fasolka Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Witam moj URSUS C360 3P nie chce zapalic nawet na rozruchu zaczna krecic a po chwili przestaje jakby akumulatory mu padly. Akumulatory sa nowe i naladowane, rozrusznik sprawdzony, klemy i kable wymienione, papka podaje paliwo. w tym roku juz pracowal w polu tylko ostatnio nie moge go zapalic nawet miejscowi mechanicy nie wiedza co mu jest.Prosze o pomoc co to moze byc? Quote
izydor6280 Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 to ze akku sa nowe nie znaczy ze maja byc dobre, jakie jest napiecie ?na zaciag tez nie odpali ? Quote
Rico Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 filtr powietrza, węże, filtr paliwa - perkins jest uczulony na to, zapłon, przyczyn może być wiele ale zacznij od filtra paliwowego, odkręć przewód doprowadzający do wtrysku, potem śruba na filtrze, wymień filtr, pompuj pompką i kręć aku Quote
przemek2092 Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Miałem kiedyś podobny problem, wszystko sprawdziłem i okazało sie że szczotki w rozruszniku siadły i to było przyczyną sprawdzałeś je ? Quote
fasolka Posted March 25, 2014 Author Report Posted March 25, 2014 szczotki i tulejki wymienione. na zaciag paliale jak go zgasic to spowrotem umarl alternator dobry i dobrze podlaczony i paliwo dochodzi sprawdzane bylo Quote
henryk Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 jeśli na zaciąg pali tzn. że cała elektryka do kitu,sprawdź jak koledzy radzą -ładowanie ,baterie (nie ważne że nowe),rozrusznik -tulejki i może głupota ale klemy czy nie są zasiarczone bo wtedy tez nie ma ładowania dostatecznego-pozdrawiam Quote
fasolka Posted March 25, 2014 Author Report Posted March 25, 2014 bateryjki sa dobre sprawdzalismy klemy wymienione rozrusznik tez sprawdzony i szczotki z tulejkami wymienione nawet przewody od akumulatorow wymienione. tydzien temu palil a teraz tylko benzyna polac i podpalic jego Quote
Rico Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 skoro kręci słabo to oddaj rozrusznik do naprawy, wymień wirnik, sprawdź stojan, szczotkotrzymacz, automat, niby po robocie ale sprawdź bo pewnie będzie rozrusznik, zmieniłem u siebie właśnie to co napisałem i 3 lata gada w największe mrozy nawet, a w tym roku miałem taką awarię bo zakręcił i przestał, okazała się pęknięta klema Quote
kubusjettaII Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 bardzo cenna uwaga, wszyscy zawsze sprawdzają "grube" rzeczy a mało kto sprawdza masę... Quote
izydor6280 Posted March 26, 2014 Report Posted March 26, 2014 jak masz mozliwosc to zamien rozruszniki w ciagnikach, jesli sam nie masz drogiego to moze sasiad Quote
fasolka Posted March 27, 2014 Author Report Posted March 27, 2014 nic nie pomagalo probowalismy wszystkiego, wczoraj stal nie ruszany a dzisiaj trzy razy pod rzad zapalil jakby nigdy nic Quote
henryk Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 ciekawi mnie czy jak nie chce zapalić to kręci normalnie czy jakoś słabo albo w ogóle nie kręci Quote
fasolka Posted March 28, 2014 Author Report Posted March 28, 2014 wtedy kreci slabo a pozniej calkiem umiera ale narazie mu sie odmienilo i pali Quote
henryk Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 no więc wszystko jasne ,elektryka do kitu,trzeba wszystko po kolei sprawdzić ,wyczyścić połączenia wszystkich kabli założyć sprawne baterie i do przodu-pozdrawiam Quote
michael00ursus Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Witam kolegów mam od niedawna podobny problem w swojej 360 cała zimę stała i paliła kiedy chciałem a i później paliła bo pryskałem a ostatni chciałem jechać pryskać i nie pali jak chce ją zapalić tylko tak coś terkocze a wspomnę ze akumulatory są nowe tamtego roku wymienione. Wiec jak byście wiedzieli jaki jest problem bardzo prosił bym o odpowiedz. Pozdrawiam Quote
obserwator Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Jak się zachowuje rozrusznik?Wymontuj go po prostu i przewodami do akumulatora podłącz i zaobacz czy czasami bendix dobrze wybija i kręci a nie sie zatrzymuje.Pokręć ręką w jedną i drugą stroną czy działa prawidłowo Quote
przemek2092 Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Być może tulejki siadły i tak słychać, wymontuj i sprawdz tak jak pisze kolega wyżej Quote
simson54 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 co myślicie o rozrusznikach tych wysokoobrotowych z reduktorem ? Quote
izydor6280 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 mysle ze nie wytrzyma tyle co stary, a dwa lubi ciac wieniecmoze i kreca szybciej i pobieraja mniej pradu, ale wole stare dobre Bosh'e Quote
Stiven1983 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 Do starego boscha to wszystkie podzespoły muszą być na tip top bo są łakome na prąd. Quote
henryk Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 tylko że ja mam Boscha od 1994 roku i uwierzcie że dopiero w tym roku sprzęgiełko wymieniałem-pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 Ja mam z 91 i nie robiłem nic ale dbam o elektrykę. Quote
kazik9211 Posted April 5, 2014 Report Posted April 5, 2014 Sprawdź akumulatory bo ja ostatnio kupiłe nowe i były do niczego. Quote
Recommended Posts