Młody18 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Mam o to problem. Chcialbym aby ojciec mi przepisal ziemie 4ha po to aby dostac dotacje. Czy jesli pracuje to dostane te dotacje jako mlody poczakujacy rolnik? Quote
Bandzior Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 chodzi Ci o ten projekt młody rolnik 14-20 ? Quote
garzew Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Jeśli pracujesz rozumiem że legalnie to na pewno jesteś ubezpieczony w ZUS-ie. Niestety program młody rolnik z założenia wymaga aby beneficjent dotacji był ubezpieczony w Kursie. Tak było dotychczas z młodym rolnikiem i raczej w kolejnych edycjach się to nie zmieni. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Obecnie wszelkie dotacje prócz dotacji obszarowych, to beneficjent musi być niestety ubezpieczony w KRUS-ie. Co uważam, że jest trochę niesprawiedliwe, ale cóż prawa nie zmienisz. A po drugie nie dostaniesz dotacji na młodego rolnika mając 4 ha ziemi. Quote
Tofik Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Mam o to problem. Chcialbym aby ojciec mi przepisal ziemie 4ha po to aby dostac dotacje. Czy jesli pracuje to dostane te dotacje jako mlody poczakujacy rolnik? A czy koledze w ogóle chodzi o "młodego rolnika" czy o zwykła dotacje bo pisze o 4ha a na młodego rolnika to trochę mało, a pisząc że "młody początkujący rolnik" nie oznacza że chce wziąć Młodego Rolnika.I ja to widzę tak że kolega pyta czy mając 4ha pola dostanie dotacje pomimo tego że pracuje czyli jest na zus-ie.Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Chodzi mi o jedno razowa gotowke na rozwijanie rolnictwa. Czyli ile musze miec zeby dostac te 70tys przykladowo Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Wg nowego PROW-u (a bardzie wg kilku tam projektów), to dotacje będą zależeć nie od wielkości gospodarstwa, tylko od przychodu z gospodarstwa. Może na te 4 ha coś się dostanie, tylko później będzie trzeba udokumentować wzrost przychodów w gospodarstwie. Ale na to jest jeszcze czas. Quote
garzew Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Tylko żeby wykazać się wielkością przychodu w gospodarstwie trzeba będzie prowadzić rachunkowość Quote
Bogumil Posted April 2, 2014 Report Posted April 2, 2014 Panowie, a gdyby chciał na kolega zenek na zróżnicowanie, czyli działalność inna niż rolnicza? Quote
rafaello3 Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Kolego Zenek dotacje możesz otrzymać,ale musisz być ubezpieczony w krusie ,ale dopiero ,jak dostaniesz akredytację i będziesz pewien ,że dostaniesz 100 tyś .Nie możesz pracować legalnie po za swoją gospodarką i musisz zwiększyć gospodarstwo do średniej w Polsce ,lub średnią wojewódzką .Oczywiście musisz mieć ,lub uzupełnić wykształcenie na rolnicze :)Pozdrawiam , Quote
Buyashaqa Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Legalnie pracowac też możesz, tylko nie na pełen etat. Umowa nie większa niż 3/4 lub umowa o dzieło, dodatkowo oświadczenie że praca jest dodatkowym przychodem a główne źródła czerpiesz z gospodarstwa i spoko luz (oczywiście reszta zobowiązań i tak dotyczy jak powierzchnia gospodarstwa - śr krajowa). Quote
Recommended Posts