Jump to content

Recommended Posts

Posted
Miałem podobny przypadek w zeszłym roku krowa po wcieleniu prawie nic nie jadła. Wzywałem dwa razy weta i podawał jej odżywki, sole na wzmocnienie ale to tylko pomagało chwilowo. Po drugim tygodniu krowa padła. Okazało się przyczyną były problemy z wątrobą i krowa była już nie do uratowania.
Posted
Jak się zachowuje zwierze, przeżuwa wypróżnia się normalnie jak inne sztuki? wypuszczałeś ją na powietrze? Może być kilka przyczyn mogła się zatkać, drożdże rozrobione w letniej wodzie powinny wywołać rozwolnienie i udrożnienie przewodu pokarmowego. Mógł również przemieścić się żwacz co jest częsta przyczyną w intensywnym żywieniu bydła mlecznego paszami pełno porcjowymi. Mogłeś zbyt szybko wejść z paszą pełno porcjową. W tym przypadku jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem weterynarii. To są spekulacje za mało danych podałeś nam prosimy ciebie i każdą inną osobę zakładającą post na forum o zamieszczanie jak najbardziej obszernych informacji o przypadkach z którymi się borykacie ( więcej niż jedno zdanie).
Posted
Tak jak Ojciec pisze, powodów jest dużo, a przez forum i tak nic się nie da, bo nawet jeżeli postawimy trafną diagnozę to tym krowie nie pomożemy. Żwacz mógł się przemieścić ale da się go "nastawić" jednak do tego potrzebny jest weterynarz.
Posted

Cześć

Ta krowa normalnie się wypróżnia, oddaje żółty kał.

Podałem jej drożdże rozpuszczone w wodzie, coś tam zaczyna jeść ale bardzo malutko coś tam zje i odchodzi od jedzenia.

Tak to normalnie wygląda kondycje ma dobrą.

Proszę o odpowiedz.