Vademecum Posted December 28, 2017 Report Posted December 28, 2017 i ja jestem ciekaw. ciekaw w jakim procencie odejdzie drobnica Quote
DuzyGrzegorz Posted December 29, 2017 Report Posted December 29, 2017 Sam jestem ciekaw bo żadnej opinii rozsądnej nie znalazłem. U mnie największy problem jest z łubinem, choć zboża też. Zastanawiam się nad obrotami. Chyba 400-450 obr./min będą dobre. Koło pasowe na żmijce jest 270 mm, więc tak ok. 70 mm na silnik. Paski są 17 mm więc mniejsze być nie może. Silnik na 2800 obr./min byłby lżejszy ale wtedy koło na silnik musiałoby mieć średnicę 35 mm. Pozostaje silnik 1400 obr./min. Jakieś pomysły? Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted December 29, 2017 Report Posted December 29, 2017 No, łubin u mnie to na wialni zadawalająco idzie. Ślimak grube ziarno będzie łamać. Quote
Dobromil Posted December 31, 2017 Report Posted December 31, 2017 Przypomniał mi się patent jaki wymyślił mój sąsiad , zrobił osłonę ślimaka z sita o otworach około 3mm w kombajnie na ślimaku który podaje zboże do zbiornika , miał taką potrzebę bo był to taki rok że było dużo ziela w zbożu i chciał w ten sposób zrobić wstępne oczyszczanie , no i coś tam trochę czyściło Quote
Vademecum Posted December 31, 2017 Report Posted December 31, 2017 Właśnie obawiam się o to troche.wydaje mi sie że ziarno w ślimaku będzie ściśnięte co utrudni odsianie jak również mam wątpliwości co do tego czy cała masa będzie miała styk z częścią zewnętrzną tą sitową Quote
DuzyGrzegorz Posted December 31, 2017 Report Posted December 31, 2017 Też na tym myślałem. Miałem dwie koncepcje rozwiązania tego problemu. Pierwsza to zastosować regulację napełnienia taką jak na redlerze w zbiorniku kombajnu, a druga to pobór żmiją o mniejszej średnicy. Będzie żmijka o mniejszej średnicy do poboru. Rozwiązanie z redlera w kombajnie może być problematyczne. Może zapychać się, a to krótki odcinek ok. 30 cm. Mam zamiar zastosować pierwszą część która pobiera zboże o średnicy 125 mm. Może lepsza byłaby 100-105 mm, ale mam drugą żmijkę 125 mm, a trzeciej kupował nie będę. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted December 31, 2017 Author Report Posted December 31, 2017 Ja kiedyś widziałem taki zestaw tylko że do tej rury było pompowane powietrze aby szybciej drobne zanieczyszczenia szybciej opuszczały rurę perforowana , może tak coś podumac dać wiatr w tą Żmijke Quote
Vademecum Posted December 31, 2017 Report Posted December 31, 2017 Zwężka na początku to dobry pomysł, jednak nie wiadomo na ile Quote
DuzyGrzegorz Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 Myślałem nad tym nadmuchem, ale jakoś nie widzę tego pod względem mechaniki działania. Wg mnie lekkie zanieczyszczenia zamiast przejść przez sito będą miały tendencję przenosić się wraz powietrzem w kierunku wylotu. Pozdrawiam! Quote
ali Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 może pomiędzy żmijkę podającą a czyszczącą podać powietrze coś na zasadzie wialni, czyli kosz zasypowy z reg. pędu powietrza i regulowaną przegrodą*(regulowana bo różny ciężar nasion) która będzie już zatrzymywała właściwe ziarno i dalej czyszcząca będzie dodatkowo selekcjonowała grubość ziarna Quote
DuzyGrzegorz Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 Wydaję mi się że to nie wypali. Generalnie ziarno powinno przechodzić na stronę skąd idzie powietrze, a zanieczyszczenia mają nie przechodzić przez sito tak jak w wialni. Tutaj ziarno ma nie przechodzić przez sito lecz mają przejść zanieczyszczenia. Obawiam się że zanieczyszczenia będą miały tendencje zamiast przechodzić przez sito kierować się do wylotu. Mam ciasny magazyn na zboże i zwykła wialnia nie ma gdzie stanąć więc taki wynalazek wydaje mi się że jest kompromisem. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 Powietrze z przeciwnej strony ale z tym powietrzem dał bym spokuj, to takjakby szukać dziury w całym Quote
ali Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 Chyba się nie zrozumieliśmy , powietrze ma wydmuchać lżejszą frakcję, a jak ciasno to wialnię do stropu umocować, i zsypem spod dolnego sita do worów czy na przyczepę Quote
