fabian1014 Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Witam wszystkich forumowiczow Mam pytanie do kolegów.posiadam ursusa 1014 i siewnik amazone d7 i chce dokupic agregat aktywny kverneland 3m z wałem packera i hydropakiem .Czy otóż mój ursus podoła temu sprzetowi ? Zaznacze iż ziemia to 1i2 klasa z ciężka gliną Pozdrawiam Quote
Miki Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Mocy powinno mu wystarczyć chociaż może być ciężko ja teraz będe kompletował zestaw do Valtry (105KM) może Ci coś to pomoże. Ale jeśli nie masz wzmocnionego podnośnika (czyt. dodatkowego tłoka lub tłoków) to możesz wgl. tego zestawu nie podnieść bo Ursus 1014 ma udźwig zaledwie 3t na podnośniku. A tak nawiasem to na Twoje gleby brona wirnikowa to chyba najlepszy wybór, a wiem bo mam to samo.Pozdrawiam! Quote
grzepaku1 Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 do takiego sprzętu to stanowczo za mała moc jak i podnośnik za słaby i za lekki na przedzie, kategorycznie odradzam. Quote
Rico Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 na twoim miejscu poleciłbym 2,5m agregat aktywny i siewnik lekki ( amazone, fiona, nordtet) mam 385 i zaczepiłem bierny 2,5m + fiona 2,5m na hydropaku i radzi sobie dobrze, ale musiałem dociążenie z przodu zrobić, a u ciebie 3m to poleciłbym lepiej do 1224 ze wzmocnionym podnośnikiem dodatkoweym siłownikiem z tyłu, a 1014 lepiej nie męczyć Quote
fabian1014 Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Na przodzie dolozylem obciaznikow jak wazylem to jest ok 550 kg no i ma jeden silownik wspomagający na podnosniku .Byłem wczoraj oglądać taki agregat ale nie ma tabliczki masy własnej i nie wiem ile to może ważyć ale pewnie ponad 1000 kg .Mam plug 4obrotowa i waży 1300 kg i radzi sobie bez problemu .Ursus po kapitalnym remoncie silnika z nowa turbina chodzi aż miło .Gość nawet się zgodził że może mi go dac na testy tylko że bym musiał jechać 10 po niego ok 30 km a na lawete nie ma czym załadować Naprawdę jestem w kropce .Pozdrawiam Quote
fabian1014 Posted March 20, 2014 Author Report Posted March 20, 2014 Koledzy pomóżcie czekam na wasze opinie .Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 obejrzyj to filmik u kuzola co mieszka 15 km od emnie i jakoś kilka aldnych lat ursus targał ten agregat na różnych ziemiach, ale glównie ciężkich Quote
wheatlover Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Ja bym się zgodził chyba najbardziej z tym co napisał kwiato. Jeśli chodzi o brone to wlasnie 2.5-3m aktywna wirnikowa. Rozejrzyj się za sprzętem używanym jeśli chcesz kupić w dobrej cenie. Sporo ofert jest np. w serwisie ogłoszeniowym mascus, zobacz sobie jakie mają brony: http://www.mascus.pl/rolnictwo/uzywane-bronyMyślę, że tam spokojnie sobie coś dobierzesz do Twojego Ursusa. Quote
fabian1014 Posted December 2, 2014 Author Report Posted December 2, 2014 Witam kupiłem brone w czerwcu 3metrową lely z wałem packera i hydropakiem dolozylem swój siewnik amazone d7 i już wszystko sialem tym na jesieni i daje radę spokojnie sobie dolozylem mu na przód trochę obciążenia ma ok 500kg rzepak ok a zboża sypie do siewnika 250kg max.sieje 1 szosowa tylko że nie w skibe bo to by nie dał rady na mojej glinie najpierw bronuje po razie .Pozdrawiam Quote
Miki Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Czyli jak to mówia ch***wo ale stabilnie . Zobaczymy czy podnośnik za bardzo nie ucierpi.Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted December 2, 2014 Report Posted December 2, 2014 Hydraulika długo nie wytrzyma. Quote
tomecki696969 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Da radę sąsiad ma Fenda 95 KM bronę wirnikową 3m z hydropakiem i siewnikiem Poznaniak śmiga jak szalony na każdym polu nie ważne glina czy nie idzie równo Quote
