Luke16 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Planuję zakup agregatu uprawowego ale nie mam pojęcia który spisałby się lepiej na ziemie gliniaste czy taki:www.tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-2-8-m-CID757-ID5ibcZ.htmlczy może taki:www.tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-3-40-CID757-ID5iGZP.html#04d34b95f8Oferty są typowo przypadkowe rozchodzi mi się o model który na glinę byłby lepszy?? Quote
Bury341 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Szczerze ci powiem, że żaden Jak masz ciężkie ziemie to tylko agregat z przednim wałkiem i dwoma tylnimi na łożyskach pozdrawiamOj takie coś robi robotę, ja mam 4.2 metra kombi tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-3m-CID757-ID5elwJ.html#529a174016;promoted Quote
Luke16 Posted March 17, 2014 Author Report Posted March 17, 2014 Bury341 pożyczałem kiedyś od sąsiada uprawowy z przednim wałem i powiem szczerze masakra wszystko się zapychało dlatego wolę dwa razy przejechać takim niż walczyć z zapychaniem dużo ha nie mam bo ziemi ok. 10ha... Quote
Bury341 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 no wiesz ja mam ciężkie ziemie i u mnie tym twoim agregatem musiał byś przejechać do 5 razy całe pole a swoim kombiakiem lecę 2 razy. Mam agregat 3,6 metra bez przedniego wała i wiem jak to kiepsko robi robotę. Wiesz jak ci się zapychało to ja nie wiem co ty agregatowałeś i czym w ogóle. Jak orasz na 6-10 cm to nie moja wina, że potem ci się agregat zapycha Quote
przemek2092 Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 Z własnego doświadczenia wiem że przedni wał jest dobry ale na nie uprawioną ziemię czyli na pierwszy przejazd, przy każdym następnym przejeździe przedni wał jest już zbędny, na kolejne przejazdy jest lepszy wał strunowy ale skręcany z ząbkami, jeśli uprawisz glinę w max 2 przejzdach to z przednim wałem możesz latać ale kiedy trzeba jeździec z 3 razy lepszy jest bez, a bywało tak że już jak mi sie zeschło to musiałem 3, nawet czasem 4 razy zasuwać... porażka taka ziemia, pozdrawiam Quote
Luke16 Posted March 18, 2014 Author Report Posted March 18, 2014 No u mnie jest glina ale nie aż do tego stopnia jak piszecie U mnie stary kultywator na szerokiej łapie + brony to max 2 razy i mam ładnie ziemie uprawioną lecz cudów nie było... Co do przedniego wału jak miałem kiedyś pożyczony to strasznie oblepiał się gliną jak było mokrzej... Quote
rafaello3 Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 Planuję zakup agregatu uprawowego ale nie mam pojęcia który spisałby się lepiej na ziemie gliniaste czy taki:tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-2-8-m-CID757-ID5ibcZ.htmlczy może taki:tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-3-40-CID757-ID5iGZP.html#04d34b95f8Oferty są typowo przypadkowe rozchodzi mi się o model który na glinę byłby lepszy?? Kolego te agregaty ' date='na które podałeś linki nie sprawdzą się na gliny .Jestem pewien ,że na raz nie urobisz gliny tym sprzętem .Ja też myślę nad czymś ,ale na razie uprawiam kultywatorem sztywne łapy i do tego trzy pola bron ciężkie ,razem szerokość 3 metry i ten zestaw mi się spisuje od biedy .Gliny kopię po ramę i zboże rośnie ,kuku też .Sąsiad raz mi robił usługę agregatem identycznym jak z 2 linku i na glinie tylko po wierzchu skakał ''za lekki '' w moim przypadku się okazał .U mnie sąsiad kolejny ma samorobny agregat kultywator sztywne łapy ,trzy pola bron i wałek na płaskowniku .Ten sprzęt ciąga starym mtz-m i pięknie urabia gliny na raz .[hr']Jeszcze jedno .Bardzo ważne jest czym pociągniesz taki sprzęt ,bo prędkość na glinie jest bardzo ważna ,a jak będziesz się wlókł ,to mało co zdziałasz . Quote
