Matador Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Witam, chciałem się dowiedzieć jak nazywa się ten chwast i jak sobie z nim radzić. Byłbym wdzięczny za pomoc. http://i62.tinypic.com/2zqvpl0.jpg Quote
wolekg Posted March 21, 2014 Report Posted March 21, 2014 Witam' date=' chciałem się dowiedzieć jak nazywa się ten chwast i jak sobie z nim radzić. Byłbym wdzięczny za pomoc. http://i62.tinypic.com/2zqvpl0.jpg[/quote'] NIE JESTEM PEWIEN ALE MOŻE TO BYĆ: Starzec zwyczajny Kiełkowanie Całoroczne; płytko kiełkuje Hypokotyl: głównie fioletowo-brązowy / nieowłosiony Liścienie: małe, liniowe-lancetowate, zaokrąglony szczyt, w nasadzie zwężone, unerwienie środkowe lub bez widocznego unerwienia, całobrzegowe / wierzchnia powierzchnia zielona, spodnia powierzchnia zielona (lub czerwona do fioletowej) / nieowłosione Ogonek liściowy: prawidłowo wykształcony lub bardzo cienki Liście Liść: wieloszczelinowy do wielopłatkowego, unerwienie pierzaste do środkowego, płatkowy lub ząbkowany, górne liście obejmują łodygę / zielony, błyszczący / nieowłosiony / naprzemianległe Ogonek liściowy: dolne liście z ogonkiem, górne siedzące /owłosione Łodyga kanciasta bruzdowana / do 80 cm / zielona (lub czerwonawa, fioletowa) / nie-, owłosiona / prosta, często rozgałęziona Kwiat Wczesna wiosna - jesień / mały, głównie siedzący / żółty / działki kielicha walcowate, jednorzędowe, kwiat wewnętrzny rurkowy, zewnętrznych języczkowych brak Rozmnożenie/Nasiona Rozmnażanie: generatywne, jedno - do wieloletniego Nasiona: białe, na boku z grzebionatką / około 5 ? 6 mm / 4.000 na roślinę Stanowisko/Obszar zasiedlenia gleby piaszczyste do piaszczysto-gliniastych, spulchnione, zasobne w składniki pokarmowe / pola / Europa Quote
Bercia Posted July 16, 2015 Report Posted July 16, 2015 Ten chwaścior jest też u mnie. Właśnie mam zamiar zastosować specjalne środki do zwalczania chwastów. U mnie nie wiem dlaczego, ale ciężko ten chwast się wyrywa. Jak uschnie to będzie prościej Quote
Michałek Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 Ten chwast to mlecz zwyczajny. Proszę nie mylić z mniszkiem lekarskim potocznie nazywanym mleczem. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 właśnie też mi na starca zwyczajnego nie wyglądał i chodźby dlatego, że jest to chwast łatwo zniszczalny. Żeby stwierdzić na 100% trzeba zrobić fotke całej rośliny w fazie kwitnięcia i nasion, starzec ma słaby bodaj wiązkowy system korzeniowy, a jeśli to mlecz to ma głęboko korzenie i jest trudny do zwalczenia w uprawach warzywnych czy wieloletnich jak truskawki naprzykład.... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 Po zdjęciach faktycznie wygląda jak mlecz zwyczajny,jednak nie mam 100% pewności. A jakich środków do walki z nim używałeś do tej pory? Podaj szczegóły,bo u nas znajdziesz ich szeroki wybór,więc także doradzimyi pomożemy. Quote
kaarolek Posted October 29, 2020 Report Posted October 29, 2020 Macie do polecenia jakiś dobry środek chwastobójczy na rośliny dwuliścienne? Najlepiej coś stąd: https://www.sklepfarmera.pl/srodki-chwastobojcze/herbicydy-na-chwasty-dwuliscienne/ Quote
Recommended Posts