lisu7 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Witam.Chciałbym kupić opony do mojej 30 ,bo w starych strzelają już druty.Więc pytanie brzmi Z jakiej firmy będą najlepsze opony (tylko tylnie) do ok 1500zł. Quote
izydor6280 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 1500 za obie czy jedna ?Cultor, opona dosc dobra w przystepnej cenie Quote
lisu7 Posted March 19, 2014 Author Report Posted March 19, 2014 za obie.Właśnie patrzyłem to jest pelates,cultor i mitas. Quote
obserwator Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Ja proponował bym nowe opony za 760 zł brutto sztuka plus transport.Bardzo dobre opony z którymi się nic nie dzieje sprzedane ok 1000 szt 2 reklamacje przez 2 lata więc warto chyba . Quote
lisu7 Posted March 19, 2014 Author Report Posted March 19, 2014 I znalazłem jeszcze Trayal?Proszę o opinie i powiedziec ktore beda lepsze. Quote
obserwator Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Tego nie da się obiektywnie ocenić wszystko zależy od użytkowania.Te co proponuję są pod marką AGTECH jak by co pisz na PW Quote
izydor6280 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Z mitasem ostatnio chyba sa jakies problemy, wczesniej byly to dosc dobre oponywybieraj pomiedzy petlasem a cultorem, osobiscie wzialbym te drugie, maja dosc dobra opinie, w koncu produkowane chyba nawet w tej samej fabryce co mitasnie patrz na jakis import typu BKT czy wspomniany Trayal, w koncu opony kupuje sie na 15-20 lat Quote
obserwator Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Jak czytam post że opony petlas są ok to słabo się robi na prawdę.Tak jak wspomniałem przy oponach agtech nie ma problemu ( 2 reklamacje 2 lata ) to przy petlas masakra bardzo duża ilość :-)Nie wiem również czy to był serio wpis ża wspomniane marki mają wystarczyć na 20 lat ? jak tak to chyba jeśli ciągnik będzie stał.Oczywiscie to jest moje zdanie ale mam doswiadczenie z tymi oponami i z czystym sumieniem piszę prawdę, mogę zaproponować petlasa ale nie chcę później słuchać zasadnych pretensji. Quote
Mikruss Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 u ojca BKT w w 330 smigają chyba z 7 lat, ciągnik robi no pewnie gdzieś ok 300 mth rocznie i i zużycie minimalne Quote
VoYtek8 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Co do opon to powiem tyle że na jakieś Ruskie czy Czeskie to nie patrz, bo to są opony tanie, ale i nie wytrzymałe. U mnie w c330 kiedyś jak się orginalny Stomil zdarł to dziadek kupił "po taniości" jakieś ruskie opony. Ciągnik ten jest używany tylko do prac polowych i po asfalcie oraz po innych twardych nawierzchniach jeździ naprawdę niewiele, dlatego opony się nie pościerały za to mają wybrzuszenia i bieżnik się nie starł tylko w niektórych miejscach się odrywają kawałki! Poza tym te opony są śliskie jak cholera.... W drugim Ursusie tym razem c335m jak starł się Stomil się starł to założone zostały opony Firestone i one mają już jakieś 4 lata i są naprawdę super, a ten ciągnik co dnia pracuje na płytach betonowych z ładowaczem czołowym, więc te opony na ścieranie są narażone dość mocno. Wtedy te opony były tańsze niż teraz bo z tego co się ornietuje to w tym momencie to jedna z najdroższych opon do c330, jednak szczerze ją polecam. Jednak z tych marek co wymieniłeś to szczerze mówią najlepszy byłby Cultor, ew. wspominany wyżej Mitas ale jeszcze poszukaj bo może znajdziesz coś ciekawszego. Pamiętaj iż opona to nie jest zakup na rok czy na dwa, tylko na ok. 20 lat, więc warto czasem dołożyć te 200 czy 300zł i jeździć na dobrych oponkach niż na jakimś badziewiu! Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 @obserwator twierdzisz ze ciapkiem na tych 5 czy 10 ha zajedziesz szybciej opone ?moze i teraz produkowane sa gorszej jakosci, wiec powiedzmy 15 latnie napisalem nic o tym ze te opony maja tyle wytrzymaczachwalasz te opony AGTECH, ale jesli robia tak samo dobrze jak akku to ja bym podziekowalwybor opon do 330 wcale nie jest latwy, niby maly ciagnik, ale chyba trodno trafic ten rozmiar ze sredniej polki jaksciowejnajlepszym wyborem bylaby opona radialna, ale koszt pewnie min. 1200 zl Quote
