Luke16 Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Witam!Kiedyś widziałem gdzieś artykuł jak ktoś zamontował niezależną pompę do C-360 która chodziła ciągle... W mojej C-362 najprawdopodobniej kiedyś też była zamontowana przed chłodnicą z napędu wału korbowego lecz nie mam zielonego pojęcia jak to formalnie powinno wszystko wyglądać ... W każdym a może w większości nowych ciągnikach pompa chodzi cały czas a w C-360 pompa to jakieś cholendarne nieporozumienie!!! Może ktoś z tego forum wie jak to przerobić? Quote
massay1 Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Zamontuj pompę pod filtrem powietrza, połącz z wałem silnika kardanem i tyle o samej pompie. Pozostanie wywalic pompę z tależa i wpiąć się w kanał olejowy idący do rozdzielacza. Quote
Luke16 Posted March 28, 2014 Author Report Posted March 28, 2014 massay1 ja wiem mniej więcej jak to powinno być lecz... jaką pompę zakupić? Z czego i jaki ten wał kardana powinien być no i dokładnie gdzie wpiąć węże.... chętnie chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcia co i jak... Quote
massay1 Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Pompa 60-ki ma wydatek rzędu 20-parę litrów (nie będę szczegółowy do litra bo nie o to chodzi) "wzmocniona około 30. Najczęściej zakładają ruskie pompy NSZ-32 które pracują w zakresie obrotów jakie ma silnik a max wydatek jest coś ponad 50 litrów na minute. Napęd to kardan z ostrówka a są dwa rodzaje. Jeden kosmicznie drogi i lichy i drugi tańszy i mocniejszy na ruskich zresztą krzyżakach z kardana przedniego napędu mtz-ta 82.http://www.okazje.info.pl/bf/biuro-i-firma/wal-kardana-pompy-wspomagania-c-360.htmlhttp://allegro.pl/nowy-wal-walek-napedu-pompy-ostrowek-k162-i4074896733.htmlNajwiększy problem jest z tym że w ostrówku wał korbowy jest zakończony wieloklinem i na niego nachodzi koło pasowe a w 60-ce jest na klinie. Do tego koło pasowe na klinie ma cienką ściankę.Co do wpięcia w talerz da się tylko trzeba by to widzieć i pokombinować. Quote
Stiven1983 Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Mój kolega założył pompę od raka albo gpw ale na 100% hylmetu ustawił na 280bar i chodzi super.Dodam tylko że pompa napędza tura 5 i podnośnik ale już na 160 bar.Według niego niebo a ziemia.Przekazanie napędu jest bez krzyżaków na prosto tylko ze sprzęgłem osiującym Pompa ma chyba coś koło 35 l/min. Quote
Luke16 Posted March 29, 2014 Author Report Posted March 29, 2014 Stiven i to chyba najtańszy koszt będzie bo raptem przy używanej pompie ok 200zł ... Mógłbyś porobić foto jak to u niego jest zamontowane? Quote
Robert ;-) Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 Znajomy planuje? tzn. ma części na takie cudo, kardan od stara-krzyżak od drążka kierowniczego, pompa od cyklopa lub trola[dorobiona podstawa], osobny zbiornik na olej,połączenie wału korbowego z pompą pod filtrem powietrza na sztywno to lipa, wibracje;[ lepszy będzie krzyżak. Quote
Stiven1983 Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Jak u niego będę to zrobię zdjęcia. Na wprost może być tylko musi być tłumik z gumy np. jak w pompie hydroforowej do wody. Quote
Luke16 Posted April 1, 2014 Author Report Posted April 1, 2014 Stiven byłbym naprawdę wdzięczny za taką fotorelację Quote
Vademecum Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Panowie na wał nic nie zamontujecie bo tak jak już tu było powiedziane jest inny wał korbowy tzn. zakończony wielofrezem, a nie klinem. Klin zetnie. Widziałem pompę do ładowacza montowaną na WOM ale z przekładnią. Jeśli chodzi o pompy to jest ich cała masa NSZ 32 miał MTZ, DET NSZ 50, T25 NSZ 10 sześć frezów, taka sama NSZ 10 cztery frezy ma MTZ na wspomaganie.Cała gama polskich pomp PZ..... Używane pompy zembate są tanie. Ja chyba mam jeszcze NSZ 50 z podciętymi zębami pasującymi do MTZ-ta..... Quote
mateuszzetor Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 a nie lepiej założyć na pasek jak alternator lub kompresor z odpowiednią przekładnią łatwiejszy montaż ja tak miałem w mb trac była tam pompa 120 litrów na dwa paski Quote
massay1 Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Chodzi o pompę do zasilania hydrauliki ciągnika zamiast oryginalnej na talerzu. Takiej pompy paskiem nie pociągnie za skarby świata. Quote
Vademecum Posted November 25, 2014 Report Posted November 25, 2014 Na pasku???????? Zapomnij..... Quote
izydor6280 Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 dla zainteresowanych, w którymś filmiku dośćdobrze wyjaśnionehttps://www.youtube.com/user/djxjano Quote
mateuszzetor Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 no macie racje ze może w 360 jest zbyt mały silnik i nie dał by rady uciągnąć i ciężej by palił Quote
Vademecum Posted November 26, 2014 Report Posted November 26, 2014 Kłania się czytanie ze zrozumieniem..... Quote
Recommended Posts