Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dominiko co do tych twoich pomidorów to mam parę pytań:)

jakiej wielkości masz te opaski?(przekątna)

Jak są ustawione kaszaki czyli jeden kolo drugiego czy w jakiś odstępach?

czy w tych skrzyneczkach na dnie masz ziemie?

Bo przyczyn żółknięcia (opadania) liści jest wiele:(

Pozdrawiam

Posted

Bo jedyne co mogę napisac w temacie maszyn to "wow, ale piękny!" albo "wow - nie wiem co to jest" :) a warzywa sadzę,sieję i pilnuję sama. Tak czy inaczej Panów zapraszamy, bo wielu zajmuje się w nieco większej skali np foliami lub szklarniami czy gruntem i mają wiedzę o chorobach, opryskach, metodach uprawy i jeść warzywa i przetwory też lubią.

Ale fakt dla kobiet jak znalazł :)

Posted

a ja wczoraj sadziłam truskawki, na jednym z pól posadziłam 2 lata temu trochę truskawek, nie pamiętam ile, w tamtym roku stwierdziłą, ze tam jednak jest złe miejsce i je przesadziłam na inne pole, oczywiście wszystkeigo nie wykopałam i ostatnio poszłam po sliczne zdrowe sadzoneczki truskawek :D wykopałam ich 200, ale to i tak nie wszystkie, a niech tam zostaną, przy granicy pola mąż nie będzie orał, to za rok wykopię kolejne piękne sadzoneczki :D

teraz takie pytanie po fakcie, bo jak posadziłam to sypnęłam im nawozem takim do warzyw i owoców, truskawki też tam były wpisane i podlałam, czy dobrze zrobiła że od razu sypnęłam. w tym roku mimo, ze nawozów nigdy nie używała, stwierdziłam ze na start truskawki, maliny, porzeczki i winogron dostaną nawóz. ale tylko te które sa przesadzane, czy dosadzane.

w sumie, to myślę czy by w tym roku w ogóle nie sypnąć jakiś nawóz na truskawki kilka razy, bo tak co roku mam swoje nie pryskane i nie nawozone truskawki, ale tylko tyle, żeby się najeść, a na przetwory to już się kupuje, więc chyba lepiej mieć swoje nawożone kilka razy, niż te nawożone ciągle jak kupie? tylko czy stosować do truskawek nawóz ten do truskawek, sa takie specjalne widziałam i czy tylko ten, czy coś jeszcze? nie chcę też przesadzić z nawozami, ale kilka razy bym im sypnęła, moze plony były by większe?

Posted

ania1983 bez obrazy. Napisałem tak bo 80% postów napisane przez dziewczyny oczywiście mi to nie przeszkadza. Osobiście fajny wątek naprawdę jest co poczytać a i faceci mogą się czegoś nauczyć jak np. ja

a ja wczoraj sadziłam truskawki' date='

[/quote']

Mam 7ha truskawki więc sadzenie przerabiam co roku.

Co do nawozów ważne żeby przed sadzeniem truskawek rozsiać potas pomaga w przyjmowaniu się. Drugą ważną rzeczą to moczenie korzeni w mieszance np. topsinu i tiuramu granuflo zapobiega chorobom grzybowym korzeni.

Co do nawozów polecam hydrokomplex lub rosafert drogie nawozy ale mi się super sprawdzają. Jeżeli podlewasz je często to raz lub dwa polecam di dodać odżywki pioner nie pamiętam producenta ale zawiera duża mikroskładników można też opryskać Tytanitem

PS . jeżeli nie przesadziłaś z dawką nawozu na początku i podlałaś to powinno byś wszystko w porządku.

Posted

Stiven, ale ja się nie urażam :P my od facetów tez sie możemy uczyć :D np. Tofik ma sporą wiedzę nt. warzyw :)

dzięki za pomoc z truskawkami :) na moczenie korzeni już za późno, ale ja wykopałam z jednego pola i na następny dzień sadziłam na kolejnym polu, więc myślę że i bez moczenia sobie poradzą :) z nawozem myślę, że nie przesadziłam, sypnęłam po odrobinie i zaraz zostały truskawki podlane, dzisiaj jak nie spadnie deszczyk to też trzeba je podlać. bo zależy mi żeby się przyjęły i w końcu chcę mieć ich więcej niż zwykle. o tę odżywkę do podlewania zapytam jak będę w ogrodniczym :)

ale widzę, że Kolega to konkretnie z tymi truskawkami :) 7ha no to troche ich jest :) ale można się najeść :P

co do polecanych nawozów, patrzyłam na allegro i takie drogie to nie są, ja wczoraj za 4kg. uniwersalnego dałam 23 zł. a ten hydrokomplex za 5kg widzę po 25 zł. wiec nie ma tragedii, tym bardziej, ze mi go nei trzeba duzo

a napisz mi jeszcze co ile sypać ten nawóz na truskawki? bo ja to myślałam żeby ze 3-4 razy w sumie podsypać dopóki nie pokażą się kwiatki, potem to już raczej nie będę robiła nic.

a i jeszcze pytanko, ten oprysk Tytanitum to na co się stosuje? co on daje?

sorki za tyle pytań, ale skoro na taką skalę truskawki uprawiasz, to warto wykorzystać Twoją wiedzę :D

Posted

Tytanit jest to stymulator wzrostu zawierający tytan

Pioner zawiera żelazo cynk mangan bor

Tytan jak i wcześniej wspomniane pierwiastki są jak zawsze niedoceniane.