Luke16 Posted March 18, 2014 Author Report Posted March 18, 2014 Czyli co najlepiej wybrać na glinę ? Co radzicie prosiłbym żeby zobrazować jakieś linki żebym wiedział czego szukać... rafaello3 ciągane będzie Zetorem Majorem 80... obecny mój zestaw jest taki:http://tablica.pl/oferta/kultywator-2-70-szerokosc-1000zl-plug-3-skibowy-1000zl-CID757-ID5l7gR.html#d812717b01plus do tego:http://tablica.pl/oferta/brony-3-CID757-ID58KJX.html#762adbaba3 Quote
massay1 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Ja ciągam za kultywatorem 3 metry brony i u nas to do bani jest. Nie dość że ciężko idzie jak diabli to bieda bryły skruszyć. Kulają się pomiędzy zębami a uprawione jest tylko tam gdzie przejechało koło ciągnika. Sąsiad swojego czasu miał agregat z wałem strunowym na przodzie i musiał go wykręcić. Na pierwszym przejeździe po orance bryły wbijały się w niego i robił się walec. Nic nie pomagał. najlepiej na naszej ziemi kultywator z strunowymi podwójnymi. Brył nie da się w tradycyjny sposób rozwalić jedynie pokroić wałami. Ogólnie nie ma nikt w okolicy ale z racji tego że najszybciej jest uprawione za kołami możliwe że lepiej spisał by się wał uprawowy pakera. Quote
przemek2092 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Massay ma najwięcej racji, i dobrze by byo żeby wałki były na docisku i solidny płaskownik, inaczej będzie wszystko skakało xD Quote
michael00ursus Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Witam a nie myślałeś o agregacie talerzowym, bo wydaje mi się ze to by było najlepsze rozwiązanie na takie ziemie talerze robią robotę. Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Ja ciągam za kultywatorem 3 metry brony i u nas to do bani jest. Nie dość że ciężko idzie jak diabli to bieda bryły skruszyć. Kulają się pomiędzy zębami a uprawione jest tylko tam gdzie przejechało koło ciągnika. Sąsiad swojego czasu miał agregat z wałem strunowym na przodzie i musiał go wykręcić. Na pierwszym przejeździe po orance bryły wbijały się w niego i robił się walec. Nic nie pomagał. najlepiej na naszej ziemi kultywator z strunowymi podwójnymi. Brył nie da się w tradycyjny sposób rozwalić jedynie pokroić wałami. Ogólnie nie ma nikt w okolicy ale z racji tego że najszybciej jest uprawione za kołami możliwe że lepiej spisał by się wał uprawowy pakera. Kolego czytając Twój wpis nasuwa mi się na myśl pytanie ...gdzie byłeś jak te bryły się robiły na polu ..''zsychała się ziemia''.W moim przypadku bronuję pola ' date='jak tylko mogę wjechać i czasami się utopie ,ale warto rozbronować taką ziemię ,bo i nie ma brył ...kruszy się po zimie glina i wilgoć zostaje po zimie w ziemi .Jedynym problemem jest fakt ,że z nie urobionej gliny wykulują się bryły świeżej ziemi i to trzeba rozdrobnić i doprawić ...najlepiej na raz .Są różne rozwiązania i sądzę ,że dobrym rozwiązaniem jest agregat talerzowy i ten wał pakera też by się nadał .Tylko ta cena za taki zestaw . [hr']Czyli co najlepiej wybrać na glinę ? Co radzicie prosiłbym żeby zobrazować jakieś linki żebym wiedział czego szukać... rafaello3 ciągane będzie Zetorem Majorem 80... obecny mój zestaw jest taki:http://tablica.pl/oferta/kultywator-2-70-szerokosc-1000zl-plug-3-skibowy-1000zl-CID757-ID5l7gR.html#d812717b01plus do tego:http://tablica.pl/oferta/brony-3-CID757-ID58KJX.html#762adbaba3 Zetor ,jak zetor dobra maszyna .Jeżeli nie masz gór tak jak ja to sobie świetnie poradzi z trzy metrowym agregatem .Z tego co widzę ,to masz raczej ograniczone fundusze i dlatego trzeba szukać odpowiedniego rozwiązania .Ja też bym chciał kupić agregat talerzowy i ten wał Pakera taki zestaw ,bo to jest dobry agregat ,ale kasy chwilowo nie mam to się podpieram co mam i inwestuję w pole ,żeby plon był dobry .Obecnie uprawiam pola zestawem kultywator plus brona ,tak jak napisałem wcześniej ,taki zestaw podobny co na linkach i efekt jest dobry .Ja mam ten minus ,że u mnie są spore góry i czasami muszę się napocić ,żeby takie skosy urobić ,ale doświadczenie 10 lat robi swoje .Nie daj się zwariować ,bo za tanie pieniądze też można zbudować agregat . Quote
