Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie jest mniej więcej taki sam budynek ale dawno już stawiany, krowy stoją na łańcuchach ale gdybym ja osobiście miała decydować teraz to zdecydowanie pasy.

A z ciekawości - na czym zamierzasz trzymać krowy? - chodzi mi o rodzaj podłoża.

Posted
Pasy mają tą zaletę że nie obcierają tak mocno skóry oraz przy rasach mięsnych nie ma ryzyka że wrośnięcia się w ciało jak łańcuch. Miałem kilka takich przypadków że łańcuch się wrastał w skórę wtedy zacząłem stosować pasy dla mieszańców i mięsnych sztuk bydła. Ale reszta jest trzymana na łańcuchach.
  • 3 weeks later...
Posted
Tylko z tym jest taki problem że jak poluzuje się łańcuch za mocno to zaraz go zrzuci. Przeciw wrastaniu się łańcucha w kark stosowałem kiedyś gumowe węże naciągnięte na łańcuch wokół szyi. Problematyczne z przewleczeniem węża ale potem spełniało swoją funkcję.
Posted
Wiadomo o co chodzi, ja przy dużych już bykach to zakładam nawet podwójnie łańcuch, jeden na kark jeden na rogi tak dla bezpieczeństwa. Jeszcze mi się nie zdażyło aby byk zdążył pozbyć się obu łańcuchów zanim nie poprawię zapięcia.:cool:
  • 1 month later...
Posted
Ja mam na pasach i na łańcuchach. Pasa sobie nie zdejmie a łańcuch może bo mam takie sprytne sztuki i potem rano przychodzę do obory a tam meksyk:)
  • 2 weeks later...
Posted
Pasy lepsze na pewno. Jak byczek ładnie rośnie to nawet nie nadążysz luzować mu łańcucha - chyba że masz 5 sztuk wszystkiego. Od razu pasy - mniejsze kombinowanie w późniejszym okresie i na pewno większe bezpieczeństwo że byczek 700kg nie przywita Cię rano w wejściu do obory.