obserwator Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 Witam WasSwojego czasu padł dziwny pomysł i postanowiłem go realizować prosząc WAS użytkowników o pomoc oceny i propozycje.Mianowicie postanowiłem uruchomić pewien "twór" bo nie jest to typowy sklep itp a mianowicie polega to na tym iż dajemy mozliwość odszukania interesującej części zamiennej i przesłanie do nas linka a my dokonujemy wyceny. Planuje ktoś remont swojej maszyny przesyła nam zapytanie my wyceniamy. Troszkę dziwne ale ceny zawsze są aktualne i co najważniejsze najniższe. Oceńcie proszę ten pomysł i wnieście swoje propozycje. Serwis jest w budowie więc na dzień dzisiejszy nie wysyłamy nic lecz testować można. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 18, 2014 Report Posted March 18, 2014 Ogólnie to pomysł sam w sobie może i nie jest zły, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak nie to proszę o sprostowanie i wyjaśnienie:Czyli ogólnie jak się nam coś zepsuje, chociażby dla przykładu pompa paliwowa w 360, chcemy kupić nową. Znajdujemy ja w necie np. grene i przesyłamy na waszego maila link. Wy to jakoś tak wyceniacie i i odsyłacie na maila ofertę. To w takim bądź razie pytanie brzmi gdzie tą część w końcu się kupuje? U was czy w grene i jak będzie z wysyłką i ich kosztami? Super byłoby jakbyście jeszcze sprzedawali części do maszyn rolniczych, a w szczególności do zagranicznych, takich których części nie ma za dużo na rynku. Mam na myśli dla przykładu części do pras, ciągników i innych maszyn firmy John Deere. Wtedy, jak coś "trzaśnie" nie będzie trzeba będzie czekać tygodniami na część, albo szukać w katalogu jakieś części i zamawiać nie wiadomo skąd.Pozdrawiam Quote
massay1 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Na moje oko ciężka sprawa. Dziś nawet 15 latek jest oblatany z komputerem i spokojnie może sobie samemu zrobić wycenę potrzebnych części. Do tego usługa której ceny wahają się niemożliwie np. regeneracje podzespołów, toczenie, szlifowanie itp. Widełki są tak wielkie że rozwalą wycenę remontu w momencie.Co do wyceny części i ewentualne wskazanie najtańszej.... kupuje masę i powiem ci że trzeba niesamowicie uważać. nie zawsze towar odpowiada do końca temu co jest na foto a opisy są takie by nie było się czego przyczepić. Jeśli facet nie będzie zadowolony z twojej propozycji to obrzuci cię kamieniami. A prawdopodobieństwo jest duże. Trzeba to dokładnie przemyśleć. Quote
obserwator Posted March 19, 2014 Author Report Posted March 19, 2014 @ Rolnik z Pomorza - dobrze rozumiesz znajdujesz np wspomnianą pompkę w grene i tam kosztuje 100 zł, przesyłasz link a my wyceniamy na np 85zł a cena wysyłki będzie podana na stronie o nas i w wycenie a zakup będzie u nas nie w grene tylko że taniej. W ofercie jak najbardziej są części zamienne do maszyn i ciągników zagranicznych, proszę zapoznać się z linkami do kategorii na dole strony takimi jak elektryka, technika żniwna itp .. na dzień dzisiejszy są linki do katalogów firmy Granit bo mają najlepiej zrobione ale oczywiście po otrzymaniu zapytania z numerem oryginalnym też coś zaproponujemy. @ massay1 - zgadza się wycenę jaka jest w ofercie detalicznej i nie w każdej hurtowni, zaczynamy ten biznes z myślą oo tym by było taniej dla konsumenta dla tego opcja przesłania linka z ofertą hurtowni/sklepu a my wycenimy. Żadna hurtownia/sklep z częściami zamiennymi nie przewiduje kosztów robocizny, w ofercie są części zamienne. Piszesz również o niezgodnościach towaru z foto czy opisem a jaką masz pewność że w tradycyjnym sklepie rolniczym kupisz i bedzie dobre, sam nadmieniłeś że są błedy ale one były są i będą, cała sztuka w tym by problem został rozwiązany pozytywnie dla kazdej strony, klient ma zawsze opcje zwrotu towaru jeśli nie jest taki jak w opisie. Proszę o kolejne posty w tym temacie. Quote
massay1 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 W sklepie masz możliwość oglądnięcia towaru. Sprawdzasz czy jest to to co chcesz, czy jest dobrze wykonane nie wspominając o fakcie że sprzedawca nie da ci tańszego zamiennika do ręki mówiąc że to oryginał(przykładowo) bo dostał by tym w pysk.Chodzi mi głównie o sprzedaż interenetową. Dla przykładu zamawiałem szekle do napinacza bocznego podnośnika. Miały być oryginalne ruskie a przyszło jakieś chude badziewie. Tłumik tak samo. Odsyłasz i masz to w nosie ale to znów czas. A przykładów znam więcej. Po prostu sprzedawcy są nieuczciwi i kombinują kosztem klienta. Jeśli chodzin o wycene remontu to fakt same części nie ma problemu. Nie uważam że pomysł jest zły. Trzeba wywalic wszystkie za i przeciw i i jakoś to poukładać. Quote
obserwator Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Zgadza się ale tak myśląc nie należało by nic kupować przez internet a zakupy będą więc nie polemizuję co do zasady kupować przez internet czy nie bo te osoby co nie kupują zaczną za jakiś czas :-) zależy mi bardziej na ocenie osób które robią zakupy w tradycyjnych sklepach internetowych ;-)rolne24.pl to ma być alternatywa dla tradycyjnych sklepów rolniczych. Quote
Mikruss Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 ja w obecnej chwili do swoich ciągników 3/4 części zamawiam w internecie i jak na razie jestem zadowolony. Quote
obserwator Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Na obecną chwilę można za tem powiedzieć że są ludzie konserwatywni co się zawiedli zakupami poprzez internet i wola kupić w sklepie stacjonarnym ale są też osoby co kupuja taniej w internecie a co stoi na przeszkodzie by kupować jeszcze taniej ? rolne.24.pl Quote
obserwator Posted April 3, 2014 Author Report Posted April 3, 2014 proszę bardzo o następne opinie o pomyśle na moją stronę Konstruktywne oczywiscie mile widziane Quote
Recommended Posts