Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted
Ja mam takie cos! I jest to zwykly nawilzacz powietrza. Jest funkcja pojemnika lodu ale to urzadzenie ma taka wydajnosc ze szkoda mowic. Przy temp zeszlego roku to tylko mgly narobisz i napocisz sie bo wilgotnosc przekroczy 500 procent. Przy tej cenie nie polecam! U mnie w domu stoi w pokoju dzieci aby zwilzyc powietrze! Dodasz troche kasy i mozna znalezc normalny klimatyzator! Pozdrowienia!
  • 3 weeks later...
  • 7 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Witam, czy ktoś z Was miał lub ma do czynienia z ciągnikami marki Fiat ?

Konkretnie chodzi o model 1180. Jakie silniki w nich siedzą ? Jak z częściami ?

Pytam bo jest do sprzedania taki wynalazek w bardzo okazyjnej cenie, jutro z rana jade to zobaczyć.

Posted

Sam bezpośrednio nie miałem ale poszukaj postów kolegi Mikrusa. Bardzo sobie chwalił ten ciągnik. Jest tych ciągników sporo w dużych gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez obcokrajowców. Rozmawiałem z traktorzystą jeżdżącym takim ciągnikiem. Twierdzi że jest nie do zajechania, choć jak to w Fiacie, drobne nieszczelności i takie drobiazgi jak dziadowskie wiązki elektryczne mogą uprzyjemnić codzienną obsługę.

Jeżeli chodzi o silnik to siedzi tam bardzo popularny silnik Iveco 8065.04. Części dostaniesz w każdym sklepie prowadzącym Iveco. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 8 months later...
Posted

Szukając czegoś do czyszczenia na sitach znalezłem coś takiego - https://www.olx.pl/oferta/zmijka-do-zboza-czyszczaca-przenosnik-slimakowy-podajnik-czyszczalnia-CID757-ID34rdZ.html#0b1e73a947

Co o tym myślicie? W kombajnie na tej zasadzie założyłem sito piaskowe na podajniku zbożowym. Działa bardzo dobrze.

Potrzebuję krótkiej żmijki i potrzebuję odsiać drobne chwastów z łubinu. Zależy mi także na oddzieleniu pośladu ze zbóż, choć to robię urządzeniem działającym na zasadzie młynka. Pozdrawiam!

Posted

Kiedyś na olx widziałem podobne coś, tylko jeszcze dmuchawa która podbijala zboże w tej zmijce żeby lepiej czyścilo

pewnie jakaś część zanieczyszczeń odleci

ale czy takiego samego efektu nie będzie po wialni z ruchomymi sitami?

Posted

ciekawe. tylko powinny być elementy z różnymi otworami. nie będzie to precyzyjne i czy ślimak nie będzie uszkadzał ziarna. łubin akurat najłatwiej oczyścić bo gruby okrągły.

Na wialni ponad 6 ton przepuściłem przed wyjazdem ale ziarno było na 100 m kw ...

non stop zamiatanie bo by rozdeptał, ciężkie życie z wialnią ....

Posted

Wialnia jest nie wygodna w użyciu, zajmuje sporo miejsca i nie mam pomysłu jak ją przerobić aby była wygodna w użyciu. Wysyp bardzo nisko i sporo miejsca na plewy, a mam akurat tak że mam ciasno gdzie mam zboże. Używam młynka ale drobne ciężkie nasiona zostają. Młynek to raczej do frakcjonowania nasion oczyszczonych nasion niż czyszczenia nawet po kombajnie.

Trochę się do tego zapaliłem i potrzebuję czyjegoś rozsądnego podejścia. Pozdrawiam!

• 2 months later...
Posted

Cena jest moim zdaniem dobra za 8 m + jeszcze rura. Silnik wprawdzie mam, ale nowy 450 zł. Do tego koło pasowe wyłącznik przeciążeniowy, kabel i wtyczka ok. 200 zł. Razem 2700 zł. Zobaczę jak działa gdy dojedzie. Pozdrawiam!