Posejdon Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Cześć jestem nowy, ale mam problem z krową? jest 1 tydzień po wycieleniu i nie chce jeść, nie wiem co jej jest. Quote
garzew Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Miałem podobny przypadek w zeszłym roku krowa po wcieleniu prawie nic nie jadła. Wzywałem dwa razy weta i podawał jej odżywki, sole na wzmocnienie ale to tylko pomagało chwilowo. Po drugim tygodniu krowa padła. Okazało się przyczyną były problemy z wątrobą i krowa była już nie do uratowania. Quote
Ojciec Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Jak się zachowuje zwierze, przeżuwa wypróżnia się normalnie jak inne sztuki? wypuszczałeś ją na powietrze? Może być kilka przyczyn mogła się zatkać, drożdże rozrobione w letniej wodzie powinny wywołać rozwolnienie i udrożnienie przewodu pokarmowego. Mógł również przemieścić się żwacz co jest częsta przyczyną w intensywnym żywieniu bydła mlecznego paszami pełno porcjowymi. Mogłeś zbyt szybko wejść z paszą pełno porcjową. W tym przypadku jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem weterynarii. To są spekulacje za mało danych podałeś nam prosimy ciebie i każdą inną osobę zakładającą post na forum o zamieszczanie jak najbardziej obszernych informacji o przypadkach z którymi się borykacie ( więcej niż jedno zdanie). Quote
dominika1989 Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Tak jak Ojciec pisze, powodów jest dużo, a przez forum i tak nic się nie da, bo nawet jeżeli postawimy trafną diagnozę to tym krowie nie pomożemy. Żwacz mógł się przemieścić ale da się go "nastawić" jednak do tego potrzebny jest weterynarz. Quote
Posejdon Posted March 24, 2014 Author Report Posted March 24, 2014 Cześć Ta krowa normalnie się wypróżnia, oddaje żółty kał.Podałem jej drożdże rozpuszczone w wodzie, coś tam zaczyna jeść ale bardzo malutko coś tam zje i odchodzi od jedzenia.Tak to normalnie wygląda kondycje ma dobrą.Proszę o odpowiedz. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Dobrze z nią nie jest, bo zaniepokoił mnie ten żółty kał. Tak to nie powinno na pewno wyglądać. Jesteśmy mądrzejsi, że teraz trzeba szukać w układzie trawiennym problemu. Quote
rolnik-z-widłami Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Ja krowie na biegunkę daję... Surowe liście buraczane prosto z pola lub burak wykopany z ziemi, umyty i pokryty śrutą pszenną... weterynarz mówił że pomaga jeśli krowa ma wzdęcia lub inne problemy Quote
garzew Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Hej rolniku 5 czy coś się wyjaśniło? Wiadomo co było przyczyną tych problemów z jedzeniem u krowy? Quote
Recommended Posts