Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich zainteresowanych tematem:) Wiem że do zbioru buraków jeszcze sporo czasu ale mam pomysł na ''udoskonalenie'' kombajnu Neptun.

Jak co roku pomagam teściowi w zbiorach i mam dużo pomysłów jak udoskonalić parę rzeczy ale nie mam wykształcenia technicznego i po prostu nie znam się na wszystkim. Mój pomysł dotyczy alternatywnego podnośnika do kombajnu Neptun zasilanego hydraulicznie z pompy Ursusa C-360, podnośnik miał by za zadanie unieść prawą stronę kombajnu do góry aby rozładunek buraków był możliwy na samochód ciężarowy bez pracochłonnego wkopywania go w ziemię i podsypywania prawego koła kombajnu liśćmi z buraków.

Proszę o komentarze i poradę czy takie rozwiązanie ma przełożenie w praktyce bo teoretycznie wszystko jest możliwe ;) post-4516-14224792413136_thumb.jpg

Pozdrawiam Karol ;)

Posted
konstrukcja tego kombajnu nie pozwala na uniesienie jednej strony , ale jeśli jakimś sposobem uniesiesz prawą stronę to będziesz miał problem z wysypaniem bo przy dużym pochyleniu buraki będzie trudno wysypać i bardzo długo to by trwało, moja rada jest taka przedłuż podłoge w zbiorniku tak jak to jest w kombajnach klajne bo konstrukcja obydwu kombajnów jest podobna
Posted
Właśnie nie wiem jak zachowa się maszyna przy podniesieniu na siłowniku bo podczas zbiorów konieczne jest wkopanie samochodu i przyczepy w ziemie i podkładanie pod prawe koło kombajnu i dopiero wtedy jest możliwe wyładowanie buraków, z takim siłownikiem to może chociaż odpadły by te liście pod koło bo to bardzo uciążliwe, teściowie przez tyle lat już przywykli, ja jednak chciałbym coś udoskonalić alby było szybciej i sprawniej. Dzięki za odpowiedzi ;)
Posted
Tak patrzę na to zdjęcie i myślę że jak by dorobił łapy i dwa siłowniki przy osi przy kołach żeby podnosiły całą oś, to wtedy by było stabilnie i nie uszkodziło by się konstrukcji kombajnu,chyba że źle myślę
Posted

Dobry pomysł, też o tym myślałem i miałem właśnie napisać takie zapytanie w następnym poście ale mnie ubiegłeś.

U teściów podczas zbiorów kombajn jest dość przechylony na lewą stronę podczas wysypywania bo inaczej nie da rady bo samochód ma ok 3m wysokości dokładnie to volvo FH12. Nawet jak wkopiemy koła samochodu i podłożymy sporo liści pod koło kombajnu to czasem zahaczamy podłogą kombajnu o burtę samochodu, raz nawet zerwaliśmy łańcuch napędzający podłogę. To wszystko powoduje stratę czasu i niepotrzebne nerwy. Teraz potrzebuję kogoś kto takie coś potrafiłby zrobić praktycznie :) dzięki za rady. Pozdro!