Cena to sprawa subiektywna ja za 100kg płacą około 200PLN na ha 600kgx7ha to wychodzi ładna sumka.

Ja ze swojego doświadczenia sypie pod truskawki raz na wiosnę 500-600kg/ha

Na młode około 100-150kg

Co do twoich truskawek możesz sypać go 3-4 razy do końca kwitnienia. jak zaczynają kwitnąć powinny być podlewane.

Mowa o plantacji drugorocznej, młoda plantacja w pierwszym roku nie wymaga takich nakładów(woda nawozy)

W późniejszym okresie intensywnie podlewam kropelkowo. Dziennie na 1ha wylewam około 30m3 wody

Posted

Stiven, dzięki za odpowiedź :) no to teraz wiem na czym stoję :) bo co innego przeczytać na necie co i jak robić z truskawkami, a co innego jak ktoś z własnego doświadczenia napisze :) zawsze takie odpowiedzi są bardzo cenne :)

czyli wychodzi na to, zeby im nawóz raz w tygodniu sypnąć. może uda mi się jutro albo w sobotę do ogrodniczego podjechać, to popytam :)

ja wiem, ze cena nawozu czy czegokolwiek jest dla każdego inaczej przeliczana, bo co innego jak się na małą skale kupuje, a co innego jak kupuje się sporo, wtedy nawet jak tanio za kg. to wychodzi sporo

Posted

Po malutku dojdziesz do wszystkiego małymi kroczkami. Ja miałem zawsze kilka kawałków i na każdym robiłem inaczej tobie też to polecam np. kilka rządków posypać 4 razy kilka 3 a kilka 2 i wtedy zobaczysz czy częste sypanie ma sens każda ziemia jest inna więc trzeba się dostosować.

Taka mała uwaga jak truskawka puszcza wąsy to wtedy można poznać czy jej gleba pasuje tzn jak rozłogi są krótkie to znaczy że jej pasuje a jak długie to znaczy że ucieka z pola.

Posted
No to wychodzi, że moje chcą zwiać gdzie pieprz rośnie z ogrodu :D a co roku owocują i niczym nie są nawożone, trzymamy tylko w ryzach rzędy, nie pozwalamy się rozkrzewiać. Jednsk ze względu na to, że siedzą już chyba z 6 lat pomyślę o nawożeniu ich w okresie kwitnienia.
Posted

Sprawdź pH gleby 5,5-6,0. Okres kwitnienia to zdecydowanie za późno na nawozy zanim się rozłożą będzie koniec owocowania.

6 lat to bardzo stare truskawki ale i ja mam takie ponieważ nie wiedząc czemu są super plonują w pozostałych przypadkach max to 4-5 lat i orka...

Posted
Jeżeli polejesz grudkę gleby roztworem sody i pojawią się bąbelki to oznacza, że gleba jest "kwaśna" co zazwyczaj przekłada się na wysoki poziom toksycznego glinu. Jak polejesz octem i będą bąbelki to oczywiście jest zasadowa. Pozdrawiam!
Posted

jeśli o pomiar pH gleby chodzi, ostatnio w Auchan kupiłam taki miernik czy jak to się nazywa za 14 zł. wkładasz końcówkę w ziemię i odczytujesz poziom pH

z wyglądu taki jak ten. na pewno daleko mu do profesjonalnego, ale do moich potrzeb wystarczający, mam przynajmniej mniej więcej pojęcie jaką mam ziemię.

http://www.skapiec.pl/site/cat/484/comp/4818176#gallery

ale sposób Grzegorza jak najbardziej kuszący, bo darmowy :D

Posted

Miałam dziś sprawdzić owo pH ziemi ale najpierw sprzątałam w domu, a potem pikowałam kolejne pomidory - do 21, z latarką w zębach...jakoś tak oklapły po tym pikowaniu, mam nadzieję, że rano się podniosą, bo szkoda by było, mam 168 sadzoneczek. Ostatnio w taki sam sposób pikowałam pierwsze pomidory i paprykę i one lekko przywiędły ale po godzinie się podniosły,a te jakieś poszkodowane :(

czekam do rana. A tak jeszcze przy okazji - uprawialiście odmianę kmicic? Jak radzi sobie w gruncie? Ma smaczne owoce? Ja je pierwszy raz mam, a jak przetrwają to moje pikowanie to trochę ich będzie choć i tak 3/4 rozdam, bo nie mam miejsca na tyle :)

Posted

To że oklapły to nie masz co sie martwić bo u pomidorów często tak sie dzieje po pikowaniu ale nie ma obawy bo do jutra sie podniosą:) grunt żeby były podlane.

Co do odmiany kmicic to nie pomogę bo nie znam

Sposób Grzegorza na sprawdzenie ph jest całkiem ciekawy i prosty w wykonaniu tak że chyba sie skuszę:)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Dominiko, u mnie pomidorki ładne, ale te które dosadzałam później i pikowałam ostatnio padły mi po przepikowaniu :o dziwne dla mnie bo padły mi konkretne 4 odmiany, zupełnie taak jak by nie można było ich pikować. nie wiem o co chodzi, no ale mówi się trudno, reszta rośnie :)

u mnie bób i groszek wychodzą z ziemi :) siałam też kapustę na rozsadę, bardzo ładnie mi zeszła i sporo :) zobaczymy jak się przyjmie po posadzeniu :) miałam ją dopiero w maju wsadzać do ziemi, ale jako że nie mam do czego przepikować bo strasznie jej dużo, to wsadzę pewnie jutro jak będzie pogoda do ogródka i przykryję agrowłókniną.