waldi 1979 Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Witam.Mam pytanie jak w temacie.Raz tylko siałem pszenżyto kiedyś na o.5ha.Chciałbym zasiać pszenicę jarą na 2.2ha.Pole obecnie jest zaorane,zamierzam na dniach przygotować pod siew.Moje pytanie jest następujące:czy posiać nawóz przed siewem,jaki i w jakiej ilości?Czy potem zasiać pszenicę i w jakiej ilości na ha?I ogólnie co robić potem,jak sprawa wygląda z siewem i uprawą pszenicy jarej,kiedy ją wysiać.Dodam jeszcze,że pole było obrabiane,ale nic na nim nie siane ze 3 lata.Jest w miarę czyste od chwastów.Dziękuję za odp.POZDRAWIAM. Quote
rafaello3 Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 Ja na Twoim miejscu zasiał bym nawóz npk przed siewem .A jaki ,to zależy od funduszy ,jakie chcesz zainwestować .Może to być lubofoska ,tania ,ale wiadomo szału nie ma .Może być polifoska ,to zależy od Ciebie .Tak ze 2oo kg to już jest minimum plus azot ( saletra,mocznik ,saletrzak etc też ze 180kg co najmniej ).Pozdrawiam. W mojej okolicy pszenice i nie tylko są na wierzchu Quote
waldi 1979 Posted April 1, 2014 Author Posted April 1, 2014 Witam.Rafaello3 dzisiaj przygotowałem połowe pod zasiew,jutro drugą.Pewnie w sobotę,albo w poniedziałek zasieję.Wiem,że trochę póżno się obudziłem z tą pszenicą,ale chyba jeszcze nie jest za póżno.Zasieję polifoskę razem z pszenicą.te 200 kg to na 2,2ha na całość.napisałeś azot tak ze 180kg na całość,tak?ten azot to zasiać potem jak wzejdzie?POZDRAWIAM. Quote
rafaello3 Posted April 1, 2014 Posted April 1, 2014 Sorki ,że nie sprecyzowałem ,ale polifoskę ,jak siejesz to 200kg nawozu na -ha i tak samo saletry 180kg nawozu na -ha .Tyle to powinieneś już dać pod agregat .Spokojnie z tym siewem u nas ludzie są w gorącej wodzie kąpani ,to sieją jak tylko śnieg zginie z pola .Jeżeli będziesz liczysz na dobry plon tej pszenicy ,to jeszcze będziesz musiał zainwestować w nawóz ,jak już podrośnie troszkę pszenica .Oczywiście ochrona herbicydowa i fungicydowa to swoją drogą tej plantacji .Jak to mówią jak dasz ,tak masz !!!.Azot ewentualnie możesz zasiać na wschodzące rośliny .Ja to inwestuję w ziemniaki .Pracy jest przy tym sporo ,ale zysk też spory .Pozdrawiam. Quote
waldi 1979 Posted April 2, 2014 Author Posted April 2, 2014 Witam .Rafaello już przygotowałem pole pod siew-łącznie 2,7 ha.To muszę posiać 500kg polfoski,posieje z pszenicą i całość zabronuje.Następnie napisałeś saletra.Też z 500kg na całość.Potem opryski.Do tego dochodzi cena usługi kombajnu,koszt paliwa które wyjeżdziłem,koszt pszenicy ok 450kg(nie mam swojej).Zastanawiam się czy oby wyjdę na zero.Może nie będzie tak żle.Czy na 2,7ha starczy 450kg pszenicy?POZDRAWIAM Quote
VoYtek8 Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 Ciężko będzie żeby Ci starczyło 450kg na 2,7ha. Na hektar licz jakieś 200-250kg zboża na zasiew. Co do zysków to na 0 wyjdziesz raczej. Powinno Ci też coś w kieszeni z tego zostać. Kwestia tylko tego jaki będziesz miał plon bo przy ukoszeniu 3t/ha to będzie ciężko, ale jak uda Ci się osiągnąć 5t/ha to zaręczam że nie będzie źle. Pozdrawiam Quote
waldi 1979 Posted April 2, 2014 Author Posted April 2, 2014 VoYtek8 ziemia klasa 3 i 4,taj więc o 5 tonach z ha to chyba mogę zapomnieć.Chodzi mi bardziej o uprawienie ziemi,i tak uprawiałem-tylko nic nie siałem.Ale co miesiąc jeździć kultywatorem,żeby zielsko nie rosło,to trochę męczące 30tką,tym bardziej, ze nie mieszkam na miejscu.Zobaczę jak wyjdę na tej pszenicy.Mam jeszcze pytanko.A jak z opryskami.Czym ją pryskać ,kiedy i na co ewentualnie jak już wzejdzie. W uprawie zboża nie orientuje się wcale.DZIĘKI POZDRAWIAM Quote