massay1 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Rafaello jak masz 20 arów do uprawy to wstrzelisz z wilgotnością ziemi tak żeby robiło sie dobrze. Ale jak jest więcej? Jak są w polu różnice tym bardziej u nas na górkach gdzie w jednym miejscy juz sucho a w drugie nie wjedziesz. Nie wspominając o tym że sama glina czy sucha czy mokra jest bronami nie do uprawienia a przynajmniej ciężko. Sucha kula się jak kamien a mokra jak ciasto. Więc kompletnie nie rozumiem twojej aluzji. Też uprawiam kultywator plus brona i ciężko to tym idzie przynamniej ta ziemia co jest u nas. Przede wszystkim zabiera dużo paliwa bo brona stawia o wiele wiekszy opór niż wały strunowe a wcale lepiej nie robi. Trzy przejazdy kompletnie nie załatwiaja sprawy. A druga sprawa nie rozbija wszystkiego i to bez względu kolego Rafaello na wilgotnośc ziemi. Nie jest to złe ale szału nie ma. Quote
Luke16 Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 U mnie po 3 przejazdach już jest puch... standardowo 2 wystarczają ale dosć szybko jadąc ... Quote
massay1 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 No widzisz a u nas w zależności od miejsca nie. A różnica po siewie jest duża. Tam gdzie ziemia uprawiła się na drobno zborze wschodzi szybciej i gęściej. tam gdzie są bryły wschodzi później i mniej nasion wybija się nad ziemię. A nie da się tak jeździć żeby te gorsze miejsca poprawić bo zaś mąkę zrobisz tam gdzie lepiej się uprawia. Rozmawiałem ze znajomym w robocie to z pakerem też jest różnie. Ma tendencje do zaklejania się. Quote
rafaello3 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Rafaello jak masz 20 arów do uprawy to wstrzelisz z wilgotnością ziemi tak żeby robiło sie dobrze. Ale jak jest więcej? Jak są w polu różnice tym bardziej u nas na górkach gdzie w jednym miejscy juz sucho a w drugie nie wjedziesz. Nie wspominając o tym że sama glina czy sucha czy mokra jest bronami nie do uprawienia a przynajmniej ciężko. Sucha kula się jak kamien a mokra jak ciasto. Więc kompletnie nie rozumiem twojej aluzji. Też uprawiam kultywator plus brona i ciężko to tym idzie przynamniej ta ziemia co jest u nas. Przede wszystkim zabiera dużo paliwa bo brona stawia o wiele wiekszy opór niż wały strunowe a wcale lepiej nie robi. Trzy przejazdy kompletnie nie załatwiaja sprawy. A druga sprawa nie rozbija wszystkiego i to bez względu kolego Rafaello na wilgotnośc ziemi. Nie jest to złe ale szału nie ma. Kolego ja też mam taki sam teren do uprawy jak Ty i do tego góry .Pod górę muszę uprawić 2 razy ,bo nie mam szans inaczej doprawić tej gliny ,a jest nie byle jaka skoro JD 160km ma ciężko tą glebę zaorać .A co do powierzchni ,to mam 35 ha .W tym roku tak się złożyło ,że mam do uprawy 20 ha na wiosnę 10 po kuku i 10 pod kuku .Nie było lekko ,ale gliny z wiosny zabronowałem 2 krotnie i jest oki .Mam też agregat na ciężkiej bronie z podwójnym wałem strunowym ,ale ten sprzęt za nic się nie sprawdza ,bo ciągnik ma strasznie ciężko i paliwa muszę spalić bardzo wiele .Dodatkowo do przodu zamontowałem jeden rząd łap od kultywatora ,ale i tak nie sprawdza się ten sprzęt .Suma sumarum trzeba szukać najlepszego rozwiązania ,tak żeby zostało coś w kieszeni z tego interesu Quote
Luke16 Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Nie no ja mam glinę ale że aż do tego stopnia jak wy koledzy opisujecie to nie ... Tak jak pisałem wcześniej mając zestaw kultywator + brony za 2gim max 3cim przejazdem zostawało malutko co pecynek... Raz był tylko taki rok że niczym tego ruszyć nie szło ale też się dało uprawić ... Ja ha za dużo nie mam bo samej ziemi do uprawy to ok. 10ha w tym teraz tylko pod ququ 3ha powolutku już szykujemy, a jarych nie siejemy... Z racji tego że mam baaardzo blisko, byłem i dzisiaj oglądałem agregaty uprawowe tej firmy:http://otomoto.pl/pio-mar-agregat-uprawowy-przedsiewny-3-2-m-A316477.htmlSzczerze powiem że średnio mi się to podobało :/ Jakieś takie to delikatne a o lakierze to już nawet nie będę komentował bo jest kładziony dosłownie na gołą blachę...Dzisiaj jeszcze rozmawiałem z jednym moim klientem rolnikiem i doradził żebym używanego nie kupował bo ceny są mocno zbliżone co do nowych, a w używanym tak gdzieś ok. 5 lat i już łapy są do wymiany ... Quote
