Andrzej92xp Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 witam. Mam pytanie dotyczące sadzenia jabłoni . Otóż kupiłem ostatni kilka drzewek posadziłem do gruntu i moje pytanie czy te drzewka należy przyciąć ? Quote
pawel98k Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 jeszcze za wcześnie na przycinanie drzewka muszą się przyjąć kiedy urosną większe za jakies 4-5 lata będą się rozrastać i pierwsze owoce i wtedy trzeba bedzie je przycinać co roku Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Paweł co ty za głupoty piszesz drzewka tnie sie co roku bo musisz formować koronę(piętra) tak więc kolego Andrzeju jak je obecnie wsadziłeś przytnij je na wysokości "pasa" (jakieś 70cm od ziemi) co by pobiły pędy na boki.Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Popieram kolegę Tofikariusa drzewka powinno się przycinać od samego początku. Ewentualnie można w pierwszym roku nie przycinać, żeby się przyjęło i mieć pewność że nie uschło. To co kolega Paweł pisze to przycinanie prześwietlające, a po posadzeniu przez kilka lat 5-8 wykonuje się przycinanie formujące. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Przycięcie pędu głównego zmusza wypuszczenie gałązek na boki i przycięcie zaraz po posadzeniu nie ma nic do przyjęcia drzewka bo na przyjęcie drzewka składa sie wiele czynników jak jakość drzewka pogoda, przechowywanie w zimie (chodzi żeby nie przemarzły) i jakość systemu korzeniowego który przed sadzeniem powinien być lekko przycięty bo zazwyczaj końcówki korzeni są obmarłe krótko mówiąc jak drzewko jest solidne i ma dość wilgotności nie ma problemów z przyjęciem ot tyle w temacie:)Pozdrawiam Quote
Rico Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 zostaw prowadnik główny i po bokach, formuj jak choinkę, musi mieć piętra, i gałęzie nie mogą zachodzić na siebie, ani się krzyżować Quote
Recommended Posts