Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam' date=' chciałem się dowiedzieć jak nazywa się ten chwast i jak sobie z nim radzić. Byłbym wdzięczny za pomoc.

http://i62.tinypic.com/2zqvpl0.jpg

[/quote']

NIE JESTEM PEWIEN ALE MOŻE TO BYĆ:

Starzec zwyczajny

Kiełkowanie

Całoroczne; płytko kiełkuje

Hypokotyl: głównie fioletowo-brązowy / nieowłosiony

Liścienie: małe, liniowe-lancetowate, zaokrąglony szczyt, w nasadzie zwężone, unerwienie środkowe lub bez widocznego unerwienia, całobrzegowe / wierzchnia powierzchnia zielona, spodnia powierzchnia zielona (lub czerwona do fioletowej) / nieowłosione

Ogonek liściowy: prawidłowo wykształcony lub bardzo cienki

Liście

Liść: wieloszczelinowy do wielopłatkowego, unerwienie pierzaste do środkowego, płatkowy lub ząbkowany, górne liście obejmują łodygę / zielony, błyszczący / nieowłosiony / naprzemianległe

Ogonek liściowy: dolne liście z ogonkiem, górne siedzące /owłosione

Łodyga

kanciasta bruzdowana / do 80 cm / zielona (lub czerwonawa, fioletowa) / nie-, owłosiona / prosta, często rozgałęziona

Kwiat

Wczesna wiosna - jesień / mały, głównie siedzący / żółty / działki kielicha walcowate, jednorzędowe, kwiat wewnętrzny rurkowy, zewnętrznych języczkowych brak

Rozmnożenie/Nasiona

Rozmnażanie: generatywne, jedno - do wieloletniego

Nasiona: białe, na boku z grzebionatką / około 5 ? 6 mm / 4.000 na roślinę

Stanowisko/Obszar zasiedlenia

gleby piaszczyste do piaszczysto-gliniastych, spulchnione, zasobne w składniki pokarmowe / pola / Europa

• 1 year later...
Posted

Ten chwaścior jest też u mnie. Właśnie mam zamiar zastosować specjalne środki do zwalczania chwastów. U mnie nie wiem dlaczego, ale ciężko ten chwast się wyrywa. Jak uschnie to będzie prościej :)

Posted
właśnie też mi na starca zwyczajnego nie wyglądał i chodźby dlatego, że jest to chwast łatwo zniszczalny. Żeby stwierdzić na 100% trzeba zrobić fotke całej rośliny w fazie kwitnięcia i nasion, starzec ma słaby bodaj wiązkowy system korzeniowy, a jeśli to mlecz to ma głęboko korzenie i jest trudny do zwalczenia w uprawach warzywnych czy wieloletnich jak truskawki naprzykład....
  • 5 years later...