Jump to content

Recommended Posts

Posted
Bieżnik jak na przód jest bardzo dobry bo wysoki więc posłuży na lata i powinno się dobrze kręcić nawet ze wspomaganiem. Zaletą bieżnika jodełki (choinki) jest to że daje dobrą przyczepność, a jeśli w ciągniku nie ma napędu na przód no to po co przyczepność? :D Pozdrawiam :)
Posted

Przyczepność przy traktorach bez napędu też jest dla mnie ważna.

U mnie jest sporo nierówności na poprzeczniakach zwłaszcza miedze, wiec ma to ma znaczenie.

Zwłaszcza po deszczu jazda nawet w małej koleinie jest irytująca jak nie możesz skręcić.

Posted
U mnie kiedyś były założone w jodełkę i na polu oranym było super koła nie ślizgały się ale na łące to porażka na uwrociach trawę rwało że szok;[ a to że nie lubisz c360 to twoja decyzja choć twoja c330 mi się podoba i nie tylko mnie;] a ja mam tylko jeden ciągnik i to właśnie c355 pracuje mi się nim dobrze i nie zamienił bym go na inny[no chyba że c360 3p ale to tylko ze względu na oszczędność w paliwie;].] a miałem okazje na różnych pracować mówię tu o moim areale żeby nie było;] a te opony z linku są ciekawym rozwiązaniem jak dla mnie tylko wywalić 1000 parę zł to już tak ciekawe nie jest;[ ale tak czy inaczej koleś miął inwencje twórczą że szok z ta osią z bizona;]
Posted

Nie lubię bo ma kabinę i WOM połączony z pompą hydrauliczną to dla mnie dość duża wada.

Co do oponek to ja nie mam łąki.

Ta oś z bizona to ja wiem, moim zdaniem niepotrzebne kombinacja.

W przyszłym roku do swojej 60-ki mam zamiar założyć wspomaganie podobne do tego co mam w 30-ce ale z pokrywą od ostrówka.

Poza tym każdy się do swojego przyzwyczaja ja do 30-ch a taki mój kumpel do 6-ki mimo że ma 30-chę tak to już jest.

Posted

Nie lubię bo ma kabinę i WOM połączony z pompą hydrauliczną to dla mnie dość duża wada.

Co do oponek to ja nie mam łąki.

Ta oś z bizona to ja wiem' date=' moim zdaniem niepotrzebne kombinacja.

W przyszłym roku do swojej 60-ki mam zamiar założyć wspomaganie podobne do tego co mam w 30-ce ale z pokrywą od ostrówka.[hr']

Poza tym każdy się do swojego przyzwyczaja ja do 30-ch a taki mój kumpel do 6-ki mimo że ma 30-chę tak to już jest.

kabinę to można zdjąć, a zgodzę się że każdy przyzwyczaja się do danego ciągnika najbardziej do takiego o półkę wyżej;]

Posted

Kumpel ma 180A i jak u niego sprawdzałem to cudo nie było źle.

On po dłuższym użytkowaniu powiedział że jak to się mówi do domowego/amatorskiego spawania jest OK.

Na max natężeniu przy tig pospawasz do 8-12 minut.

Przy elektrodach na 120-150A dociągnie do 15 minut pracy.

Ogólnie przetop dobry, utrzymanie łuku nawet dla takiego co nie umie spawać łatwe.

A jak na tą cenę to raczej lepszego nie kupisz. Ale niech się też wypowiedzą inni.

Pozdrawiam.

Posted

Przed kupnem swojego migomatu zgłębiłem temat, miałem sam kupić szermana bo z chińczyków wart polecenia.

Ale to zawsze chińczyk.

Mam pytanie czy masz zamiar spawać metodą TIG czy tylko MMA (elektroda)

Ogólnie polecam jakieś firmowy sprzęcik z drugiej ręki np. bester miller esab rovac ozaz

Posted

Ciekawe kiedy w Polsce wedle prawa legalnie będą mogły być montowane w ciągnikach rolniczych instalacje LPG...

Bo z tego co wiem to na razie takiego rozporządzenia nie ma.

A coraz więcej się słyszy o instalacjach ON+LPG w ciągnikach rolniczych. Ale jak dotąd wstawianych bez homologacji...

Posted

To chyba musiała być wyciągnięta z jakiegoś szrota ta instalacja. Z tego co się orientuję to za nową instalację do ciągnika rolniczego trzeba dać około 5-6 tysi.

Z tego co wyczytałem w artykułach o tej tematyce to opłaca się zakładać LPG w ciągnikach które służą do ciężkiej pracy. W takich maszynach może dojść do spalania na poziomie 50/50% albo nawet 40/60% ON/LPG.

W ciągnikach służących do prac podwórkowych typu podciągnąć przyczepę, przestawić pług itp. spalanie będzie na poziomie 80/20% ON/LPG.