knebel Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Stawiam oborę na 20 sztuk i nie wiem jaką zastosować uwięź, łańcuch czy pasy? Quote
jakuban1 Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Pasy weź Teraz w tych nowszych to pasy biorą. Quote
dominika1989 Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 U mnie jest mniej więcej taki sam budynek ale dawno już stawiany, krowy stoją na łańcuchach ale gdybym ja osobiście miała decydować teraz to zdecydowanie pasy.A z ciekawości - na czym zamierzasz trzymać krowy? - chodzi mi o rodzaj podłoża. Quote
garzew Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Pasy mają tą zaletę że nie obcierają tak mocno skóry oraz przy rasach mięsnych nie ma ryzyka że wrośnięcia się w ciało jak łańcuch. Miałem kilka takich przypadków że łańcuch się wrastał w skórę wtedy zacząłem stosować pasy dla mieszańców i mięsnych sztuk bydła. Ale reszta jest trzymana na łańcuchach. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Ja trzymam bydło na łańcuchach, jak ma byk luźno założony łańcuch to sie nie wrasta w ciało zwierzęcia. Quote
garzew Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Tylko z tym jest taki problem że jak poluzuje się łańcuch za mocno to zaraz go zrzuci. Przeciw wrastaniu się łańcucha w kark stosowałem kiedyś gumowe węże naciągnięte na łańcuch wokół szyi. Problematyczne z przewleczeniem węża ale potem spełniało swoją funkcję. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Nie no za luźno to nie jest. Jak zaczyna sobie ściągać przez głowe to zakładam na rogi Quote
garzew Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Wiadomo o co chodzi, ja przy dużych już bykach to zakładam nawet podwójnie łańcuch, jeden na kark jeden na rogi tak dla bezpieczeństwa. Jeszcze mi się nie zdażyło aby byk zdążył pozbyć się obu łańcuchów zanim nie poprawię zapięcia. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Ja miałem taki incydent z dziadkiem. Chodzi o lasce a byk go kiedyś liznął to dziadek mu laską przyfasolił. I jak dziadek każdy raz wszedł do obory to byk jak cudował. Quote
farek Posted May 15, 2014 Report Posted May 15, 2014 Ja mam na pasach i na łańcuchach. Pasa sobie nie zdejmie a łańcuch może bo mam takie sprytne sztuki i potem rano przychodzę do obory a tam meksyk:) Quote
Buyashaqa Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Pasy lepsze na pewno. Jak byczek ładnie rośnie to nawet nie nadążysz luzować mu łańcucha - chyba że masz 5 sztuk wszystkiego. Od razu pasy - mniejsze kombinowanie w późniejszym okresie i na pewno większe bezpieczeństwo że byczek 700kg nie przywita Cię rano w wejściu do obory. Quote
Recommended Posts