peryga Posted April 23, 2011 Report Posted April 23, 2011 Witam wszystkich . Pragnę zakupić jakiś używany ciągnik marki typu fendt , john deree itp. Ma być to ciągnik 70-80 konny , z napędem 4x4 , i bardzo wąskimi kołami typu : ursus c 330 , i bardzo mocny skręt . Nie ma być za duży. Ma być komfortowy , np. klima radio itp. Jaki ciągnik polecacie. Proszę o marke i typ ciągnika. Pozdrawiam . Quote
czesiek888 Posted June 14, 2019 Report Posted June 14, 2019 Witam, odświeżam powyższy temat, żeby nie otwierać nowego. Sprawa dotyczy właśnie traktorka ogrodowego, w ostatnim czasie miałem okazje taki oto zakupić Ale typowo ogrodowy mały, marki Yanmar (napęd 4x4)I teraz pojawia się pytanie czy jest konieczność aby go ubezpieczyć?Na forach piszą różnie, już wszystko przejrzałem, policja też jest różnego zdania, jak się doczepią to się doczepią. Wiem że z tyłu na pewno muszę mieć trójkąt i światła. Nie zamierzam wyjeżdżać nim w długie trasy, maksymalnie w promieniu 2 km od domu. Czy ktoś wie coś na ten temat, lub zna kogoś kto taki traktorek posiada? Quote
Vademecum Posted June 15, 2019 Report Posted June 15, 2019 jak wyjeżdżasz na droge publiczną to obawiam się że musisz a rozsądek powinien ci podpowiedzieć że ubezpieczenie o.c. to dla twojego bezpieczeństwa jest a nie dla policji. Pojazdy wolnobieżne typu koparka, kombajn nie muszą być rejestrowane ani ubezpieczane ale w razie w ubezpieczenie chroni ciebie. Od traktora rolnik płaci poniżej 100 zł na rok. Quote
czesiek888 Posted June 17, 2019 Report Posted June 17, 2019 Vademecum masz rację, nie jest konieczne wykupienie ubezpieczenia ale w razie jakiegos nieprzyjemnego zdarzenia zawsze jestem w jakiś sposób chroniony. takie ubezpieczenie na mój traktorek to niecałe 100 zł na rok także to nie są jakieś ogromne koszty Quote
Sołtys Michał Posted June 17, 2019 Report Posted June 17, 2019 jak wyjeżdżasz na droge publiczną to obawiam się że musisz a rozsądek powinien ci podpowiedzieć że ubezpieczenie o.c. to dla twojego bezpieczeństwa jest a nie dla policji.Pojazdy wolnobieżne typu koparka, kombajn nie muszą być rejestrowane ani ubezpieczane ale w razie w ubezpieczenie chroni ciebie. Od traktora rolnik płaci poniżej 100 zł na rok.A Kubota? Rozglądał się kolega? Całkiem do rzeczy sprzęt. Quote
Vademecum Posted June 18, 2019 Report Posted June 18, 2019 kolego, pytającemu nie chodziło o ciągnik tylko ubezpieczenie. Quote
czesiek888 Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 Kuboty również poszukiwałem, ale jednak o wiele większe koszty. Ten udało mi się kupić w dobrej cenie, nawet powiedziałbym bardzo dobrej, stan super i do tego maszyny także na pewno nie żałuję. Sołtys Michał 1 Quote
Sołtys Michał Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 Pierwsze pytanie w temacie wyraźnie dotyczy marki traktora. Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 tylko założył ktoś wątek w roku 2011 a tu kolega pisał w 2019 Quote
Sołtys Michał Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 A ja nie odniosłem się do kolegi z 2019 r Choć On tez podawał markę traktora. Quote
czesiek888 Posted June 24, 2019 Report Posted June 24, 2019 Nie kłóćcie się, wpisałem ponieważ nie chciałem zaśmiecać forum kolejnymi tematami. W temacie traktor ogrodniczy to też zaznaczyłem że odświeżam żeby kolejnego nie zakładac Udało mi się go zakupić z glebogryzarką w komplecie, resztę maszyn zamierzam "dorobić". Macie może jakieś fotki? Ramiona do maszyn też posiadam (dostałem gratis). Myślę żeby dokupić jakieś talerze i bronki i dorobić do ramion to chyba wystarczy...Przyczepkę wiadomo dokupię, to nie problem, mam już ciągło więc taka samochodowa będzie pasowała. Quote
Sołtys Michał Posted June 24, 2019 Report Posted June 24, 2019 I słusznie Kolega zrobił. W końcu temat wyczerpuje tą dziedzinę. Quote
tomcio112 Posted June 28, 2019 Report Posted June 28, 2019 Ja posiadam taki ale własnie kubotę Zamierzam podczepić pod niego i przerobić pług konny, taniej niż miałbym kupować nową maszynę. Czy orientujecie się kto ma na sprzedaż? woj wielkopolskie bądź łódzkie, ewentualnie okolice Wrocławia? Quote
Piotr24 Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 Witam, odświeżam powyższy temat, żeby nie otwierać nowego. Sprawa dotyczy właśnie traktorka ogrodowego, w ostatnim czasie miałem okazje taki oto zakupić Ale typowo ogrodowy mały, marki Yanmar (napęd 4x4)I teraz pojawia się pytanie czy jest konieczność aby go ubezpieczyć?Na forach piszą różnie, już wszystko przejrzałem, policja też jest różnego zdania, jak się doczepią to się doczepią. Wiem że z tyłu na pewno muszę mieć trójkąt i światła. Nie zamierzam wyjeżdżać nim w długie trasy, maksymalnie w promieniu 2 km od domu. Czy ktoś wie coś na ten temat, lub zna kogoś kto taki traktorek posiada?Ubezpiecz,jak będziesz przejeżdżał przez drogę a dojdzie do zdarzenia drogowego to wtedy kłopoty murowane.Ubezpieczenie będzie kosztować do 100 zł na rok dlatego nie warto oszczędzać. Quote
Sołtys Michał Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 Pługów konnych jednoskibowych jeszcze trochę zostało po wioskach. Nie wiadomo czy nie wrócimy do tego sposobu orki. Jak tak dalej pójdzie w UE. Quote
Vademecum Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 albo nic nie będziemy orać jak tak będzie usychać jak u mnie w tym roku Quote
Sołtys Michał Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Taki klimat, co robić..., na suchym koń też nie pociągnie. Quote
Recommended Posts