massay1 Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Rafaello sam widzisz ziemia ziemi nie równa. Jak mówisz po prostu trzeba kombinować a wiesz że czasem jest ciężko.Luk ten zestaw to mi się kompletnie nie podoba. może gdzieś na kruchej piaszczystej ziemi. Na moje oko to przede wszystkim lichy i za lekki. Osobiście uderzył bym w wały cięższe może coś w tym styluhttp://allegro.pl/wal-strunowy-podwojny-heros-nowosc-i4040397766.htmlWygląda przynajmniej solidnie i wały poruszają się niezależnie od kultywatora. Można obciążyć bez obawy że się rozleci. Sam kultywator trudno mi powiedzieć ale już stary UG jest bardzo solidny. Quote
Luke16 Posted March 21, 2014 Author Report Posted March 21, 2014 massay1 znalazłem jeszcze coś takiego:http://tablica.pl/oferta/agregat-uprawowy-raty-0-wplaty-od-77-57zl-miesiac-gwaranc-CID757-ID1rHbN.html#a2e1f3d255;promotedwydaje mi się znacznie solidniejszy od tego co oglądałem wczoraj i widzę że wałki są osobno... Quote
Mikruss Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 jak chcesz mieć dobrze to z przodu włóka i do tego zamówić sobie na przód wał rurowy, nie strunowy, zawsze coś pokruszy i będzie trzymał agregat na równej głębokości Quote
massay1 Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Rurowy nie jestem przekonany. Jak nie trafisz w pogodę i obeschnie za bardzo może nie zgnieść a strunowy w miarę ciężki prędzej pokroi. Brona zamiast kultywatora tez kiepski pomysł bo oprawia głównie po wierzchu. A pod nią zostaje twardo jak diabli po dwóch czy trzech przejazdach. To zresztą fajnie widać jak idą redlice siewnika po polu uprawionym tylko brona a jak po polu zrobionym sprężynami. Dla mnie uprawa tylko kultywator i brona lub wały za nim ale nigdy osobno i siewnik z zagarniaczami z tyłu i spulchniaczem śladu. Ugnieciona ziemia i przejazdy ograniczone do minimum. Quote
Miki Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Apropos wałów to na ciężką ziemie najlepszy jest crosskill ale to wiadomo raczej takie wały stosuje się w dużych agregatach z racji na ich masę. Quote
Mikruss Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Miki oczywiście takie wały są dostepne też w mniejszych wałach i większych ale mają większą masę, no i cena takiego konkretnego agregatu też jest inna niż te badziewa co są wklejone na początku tematu.http://tablica.pl/oferta/agregaty-expom-wicher-od-2-5m-do-5-7m-CID757-ID53z2J.html#0db847f83b Quote
rafaello3 Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Obserwując dyskusję na temat agregatu na ciężkie ziemie przypomniała mi się bardzo ważna sprawa ,a mianowicie przez granicę moich pul mam wielko obszarowe gospodarstwo i oni co roku od ładnych lat tną słomę .Dwa razy stosowali też bakterie na słomę i efekt powiem wam jest bardzo dobry .Glina się kruszy pięknie .Zmienili też sprzęt na talerzowy agregat i siewnik też mają z talerzami .Zrobiłem kilka zdjęć dzisiaj ,jak rośnie rzepak na tych polach ,to można oko pocieszyć Quote
Luke16 Posted March 23, 2014 Author Report Posted March 23, 2014 Doszliśmy jednak do wniosku że kupujemy agregat uprawowo-siewny 2,5 metra bo raz że pieniądze będą inaczej spożytkowane no i przyszłościowo bo podczepi się siewnik i w pole od razu siać. Teraz nasuwa się pytanie jaki kupić? z przednim wałem? Z packerem? Nowy czy używany? Z hydropakiem czy bez? Jakiej firmy? Quote
Recommended Posts