość jaką uzyskasz po jednym przejechaniu,chyba że masz rozszerzone redlice i po jednym przejechaniu faktycznie zasiejesz 2,7m.-jeśli tak to kręć 18,3,nie ma mowy o poślizgu -pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 skoro szerokość skrajnych redlic jest 2,6m to szerokość robocza tego siewnika wynosi w przybliżeniu 2,7m ponieważ trzeba dodać jedno międzyrzędzie Quote
Michałek Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Mogą być różne koła. Zrób tak. Aby zasiać 1 ar czyli 100 m kw. musisz podzielić powierzchnię przez szerokość roboczą siewnika, czyli w tym przypadku siewnik musi przejechać: 100 m kw / 2,7 m = 37,04 m. Zmierz odległość od podłoża do środka piasty koła czyli rzeczywisty roboczy promień koła. Nie średnicę czy obwód lesz właśnie odległość od podłoża do środka piasty koła. Ten błąd popełniają koledzy powyżej. Przy moim siewniku ta odległość wynosi 30,7 cm czyli 0,307 m aby zachować te same jednostki. Jeżeli siewnik przejedzie 0,307 m to jego koło obróci się o radian, a jeżeli aby zasiać jeden ar, przejedzie 37,04 m to koło się obróci o 37,03 m / 0,307 m/radian = 120.62 radiana. Teraz wystarczy zamienić radiany na obroty, a jak wiadomo jeden obrót ma 2 * pi radianów: 120,62 radianów / 2pi radianów/obrót = 19,2 obrotów (koła). Można te obliczenia zrobić zamiast w radianach w stopniach, ale stopnie zawsze komplikują obliczenia bo nie mają prostego przełożenia na promień koła.Oczywiście wysiew będzie zależał od ugięcia koła więc sugerowanie się średnicą koła lub co gorsza pomiarem jego obwodu będzie powodowało istotny błąd.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
henryk Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 no teraz to prometeusz na pewno obliczy wszystko dobrze,ja rozumię że 2,7m. w nastepnych przejazdach ale do obliczeń jeśli koło jest faktycznie oryginalne od syreny i żeby wyszło zgodnie z instr, producenta 19 razy na 1 ar to bierze się szer. 2,6.m jako pierwszy przejazd i tak;100 dzielisz na szer siewnika czyli na 2.6 i to jest38,462 i to dzielisz na obw. koła tzn.2,02(zakładam że koło fabr. od syrenki) i wynik jest 19 obr/ar czyli 1900 na 1 ha,i ten sam wzór podaje fabryka ,a inni jeśli wiedzą inaczej to oczywiście mają prawo tak robić jak im pasuje tylko niech potem się nie dziwią że siewnik im inaczej wysiał niż wyszło z obliczeń-pozdrawiam,istotne również jest to ugięcie koła ale oczywiście jeśli jest ciśnienie 2 atm to nic się nie ugina Quote
Michałek Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Przy ciśnieniu 2 atm i masie siewnika powiedzmy 300 kg każde koło siewnika musi dotykać podłoża na powierzchni 75 cm kw. co się przekłada na ok 3 cm ugięcia czyli obwód oszukuje o prawie 20 cm. Też mam koła od syreny pompowane 2.4 atm. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
prometeusz Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Wszystko się rozchodzi o to ile podstawić do wzoru 2,6 czy 2,7? Na necie znalazłem info, że poznaniak 2,7 m sieje na 2,6 m więc będę kręcił 19 razy. henryk 1 Quote
Michałek Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Jeżeli pomiędzy skrajnymi redlicami jest ok 2,6 m, a jeżeli redlic jest 25 to pomiędzy nimi jest 24 odstępy pomiędzy redlicami. Gdzie się podział 25 odstęp? Chyba jasne czy szerokość robocza jest 2.6 m czy 2,7 m. W matematyce te 2,6 m nosi nazwę "błędu słupka ogrodzeniowego".Poznaniak II ma standardowo 1920 obrotów koła na 1 ha, tak jest podane w instrukcji obsługi. Wielkość ta nie uwzględnia nierówności na polu które powodują zwiększenie ilości obrotów koła w praktyce 1-3%. Jak wykonasz próbę kręconą wg tego schematu który podałem to w zależności od jakości uprawienia pola faktycznie wysiejesz o 1-3% więcej niż wynikałoby z próby. Wyraźnie zwiększa się wysiew w stosunku do próby kręconej jak np pole jest zabronowane poprzecznie do kierunku siewu. Różnica nie jest może istotna, ale wyniesie 2-3% więcej.Jeżeli zrobisz próbę kręconą biorąc pod uwagę obwód koła a nie odległość środka piasty koła od podłoża otrzymasz wynik próby kręconej zaniżony o 7-15%, a jeżeli koła nie są odpowiednio napompowane nawet więcej.Promień koła toczącego się po podłożu to właśnie odległość środka piasty od podłoża. Jak nie wierzysz to przejedz samochodem jakiś dystans kilku km, a potem zmniejsz ciśnienie w kołach tak aby nie uszkodzić opon, np o 0,5 atm i przejedź ten sam dystans a zobaczysz na liczniku jak bardzo się "wydłużył".Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
