wiejskieżycie Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie usytuowania garażu na granicy działki. W przepisach prawa budowlanego znalazłem informacje, że jeśli garaż ma wymiary: długość przekraczająca 5,5 metra; wysokość przekraczająca 3 metry, to powinien być usytuowany w odległości co najmniej 3 metrów od granicy działki (dla ściany budynku zwróconej w stronę działki, na której nie ma ulokowanych okien i drzwi) oraz co najmniej 4 metrów dla ściany z otworami. Mam na myśli garaż murowany. Pytanie brzmi. Czy można coś zrobić jeśli garaż został postawiony w odległości mniejszej od wymienionej powyżej (dla ściany z otworami okiennymi) i ściana ta nie jest oddalona od granicy działki na odległość mniejszą równą 1 metra? Chodzi mi o to czy w jakikolwiek sposób można wyegzekwować przesunięcie garażu już postawionego? Quote
Rico Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 wcześniej była ważna odpowiedź sąsiada a teraz najlepiej idź do geodezji w urzędzie miasta i tam wszystkiego się dowiesz Quote
Stiven1983 Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Powiem tak, po pierwsze gmina wydaje decyzje o warunkach zabudowy i to ona określa czy budynek można postawić na granicy, 1,5m od granicy, czy 3m od granicy tylko takie odległości wchodzą w grę żadne inne, chyba że działka jest węższa niż 16m i tylko pod zabudowę jednorodzinną. Jeśli ściana ma okno to odległość od granicy 4m. Powyżej 35m2 musi być pozwolenie.Skoro sąsiad dostał pozwolenie na budowę a w warunkach zabudowy napisane że budynek ma stać 1,5m od granicy i tak stoi to nic nie zrobisz. Poniżej 4m zamiast okien mogą być luxfery. Quote
Recommended Posts