Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co stosować na owsik(owies głuchy) w uprawie owsa i mieszanek zbożowych proszę o podanie środków i sposobów użycia.

Najlepiej coś na teraz po siewie albo przed siewie zbóż.

Czekam na odpowiedź.

Posted
Dokładnie kolego w mieszance z owsem nie ma nic na owsik .Ja miałem problem ,jak siałem mieszanki z grochem z tym owsikiem .Musiałem pociąć słomę ,a szkoda było ,bo się udała mieszanka i słomy potrzebuję sporo ,ale coś za coś .
Posted
Henryk ,to co piszesz nie ma sensu .Owsik przenosi się chociaż ,by w kombajnie ,czy na nim .Dodatkowo jak już masz kilka roślinek owsika i on wyda plon ,to się sam rozsieje i już plantację masz zapewnioną na kolejne ładnych kilka lat .Ziarno kwalifikowane jest jakimś sposobem na uniknięcie nie proszonego gościa ,ale podstawowym sposobem jest zmianowość i dzięki niej niszczysz tego intruza .A jeżeli uprawiasz jare zboże to wypada chemicznie zwalczyć owsik ,bo jak się rozsieje ,to będzie pozamiatane .Kolejnym sposobem przywiezienia sobie owsika jest zakup słomy z tym małym dodatkiem ..Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Posted
też masz rację ale owsa nie siejesz po owsie,a więc jeśli będzie żyto po owsie to już w życie owsik nie wyrośnie,wiem że przenosi sie z kombajnu np. ale to nie są wielkie ilości natomiast ja znam rolników w moim sąsiedztwie którzy maja 70% owsika w owsie,wydaje to się nie możliwe ale nawet w mojej rodzinie są tacy którzy zbóż nie wymieniali 30 lat-więc w tym temacie jest naprawdę wiele przyczyn negatywnych -pozdrawiam