DuzyGrzegorz Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 W wialni powietrze ma nie dopuścić do przejścia lekkich zanieczyszczeń przez sito. Sito powinno stawiać jak najmniejszy opór powietrzu. Najlepsze jest tkane, a moje sita w żmijce to typowe sita separacyjne Jedno jest 3-5 mm a drugie 5-8 mm. One stawiają znaczny opór dla przepływającego powietrza więc powietrze, a wraz z nim lekkie zanieczyszczenia będą szukały innego ujścia. W kombajnie mam także sito o średnicy oczek 5 mm, ale to sito jest 5-6 mm. Dopiero sito separacyjne w wialni przepuszcza małe ciężkie zanieczyszczenia.Za stary jestem na wchodzenie na poddasze do wialni. Pozdrawiam! Quote
ali Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 obejdzie się bez wchodzenia, podajnik jest od tego Quote
DuzyGrzegorz Posted January 1, 2018 Report Posted January 1, 2018 Sprawy pozostawione samym sobie mają tendencję do przemiany ze złych w jeszcze gorsze, a szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu na dziesięć przypadków. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted January 21, 2018 Report Posted January 21, 2018 Złożyłem i sprawdziłem. Czyszczalnia to oczywiście nie jest i takich oczekiwań nie miałem. Łubin przy sicie fi5 bardzo ładnie. Pszenica, żyto przy sicie fi3 też ładnie odbiera ale nie bardzo ładnie. Owies, jęczmień raczej słabo bo sito fi3 ma zbyt małe otwory i nie odchodzi poślad tylko chwasty, a fi5 zbyt duże i dobre ziarno też odchodzi. Na fi5 odchodzi owsa 1/3 a jęczmienia połowę. Przy takim odsianiu efekt jest ale przecież nie o to chodzi. Chyba efekt lepszy od oczekiwanego, ale i nie oczekiwałem zbyt wiele. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 Ostatnio trochę pracuje przy stali, nic szczególnego jakieś drzwi garażowe, brama. Po zespawaniu wiadomo dobrze jest wypiaskować. Znalazłem coś takiego i myślę że do tych moich rzeczy wystarczy, ale zastanawiam się czy w razie potrzeby czegoś większego jak np. przyczepa lub coś podobnej wielkości podoła;http://allegro.pl/mobilna-piaskarka-syfonowa-76l-maska-4-dysze-i7095142713.html Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2018 Author Report Posted February 8, 2018 Piaskarka tak , tylko zależy jaki masz kompresor jakby miał około 1000 l/min będzie śmigać ja dumam zrobić z silnika spalinowego ,choć w domu mam trzy duże kompresory, ale pojedynczo mają mały wydatek powietrza Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 1000 l? Ile to może być w MPa? Lub jaką wydajność w m3 na godzinę bym potrzebował? Gryzę się z myślami co zrobić? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 1000 l nie da się przeliczyć na NPa. Potrzebował byś 60 m3/h, ale wydajności rzeczywistej a nie wydajności z tabliczki znamionowej. Gość na aukcji podaje od 400 l/mon do 700 l/min, a nie 1000 l/min. Wydajność kompresora wraz ze wzrostem ciśnienia spada, a na tabliczce jest podana wydajność obliczona na podstawie czasu napełnienia zbiornika. Tobie jest potrzebna wydajność obliczona na podstawie czasu dobicia zbiornika. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 to i tak mało bo mam 14m3/h Quote
DuzyGrzegorz Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Tyle masz Kolego na tabliczce znamionowej. Rzeczywista robocza wydajność będzie ok. 11,5-12,0 m3/h. Mechanikiem nie jestem ale na tabliczce znamionowej kompresora powinieneś mieć od 28 m3/h do 50 m3/h. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted February 9, 2018 Author Report Posted February 9, 2018 Może i z tym 1000/min przesadziłem ale moja ma coś koło 250 litrów to zabawa małą dyszą,a nie piaskowanie:-( jakby chciał dobrze robić i się nie wkurzać to te 750 litrów musi być, a co do piaskarki to max 250zl mając butle po LPG i zegar wyjdzie taka, najdroższa dysza z uchwytem . Quote
Vademecum Posted February 10, 2018 Report Posted February 10, 2018 Przywiozłem jesienią 2 zbiorniki ażurowe i potrzebuje wypiaskować leje, ale na usługe bo już nie chce mi się kombinować piaskarki. Po piaskowaniu dobrze jest dać do pocynkowania jeśli urządzenie będzie służyć w środowisku nie kwaśnym. Niestety tych leji nie pocynkuje bo zajdą cynkiem otwory. Quote
Recommended Posts