Miki Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Witam!Planuje postawić silos przejazdowy dla składowania kiszonki kukurydzydzianej z pow. 7ha. Od zawsze sporządzałem pryzme na ziemi, lecz często wynikało z tego wiele strat i nie zawsze efekty mnie zadowalały. Moje pytania są następujące:- jakie wymiary powinien mieć silos?- jaką pojemność powinien mieć zbiornik na skoki?- jak grube powinny być ściany oraz podłoga? Quote
przemek2092 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Znajomy ma beż zbiornika, silos ma dobrych kilkanaście lat, widziałem go parę razy więc wymiary będe mówił szacunkowo, mogę mylić sie o trochę ale szerokość około4,5 metra, długość około 20 metrów, cały z betonu zalany ze zbrojeniem, około 5 ha kuku tam wchodzi, bardzo ładnie sie sprawdza bo od dołu i boki są szczelne, góra oczywiście folia jeśli chcesz to zapytam dokładnie o wymiary bo tak jak mówiłem podałem na oko pozdrawiam Quote
Miki Posted April 1, 2014 Author Report Posted April 1, 2014 Dzięki byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mógł zapytać. Jakby Ci też mógł orientacyjnie powiedzieć ile ton zbiera z hektara albo chociaż jakie klasy gleby ma.Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted April 1, 2014 Report Posted April 1, 2014 Na plonach w zależności od klasy ziemi to ja się nie znam i w tej sprawie głosu nie będę zabierał. Kukurydzy zbiera się od 45 ton z ha do 95 ton z ha w zależności od kompleksu gleby, nawożenia, warunków meteorologicznych w danym roku. Na każdą tonę plonu musisz przygotować od 1,35 m3 silosu jeżeli zbierasz w fazie dojrzałości mlecznej do 2 m3 jeżeli zbierasz w fazie dojrzałości pełnej. Pozdrawiam! Quote
platynka17 Posted April 23, 2014 Report Posted April 23, 2014 Witajcie. A jaki jest koszt zrobienoa takiego silosu na kiszonke? tak mniej wiecej? 5 X 20? Quote
Miki Posted April 24, 2014 Author Report Posted April 24, 2014 W zależności z czego chcesz go wykonać. Quote
platynka17 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Prawde mowiac mam mala wiedze jak to wykonac najnizszym kosztem a dobrej jakosci. Quote
Miki Posted April 24, 2014 Author Report Posted April 24, 2014 Hmmm niski koszt indobre wykonanie kto by tak nie chcial . Albo murowac z odlewanych kamieni albo z gotowych prefabrykatów. Planujesz też wykonać zbiornik na soki? Quote
platynka17 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Tak myślę ze tak byłoby lepiej. Ale nie mam doświadczenia. Planuje zakupić kilka byczków do odchowu i pomału zwiększać stado. Na razie mam 4 jałówki do rozrodu. Quote
Miki Posted April 24, 2014 Author Report Posted April 24, 2014 Ewemtualnie możesz wykopać dziure o odpowiednich wymiarach i zrobić cały silos pod poziomem. Quote
Miki Posted April 25, 2014 Author Report Posted April 25, 2014 A z jakiej racji jeśli obmurujesz ściany albo wyłożysz deski i obciągniesz folia. Quote
platynka17 Posted April 26, 2014 Report Posted April 26, 2014 Hmmm.... no to jest mysl. Dziekuje;) Quote
Recommended Posts