rafaello3 Posted April 2, 2014 Posted April 2, 2014 Kolego w pierwszej kolejności rozsiej te nawozy i zasiej zboże ,a jak już będzie ładnie rosło to pomyślisz o dalszych zabiegach agrotechnicznych .Będziesz miał jeszcze trochę czasu na piwko Quote
waldi 1979 Posted April 3, 2014 Author Posted April 3, 2014 Witam.Rafello a ile kosztuje ta polifoska za 50kg?Chciałbym mieć rozeznanie względem ceny,żeby nie przepłacać.Dzisiaj szukałem nawozu i jutro jeszcze poszukam.Mieli wieloskładnikowy somag.A co do polfoski to jaką dać 4%,6% czy 8% azotu?Przepraszam za masę pytań,ale jestem w tym temacie zielony.POZDRAWIAM. Quote
rafaello3 Posted April 3, 2014 Posted April 3, 2014 U mnie na składzie polifoska 6 kosztuje ok 1700zł .Ja ją stosuję pod kukurydzę i jestem zadowolony .Znacznie tańsza jest lubofoska ,to może ten nawóz kup u mnie kosztuje 1300zł tona .Ja stosuję lubofoskę pod zboża 200kg na /ha nawozu .Ale ja mam pola po kuku na ziarno i często po oborniku ,to jest inna bajka .Ta lubofoska ,to NPK 3,5-10-20.Pozdrawiam. Quote
waldi 1979 Posted April 4, 2014 Author Posted April 4, 2014 Dzięki rafaello.Dzisiaj pojeżdżę i poszukam nawozu,bo jutro przydałoby się wszystko zrobić.POZDRAWIAM. Quote
waldi 1979 Posted April 4, 2014 Author Posted April 4, 2014 Witam.Dzisiaj kupiłem nawóz-odpowiednik polifoski 6% NPK.Ma dokładnie ten sam skład,tylko azotu 7%.No i tańszy trochę od polifoski.Za 500kg zapłaciłem 875zł.Już rozsiany-jutro sieję pszenicę.POZDRAWIAM. Quote
rafaello3 Posted April 4, 2014 Posted April 4, 2014 To się chwali ,tak dalej trzymaj .Trzeba patrzeć na fundusze ,żeby nie przepłacić .Bo teraz takie czasy ,że środki do produkcji drogie ,a nasz towar tani i główkować trzeba .Moje pola z jarkami są zielone .Pięknie wszystko powschodziło i teraz peluszka też się pokazuje w mieszankach .To udanych siewów Quote
waldi 1979 Posted April 5, 2014 Author Posted April 5, 2014 Witam.Tak więc już mam spokój narazie.Dzisiaj zasiałem pszenicę,na 2,7ha weszło mi 750kg.Trochę sporo,musiałem jechać do gościa i dokupić 200kg,jak się okazało przy sianiu.Zabronowałem też,bo w poniedziałek zapowiadają jakieś burze ,a w polu pył dosłownie.No i pobiłem swój rekord na ciągniku--13h jednego dnia.POZDRAWIAM i dzięki za odpowiedzi. Quote
waldi 1979 Posted April 11, 2014 Author Posted April 11, 2014 Witam.Koledzy chciałbym się Was poradzić w sprawie nawożenia azotem na tą jarą pszenicę.Azotu nie dawałem przedsiewnie,dałem nawóż o składzie polifoski 6 w ilości 200kg/ha.Czytałem,że można dać 1dawkę azotu po pierwszym kolanku ok 60% całości azotu i 2 dawkę 40% w fazie strzelania w żdżbło.Ile byście dali azotu na moim miejscu w 1dawce i w 2giej i jakiego?Myślę dać w 1 dawce saletrzaku 150 kg na ha,a w drugiej np.saletry ok 100kg na ha.Saletra podobno jest szybciej przyswajana przez rośliny z gleby.Co o tym sądzicie?Czym popryskać pszenicę jak wzejdzie na chwasty i w którym momencie?DZIĘKI I POZDRAWIAM. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 Poczytaj ten wątek: http://www.rolnik-forum.pl/Thread-naworzenie-przedsiewne-pod-zbo%C5%BCa-co-i-ileTam masz odpowiedz na Twoje pytania co do nawożenia. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts