maciek199815 Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Witam.Jestem tu nowy i witam wszystkich bardzo serdecznie.Ile trawy można uzyskać z jednego hektara? Chodzi mi o maksymalną wartość w tonach na ziemiach 6 klasy.Co trzeba zrobić by uzyskać wysokie plony? Jakie nawozy stosować?Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje. Quote
fasolka Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 opryskac siarczanem amonu a pozniej nasypac moczniku Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Witam z szóstej klasy ziemi to łąka nie da ci dobrego plonu:( ale jeśli dasz dużo nawozu.ja puźną jesienią woze obornik na łąkę to też dużo daje ja z 4 klasy mam 10 ton z dwóch pokosów, tak mniej więcej. ale ja tylko daje 300 kg wapna i 300 kg saletrzaku na 1ha. Quote
maciek199815 Posted March 25, 2014 Author Report Posted March 25, 2014 Witam.Jeśli te plony nie będą za dobre to nadają się chociaż na kiszonke?A zamiast obornika zastosować odpady z biogazowni?(Podobno lepszy nawóz niż obornik) Myśle żeby przy moim przyszłym domku postawić taką mikro biogazownie.Dowiedziałem się ostatnio że kukurydza na takiej klasie ziem nie będzie rosła więc zadałem pytanie o trawe. Quote
rafaello3 Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Witam.Jeśli te plony nie będą za dobre to nadają się chociaż na kiszonke?A zamiast obornika zastosować odpady z biogazowni?(Podobno lepszy nawóz niż obornik) Myśle żeby przy moim przyszłym domku postawić taką mikro biogazownie.Dowiedziałem się ostatnio że kukurydza na takiej klasie ziem nie będzie rosła więc zadałem pytanie o trawe.Kolego ja bym na Twoim miejscu nie siał trawy na takim piachu .Mam trochę takiej ziemi wokół domu ' date='to trawa szybko wysiada ,jak świeci słonko i nie warto inwestować w taką uprawę .Co do kukurydzy na kiszonkę ,to są odmiany które urosną na takich piachach ,ale szału nie będzie .Jeżeli dasz pod korzeń obornik i rozsądnie podsypiesz z worka będziesz zadowolony .Możesz też zasadzić ziemniaki to jest wyśmienita karma dla bydła ,a w przyszłości możesz też siać żyto na kiszonkę .Pozdrawiam .[hr']Sprawdzałeś ile kosztuje taka inwestycja ''bio -gazownia '' co z tym bio-gazem ...masz zamiar zrobić ???. Quote
maciek199815 Posted March 26, 2014 Author Report Posted March 26, 2014 Witam.Bydła nie zamierzam chodować.Prawdopodobnie gdy będe już pełnoletni dostane od Taty działke 0.5-2 hektarową tej klasy ziemi. Biogazownia nie może być zasilana bydłem.Taka mikro biogazownia tylko do zasilania i ogrzania domku. Dlatego też zadałem te pytanie. Quote
rafaello3 Posted March 26, 2014 Report Posted March 26, 2014 Witam.Bydła nie zamierzam chodować.Prawdopodobnie gdy będe już pełnoletni dostane od Taty działke 0.5-2 hektarową tej klasy ziemi. Biogazownia nie może być zasilana bydłem.Taka mikro biogazownia tylko do zasilania i ogrzania domku. Dlatego też zadałem te pytanie. Na moje to lepiej zainteresuj się panelami słonecznymi ,a tą bio -gazownię odpuść sobie .Te panele będzie dobrze ,jak sam sobie zrobisz ,bo na necie masz masę filmików ,jak je zrobić za 200zł jeden komplet.Ja swego czasu chciałem ogrzewać dom ciepłą wodą ,którą bym czerpał z instalacji zasilanej z pryzmy obornika .Poszukałem wszystko ,co potrzeba ,ale koleś za rury specjalistyczne chciał na mnie zarobić i podziękowałem . Quote
maciek199815 Posted March 27, 2014 Author Report Posted March 27, 2014 Witam.Tylko słonko nie świeci cały czas. Wiatr też nie wieje zawsze a biogaz można produkować bez względu na pogodę. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 Biogazu otrzymasz z 1 tony:ziarna żyta - 600 m sześćkiszonki kukurydzy ? 185 m szść.zielonki ? 180 m sześć.obornika bydlęcego ? 12 m sześć.gnojowica ? 12 m sześć.suchych odchodów kurzych - 170 m sześć.,Najważniejszym składnikiem biogazu jest metan. W 1 m sześć. biogazu całkowitej energii jest ok. 5,3 kWh (elektrycznej wyprodukujesz ok 2,1 kWh). Policz koszty budowy a przekonasz się że wartość wyprodukowanego biogazu to mniej niż odsetki od kredytu. Biogazownie żyją z tzw. "zielonych certyfikatów", z które wszyscy płacimy przy rachunkach za prąd czy kupując jakikolwiek produkt wymagający przy produkcji energii. Pozdrawiam! Quote
rafaello3 Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 Biogazu otrzymasz z 1 tony:ziarna żyta - 600 m sześćkiszonki kukurydzy ? 185 m szść.zielonki ? 180 m sześć.obornika bydlęcego ? 12 m sześć.gnojowica ? 12 m sześć.suchych odchodów kurzych - 170 m sześć.' date='Najważniejszym składnikiem biogazu jest metan. W 1 m sześć. biogazu całkowitej energii jest ok. 5,3 kWh (elektrycznej wyprodukujesz ok 2,1 kWh). Policz koszty budowy a przekonasz się że wartość wyprodukowanego biogazu to mniej niż odsetki od kredytu. Biogazownie żyją z tzw. "zielonych certyfikatów", z które wszyscy płacimy przy rachunkach za prąd czy kupując jakikolwiek produkt wymagający przy produkcji energii. Pozdrawiam![/quote'] Dokładnie tylko z certyfikatami zielonymi i czerwonymi się opłaci ten biznes .Witam.Tylko słonko nie świeci cały czas. Wiatr też nie wieje zawsze a biogaz można produkować bez względu na pogodę. Jak masz za wiele kasy ,to możesz ją łatwo utopić w bio-gazownię .Ale co potem ???Widzę ,że nie znasz tematu . Quote
maciek199815 Posted March 28, 2014 Author Report Posted March 28, 2014 Witam.Kasy to ja mam mało i dlatego myślałem że gdy wybuduje sobie micro biogazownie to zaoszczędze.Czyli jeśli ktoś ma małe plony i nie ma miliona na koncie to nic z tego? Quote
rafaello3 Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Witam.Kasy to ja mam mało i dlatego myślałem że gdy wybuduje sobie micro biogazownie to zaoszczędze.Czyli jeśli ktoś ma małe plony i nie ma miliona na koncie to nic z tego? Tak jak napisałem to jest drogi interes .Lepiej te pieniądze odłożyć na procent ,lub zainwestować w coś innego .Kolego szkoda Twojej fatygi na ten temat ,bo z tego co piszesz ,to pieniążków nie masz za wiele Quote
Recommended Posts