Posejdon Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Co stosować na owsik(owies głuchy) w uprawie owsa i mieszanek zbożowych proszę o podanie środków i sposobów użycia. Najlepiej coś na teraz po siewie albo przed siewie zbóż.Czekam na odpowiedź. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Nie ma herbicydu zwalczającego owies głuchy w uprawie owsa siewnego i mieszankach zbożowych z domieszką owsa. Pozdrawiam! Quote
rafaello3 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Dokładnie kolego w mieszance z owsem nie ma nic na owsik .Ja miałem problem ,jak siałem mieszanki z grochem z tym owsikiem .Musiałem pociąć słomę ,a szkoda było ,bo się udała mieszanka i słomy potrzebuję sporo ,ale coś za coś . Quote
henryk Posted April 6, 2014 Report Posted April 6, 2014 moim zdaniem jeśli wymieniasz ziarno siewne minimum co 4 lata to nie będzie owsika,wynika to z mojego doświadczenia,-pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Henryk ,to co piszesz nie ma sensu .Owsik przenosi się chociaż ,by w kombajnie ,czy na nim .Dodatkowo jak już masz kilka roślinek owsika i on wyda plon ,to się sam rozsieje i już plantację masz zapewnioną na kolejne ładnych kilka lat .Ziarno kwalifikowane jest jakimś sposobem na uniknięcie nie proszonego gościa ,ale podstawowym sposobem jest zmianowość i dzięki niej niszczysz tego intruza .A jeżeli uprawiasz jare zboże to wypada chemicznie zwalczyć owsik ,bo jak się rozsieje ,to będzie pozamiatane .Kolejnym sposobem przywiezienia sobie owsika jest zakup słomy z tym małym dodatkiem ..Pozdrawiam. Quote
henryk Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 też masz rację ale owsa nie siejesz po owsie,a więc jeśli będzie żyto po owsie to już w życie owsik nie wyrośnie,wiem że przenosi sie z kombajnu np. ale to nie są wielkie ilości natomiast ja znam rolników w moim sąsiedztwie którzy maja 70% owsika w owsie,wydaje to się nie możliwe ale nawet w mojej rodzinie są tacy którzy zbóż nie wymieniali 30 lat-więc w tym temacie jest naprawdę wiele przyczyn negatywnych -pozdrawiam Quote
Recommended Posts