Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam .

Mam problem ze wspomaganiem , traktor aktualnie jest u mechanika , znajduje sie na podnosnikach . Problem tkwi w tym : skrecanie w lewo nie stwarza problemu , natomiast wystepuje opor przy probie skrecenia w prawo ..

Miał ktos taka sytuacje ?

Pozdrawiam

Posted

jak jest wspomaganie to w 90 % jest orbitrol...

ale zetory i ursusy miały inne rozwiązania, które niestety do najlepszych nie należą, nowsze wersje miały już na orbitrolu, ale nie te starsze.

Posted
ale dlaczego negujesz wspomaganie w ursusach? jeżeli jest płyn i działa to czego chcieć? wspomaganie kierownicy jak sama nazwa mówi służy do czegoś :) jeżeli nawala to i firma nie pomoże tylko trzevba robić :)
Posted
bo w ciężkiej seri ursusów było serwo a nie orbitrol i działa owszem ale tak że kierownice trzeba ciągnąć, jak pojeździsz kilka dni takim ciągnikiem to nieźle sobie ręce załatwisz, ale oczywiście wersje exportowe miały orbitrol a tam mimo tej samej pompy kręciło się paluszkiem.
Posted
Ja bym obstawiał na pompę, ale oczywiście mogę się mylić.Mam to samo w moim zetorze. na wolnych obrotach około 600-800 obr/min w lewo idzie lekko a w prawo nie da się skręcić, gdy wkręcę go na 1500 obrotów wtedy da się skręcić. regulowałem już serwomechanizm ale nie pomaga, jak ustawię go, że lekko chodzi w obydwie strony to się grzeje i pieni olej.
  • 8 months later...