Vademecum Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 co ? ty równasz fendta z łersusem.... To się ma jak pasza do gnoja. Quote
tomecki696969 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ursus jest (był) jednym z najlepszych ciągników to że jest stary nie znaczy że nie można go porównać do nowych ciągników bo Ursus nie jednego nowego ciągnika rozerwie na pół..... Quote
Rolnik7343 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 zgadzam sie z tomecki696969 Ursus jest duzy wytrzymalszy od tych nowych ciagników bez ram ... Hydraulika napewno wytrzymie Quote
Miki Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 No to dziwne, że Ursus jest kopią Zetora (szczególnie ciężka seria) czyli z Twojego toku rozumowania wychodzi na to, że Zetor jest najlepszy... A co się tyczy hydrauliki to jest właśnke bardzo słaba jak na gabaryty tego ciągnika. Spalanie też jest dość spore żeby nie powiedzieć duże. Nie mówie wcale, że te ciągniki są złe ale bez przesady nie idealizujmy ich tak. Quote
Vademecum Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Tak jest tani jednostkowo, dlatego mam dwie sztuki 1614 dzięki temu mogę na czas wykonać uprawy.A hydraulika jest makabryczna...... 100 konny zachodni ma mocniejsza hydraulikę od tego niespełna 160 km.Zużycie paliwa norma 17 l/h a potrafi 20 zeżreć.Przyczepność marna.....Także .........7343 masz rację, ale każdy Ci powie, że zachodni 100 konny więcej zrobi niż ursus czy zetor 156 km.Też tak nie do końca jest ursus kopią zetora bo silnik jest zetora, ale skrzynia i tylny most są polskie Quote
Miki Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Polskie, a niestety gorsze niż w protoplaście... Chciałbym aby kiedyś polski Ursus był chociaż prównywalny do zachodnich marek. No cóż może kiedyś... Oby to nie były marzenia ściętej głowy.A jeśli chodzi o tego Ursus'a 1014 to z ciekawości chciałbym go zobaczyć na uwrociach. Quote
Mikruss Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 miki obejrzyj filmik co wkleiłem, daje rade jakos.Kuzol z wujem takiego 1014 rozebrali do zerai złożyli, ....i co z tego po 2 latach wszedzie cieklo juz....BTW ciekawe jak masze valtry Miki by szly w takim agregacie tyle ze obciązniki na prżod by trzeba dac Quote
Miki Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Ja miałem Amazonke ale 2,5m i dawała sobie spokojnie radę tak więc myśle, że 3m też by szaftły. Amazonki się pozbyłem bo się to mijało z celem ale chociaż na moim kaprysie zarobiłem teraz mam jeszcze 8350 Mega i komplecik ładny jest. Wystarczy na dłuuugo. Próbowaliśmy się ze znajomym to 16245 uległa. Quote
tomecki696969 Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Ja mam zts 10245 (100KM) mam do niego bronę wirnikową 3 metry i radzi sobie bez żadnego problemu, podnosi również bez problemu tak więc myślę że twój Ursus da radę ewentualnie jakieś dociążenie na przód mu dasz i będzie śmigał jak szalony Quote
Mikruss Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 W przyszłym roku brat sie zaopatrzy w agregat ale bierny to wypróbuje na jesień co ten ciągnik jest wart, jak pociągnie w tedy też nabęde A jak mocy tylko będzie brakować to się podkręci do mocy 6800 Quote
Rolnik7343 Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 Ja jezdze ursusem c-385 z agregatem uprawowo-siewnym 3m biernym Agro-Masz i ursus daje rade Ale oczywiscie bez siewnika jezdze Jak swierza orka to 4 polową a jak orka zimowa to 2 szosową Quote
Rico Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 mam u siebie 2,5m bierny hydropak + siewnik FIONA 2,5m i daje radę zaraz po orce, dorobiłem tylko dociążenie na przód, sieję 2 szosową, lub 4 terenową, w zależności od pola i góra ganiam jak kolega c-385 bez przedniego napędu niestety Quote
Recommended Posts