MarcinKrzyszczak Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 a właśnie chciałem zakładać podobny temat, bo robię teraz rozeznanie coś u mnie dzieje, jak maszyny wyglądają, no i właśnie szukam opon na tył, znacie firmę Farmking, kupowaliście tam coś ? polecacie? podrzućcie jakieś sprawdzone firmy też, bo tam akurat ceny sa spoko Quote
henryk Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 Jak czytam post że opony petlas są ok to słabo się robi na prawdę.Tak jak wspomniałem przy oponach agtech nie ma problemu ( 2 reklamacje 2 lata ) to przy petlas masakra bardzo duża ilość :-)Nie wiem również czy to był serio wpis ża wspomniane marki mają wystarczyć na 20 lat ? jak tak to chyba jeśli ciągnik będzie stał.Oczywiscie to jest moje zdanie ale mam doswiadczenie z tymi oponami i z czystym sumieniem piszę prawdę, mogę zaproponować petlasa ale nie chcę później słuchać zasadnych pretensji.czemu sądzisz że na 20 lat to tylko jeśli traktor będzie stał?,otóż ja w swojej 360-ce mam opony tylne stomil Olsztyn od , 1999roku i jeszcze kilka lat wytrzymają,może nie za dużo pola obrabiam bo ok.6 ha ale nadmieniam że na pole mam 16 km. a jak wiadomo asfalt gorszy od piachu,nadto dużo jeżdże z p-pą po żwir plukany 40 km w jedną stronę,moje opony mają jeszcze 22 bieżniki pop.te nowe chyba tylko 19 ,może to też coś znaczy-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 To prawda że asfalt to zabójca dla opon:-( ja mam kormorany ponad 10 lat musiał bym sprawdzić jaka jest dokładna data wybita na oponach, bieżnik jest ok mniej więcej połowa, z petlasem nie miałem do czynienia, ale bkt będę omijać z daleka . Quote
Vademecum Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 dawno nie widziałem kormoranów.... przy mf-ie mam z 20 lat mają i są jeszcze z 2,5 cm, żadnych pęknięć czy wybuleń Quote
MarcinKrzyszczak Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 możesz zobaczyć indyjskie z Farmking, mój sąsiad tam brał tez do ursusa, chyba sporo osób tam kupuje też do 60 na forach też często przewijała mi się ich nazwa w pytaniach o Ursusy Quote
lisu7 Posted April 11, 2017 Author Report Posted April 11, 2017 Ma ktoś może albo słyszał o oponach firm barkley, magna albo maximo? Znalazłem test opon barkley: w transporcie z 18-tonowa przyczepa ubyło 20%bieżnika przez 600mth. Ciekawy test. źródło: http://www.oponyagro.pl/ Quote
DuzyGrzegorz Posted April 12, 2017 Report Posted April 12, 2017 Warto też zwrócić uwagę na pokrycie dla zabezpieczenia opon miękkim pyłem podłoża na którym odbywał się test. Pozdrawiam! Quote
lisu7 Posted April 13, 2017 Author Report Posted April 13, 2017 No faktycznie ale chyba tych 600mth nie zrobili po tym pyle jeżdżąc do okoła Quote
adam289 Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Na allegro mam jedną firmę sprawdzoną, nazywają się Autoset. Kupowałem swego czasu u nich gumy do Zetora i jeżdżę od nich do dziś dnia bezproblemowo. Tam miałem lekki przypał, bo zamówiłem z płatnością z góry, a tymczasem wpisali mi – za pobraniem i potem kurier kaskę ode mnie chciał Ale udało się temat wyjaśnić, nawet kiero do mnie dzwonił z firmy z przeprosinami i na następne zamówienie w ramach przeprosin dawał dostawę za friko. Quote
Recommended Posts