grzepaku1 Posted March 16, 2015 Report Posted March 16, 2015 jeśli jest 2,6 pomiędzy skrajnymi redlicami to szer robocza jest większa o jedno międzyrzędzie,np. jeśli siejemy kukurydzę co 70 cm to odległość rzędu jednego od drugiego wynosi 70 cm ale szer. robocza jest 140 cm i tak samo jest w siewniku do zboża jeśli jest 25 redlic to trzeba dodać 25 międzyżędzi henryk 1 Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2021 Report Posted March 31, 2021 Panowie ,nabyłem siewnik bez tabeli wysiewu ,nawet jeśli jest to nie po najszemu, robiłem próbę kręconą siewnik 2,5 m koło 208cm obwodu ,i wyszło mi tak 100 :2,5 =40:2,08=19,230 i tu moje pytanie ,do tych 19 obrotów z hakiem dodać te 5 % uślizgu koła ,jak dodam wychodzimi 20 obrotów na ar, tak ustawiłem siewnik pod owies i się zastanawiam czy będzie dobrze, a tak przy okazji ile siejecie owsa na hektar Quote
Vademecum Posted March 31, 2021 Report Posted March 31, 2021 Kolego, kiedyś kolega DG obliczał to w radianach zeby wyszło, bo inaczej to wychodzić nie chce.Owsa siejesz w zależnosci od ziemi , im lepsza tym mniejszy wysiew, i adekwarnie do awożenia.Podają około 180 kg, jak masz ziemie dobrą to odemij 10 - 15 % jak masz słabą to adekwarnie dodaj.Ja sieje bezĺuskiego z 30 ha i chyba zwiększe dawke. Powiem ci że lepiej posiać ciut zadużo niz za maĺo bo chwasty ruszą, a rośliny też sie mniej krzewią jak posiejesz za gęsto, przynajmniej z moich obserwacji bo mi się prawie zawsze sieje zadużo Quote
DuzyGrzegorz Posted March 31, 2021 Report Posted March 31, 2021 Panowie ,nabyłem siewnik bez tabeli wysiewu ,nawet jeśli jest to nie po najszemu, robiłem próbę kręconą siewnik 2,5 m koło 208cm obwodu ,i wyszło mi tak100 :2,5 =40:2,08=19,230 i tu moje pytanie ,do tych 19 obrotów z hakiem dodać te 5 % uślizgu koła ,jak dodam wychodzimi 20 obrotów na ar, tak ustawiłem siewnik pod owies i się zastanawiam czy będzie dobrze, a tak przy okazji ile siejecie owsa na hektarZ tym uślizgiem to coś nie tak. Raczej należy odjąć te procenty a nie dodawać, odwrotnie jak przy traktorze. Przecież to powierzchnia napędza koło a nie koło powierzchnię.Ale najlepiej daruj sobie te dywagacje z uślizgiem i nie komplikuj sobie życia.Błąd leży w pomiarze. Zmierz wysokość od powierzchni na której stoi siewnik do środka koła. To jest tzw. użyteczny promień koła. Podziel 1 ar czyli 100 m2 przez szerokość siewnika i następnie przez promień użyteczny koła. Otrzymasz ilość radianów obrotu koła do próby kręconej. Radian to taki kąt, że droga koła jest równa promieniowi tego koła. Wtedy wszystkie wyliczenia ile obrotów ma wykonać koło są proste i co najważniejsze pozwala uniknąć tej poprawki na uślizg. Żeby zamienić na wygodne pełne obroty to wiedząc że kąt pełny ma 2pi (dwa razy pi) radianów więc dzielisz właśnie przez 2pi.Owies się sieje ok. 500 kiełkujących nasion na m2. Masa tysiąca nasion owsa to w przypadku odmian łuskowych ok. 40 g a bezłuskowych ok. 30 g. Zobacz jaką masę tysiąca nasion ma Twoja odmiana. Jeżeli mtn wynosi 40 g to aby na m2 500 nasion musisz wysiać 200 kg. jeżeli 38 g to 190 kg. Bezłuskowy o mtn 28 g wysiewasz 140 kg. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 1, 2021 Report Posted April 1, 2021 Dzięki panowie wczoraj w nocy tak myślałem że fakt trzeba odjąć ten %i tak zrobie,dziś powtórzę próbę i zobaczę co mi wyjdzie,na radianach nie znam za wysoka matematyka jak na moje możliwości ,ale ważne że na 1 ar wychodzi mi te 19 obrotów i tyle będę kręcił ,ja owsa sieje około 200 kg plus coś na te niekiełkujące ziarna w zeszłym roku wyszedł mi troche za żadko,pozdrawiam Quote
Vademecum Posted April 1, 2021 Report Posted April 1, 2021 musisz mieć słabą ziemie, albo materiał siewny.warunki wodne inne niż optymalne też nie pomagają krzewieniu. Jak ocenisz , że żadki to morzesz sypnąć saletrą to go wzmocni, a przed krzewieniem azot szybkodziałający pobudzi ukrzewienie. Ogòlnie jak niema chwastów z zboże zadkie to cza bombe saletry , wtedy będziesz miał grubsze ziarno, warunkiem czysta uprawa bo chwasty są szybsze . Quote
Robert ;-) Posted April 1, 2021 Report Posted April 1, 2021 Materiał mam swój, co do ziemi to w tym roku od 6do 3b w zeszłym roku też miałem na rym polu tylko w innym miejscu owies był bardzo ładny,tylko ciut za żadki ,sialem siewnikiem konnym wedle tabelki i dokładałem coś od siebie. A i ja owsa nie pryskam od ziela tylko daje mocznik pod korzeń i to wszystko do żniw Quote
Vademecum Posted April 1, 2021 Report Posted April 1, 2021 mocznik pod owies ? jakie masz ph ? jak masz piasek, odczyn ph kwaśny to rozsądnie jest dać azot na bazie dolomitu.Swój mareriał jak gruby to w porządku, ale jak sporo cieńkiego to warto wymienić.Ja to siewnik ustawiam i próba kręcona. Zawsze. ale znam dĺugość pola i caĺy czas kontroluje licząc na wiadra jak dosypuje bo od pogody wysiew potrafi sie zmieniać jak cały dzień siejesz. Też zdaża mi sie rozgrzebać rządek i oceniać wysiew Quote
Recommended Posts