Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, w tym roku rozpoczynam produkcje ziemniaka na świeży rynek...(ok. 1hektar)

Stąd moje pytanie; gdzie najlepiej kupić sadzeniaki?

Jestem z okolic Katowic.

Czy wszystkie sadzeniaki muszą mieć "papiery" czy może tylko część?

Posted

Przy okazji pomyśl o naturalnych produktach, zalecanych do rolnictwa ekologicznego, najpierw do zaprawy sadzeniaków. To proste wodny roztwór 15% "EKO Użyźniacza" - przez 30 minut i efekty murowane. Chronisz przed patogenami od glebowymi, likwidujesz w znacznym stopniu zagrożenie chorobami przyniesionymi na sadzeniakach. I co bardzo ważne stymulujesz wzrost i rozwój. Sprawdź.

Posted

Moi znajomi mają rolnictwo ekologiczne od lat i jak mówiłem im o tym ,co proponujesz to się śmieli do rozpuku i pukali w czoło .Tak więc jaki to ma sens co piszesz ???Za wyjątkiem tego ,że ktoś zarobi ???

Posted
ja osobiście nie sadzę dużych ilości, ale co roku te 40a mam:) przebieramy i wybieramy najlepsze z tego co mi zostało, a jak nie to jadę do znajomych i się wymieniamy, zazwyczaj wybierane są małe z kiełkami, jeżeli są większe to krajane są w taki sposób aby każda część miała kiełek. A o "papierach" na ziemniaki jak to piszesz to nie słyszałem, jeżeli zaczynasz ekologię to startujesz z tym co masz i masz okres próbny w którym utrzymujesz swoje uprawy lub kupujesz ze źródła które też ma ekologię
Posted
Wiesz na hektar to już sporo sadzeniaka pójdzie, więc kupno z centrali nowego sadzeniaka będzie drogie jednak najbardziej pewne bo przynajmiej będzie bez żadynych chorób, parchów itd. A jak masz pewne źródło u rolnika jakiegoś to kup tam, ziemniak po paru sezonach dobrej uprawy niewiele traci, więc i sadzeniaki będą dobre. Kwestia tego czy chcesz zaoszczędzić czy nie? Pozdrawiam :)
Posted

U mnie ziemniaka sadzą na 1ha około 2,5t co do tego skąd wziąć sadzeniaka no to zależy czy masz pewne źródło czy nie bo jak nie no to z centrali bynajmniej już Wojtek o tym napisał:)

Pozdrawiam

Posted

U mnie ziemniaka sadzą na 1ha około 2' date='5t co do tego skąd wziąć sadzeniaka no to zależy czy masz pewne źródło czy nie bo jak nie no to z centrali bynajmniej już Wojtek o tym napisał:)

Pozdrawiam

[/quote']

Tak z centrali najłatwiej ,ale kosztują tak ,jak u mnie 2500zł tona .A ja mam sadzonki te same po 700zł od producenta ,co je odstawia do centrali najnowsza odmiana Denara :D

Posted
Posadz pare odmian. Wtedy będziesz miał czas i zbyt przez cały rok, a tak będziesz musiał opchnąć wszystko naraz. Wtedy nie dostaniesz tak dobrej ceny. Chociaż w Kato jest kiełda więc zaoszczedził byś na transporcie jeśli chodzi o sprzedaż hurtową.
Posted
Ja przez ostatnie kilka lat sadziłem tajfuny bardzo dobre ziemniaki. W tym roku musze je wymienić i rozglądam się za jakąś nową odmianą ziemniaków jadalnych tak do własnych potrzeb? Może znacie jakąś godną polecania odmianę?
Posted

To zależy jakie lubisz sypkie czy papkę:)

Bynajmniej możesz np. zapodać winetę denara lorda albo bellarosa (żólty w środku i czerwona skórka) bynajmniej warte uwagi

Co do samych odmian to obecne odmiany zazwyczaj można sadzić przez 3-4lata bo potem sam drób:(

Pozdrawiam

Posted

Lambada - bardzo dobra odmiana i smaczna przede wszystkim. Osobiście polecam. Możesz też spróbować Vineta bądź Lord.

W moim regionie króluje Denar :D.Ja też mam Satiny bardziej sypkie ziemniaki .Natomiast ziemniaków o skórce czerwonej ,czy różowej nikt u nas nie chce .

Posted
Lordy miałem i jakoś nie przypadły mi do smaku. Poza tym to jest wczesna odmiana i słabo się u mnie przechowywała. Bardziej szukam odmian średniowczesnych lub średniopóźnych i w miarę sypkich.
Posted

Posadz pare odmian. Wtedy będziesz miał czas i zbyt przez cały rok' date=' a tak będziesz musiał opchnąć wszystko naraz. Wtedy nie dostaniesz tak dobrej ceny. Chociaż w Kato jest kiełda więc zaoszczedził byś na transporcie jeśli chodzi o sprzedaż hurtową.

[/quote']

Giełda...:D

sprzedam tam ze 200 kg dziennie :D

Posted

Posadz pare odmian. Wtedy będziesz miał czas i zbyt przez cały rok' date=' a tak będziesz musiał opchnąć wszystko naraz. Wtedy nie dostaniesz tak dobrej ceny. Chociaż w Kato jest kiełda więc zaoszczedził byś na transporcie jeśli chodzi o sprzedaż hurtową.

[/quote']

To Ty chyba nigdy na giełdzie nie byłeś i o czymś takim jak giełda zapewne nawet nie słyszałeś... :D 200kg dziennie to sprzedasz stojąc pod supermarketem na swoim stoisku przez pół dnia, na giełdzie duże ilośći towaru da się sprzedać, często nawet po kilka ton. Pozdrawiam :)

Posted
ze sprzedażą na giełdach to raczej jak napisał wojtek po kilka - kilkanaście ton od razu jak złapiesz dobrego odbiorcę, ja np: zawiozłem worek ziemniaków na giełdę pogadałem z odbiorcą potem przyjechał i zabrał wszystko, sam sobie wybierał i ładował, :)
Posted

[/quote']

To Ty chyba nigdy na giełdzie nie byłeś i o czymś takim jak giełda zapewne nawet nie słyszałeś... :D 200kg dziennie to sprzedasz stojąc pod supermarketem na swoim stoisku przez pół dnia, na giełdzie duże ilośći towaru da się sprzedać, często nawet po kilka ton. Pozdrawiam :)

Wszystko zależy na którą giełde jechać...