jurekgabryelski4@wp.pl Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 witajcie i przepraszam już na wstępie jeżeli pisze nie w tym dziale co trzeba ale jestem nowy i dopiero zaczynam mianowicie mam pytanie co do pastucha mam takiego tylko problem jest taki ze chciał bym podłączyc zasilacz 12v zamiast bateri z pozoru wynika że to bardzo proste problem zaś polega na tym że na zasilaczu 12 v z możliwoscia regulacji nie chce chodzic natomiast na prostowniku który mam do ładowania 6 v - 12 v chodzi na 12 v szybciej na 6 v wolniej pytanie co mam zrobic aby działał mi na zasilaczu ewentualnie jakiej mocy zasilacz mam kupic biorąc pod uwagę to co wcześniej napisałem z góry dziękuje Quote
pablos Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 prawdopodobnie w zasilaczu jest za małe natężenie można dokupić zasilacze przystosowane do pastuchów dasz kilkanaście zł i po sprawie Quote
jurekgabryelski4@wp.pl Posted March 19, 2014 Author Report Posted March 19, 2014 ale czemu za małe napiecie ? i gdzie można kupic taki zasilacz ? Quote
obserwator Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Ja mogę zaproponować Tobie za ok 23 zł brutto + transport ale jeszcze nie działamy. Normalnie kupisz za ok 26-30 zł + transport Quote
garzew Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Pablos pisał o natężeniu nie napięciu. Zwykłe zasilacze sieciowe 12V generują natężenie max. 100mA, to jest bardzo mało szczególnie przy pastuchu na bydło. Quote
obserwator Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Zasilacz do elektryzatora daje 9V i to jest odpowiedni prąd, kilkadziesiąt osób takie kupiło i jest ok ;-)Nie ma problemu z prądem ... minus trzeba miec zasilanie a z baterią nie ma tego problemu. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Na prostowniku nie ma prawa działać. Ponieważ działa na baterii musisz kupić zasilacz stabilizowany na napięcie takie jak bateria. Zasilacz od płytki antenowej do telewizora jaki zastosowałeś jest stabilizowany, ale ma za małą moc. Nie wiem jaka jest energia impulsu i jakie napięcie bo tego nie napisałeś, ale tak na każdy 1 J energii impulsu dasz 5 W mocy wyjściowej zasilacza powinno wystarczyć. W sklepie poproś o zasilacz stabilizowany na napięcie jakie jest Ci potrzebne i moc jaką potrzebujesz. Sprzedający będzie wiedział jaki. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts