Jump to content

Recommended Posts

Posted
skoro podnosisz nawet przez 5 to podejrzewam że pompa tłoczy olej również kiedy włączona jest normalnie (nie przez biegi) tylko masz przeciek oleju na odcinku od pompy do rozdzielacza ,zdarza się że pęka rurka metalowa w obudowie tylnego mostu ,lub zawór przy pompie jest nieszczelny,najlepiej zdejm plecak i do łącznika z dwoma oringami który wystaje z obudowy mostu przyspawaj płaskownik tak by przykręcic dwoma śrubami do obudowy mostu a z drugiej strony płaskownika gwint byś mógł wkręcić manometr i nie zapomnij przewiercić mały otworek , wtedy zapal ciągnik na wolnych obrotach przez chwilę i zobaczysz jakie jest ciśnienie jak dobre to wina rozdzielacza a jeśli małe to podejrzyj gdzie olej wypływa a nie powinien
Posted

Sprawdź ciśnienie na wyjściu zew. Jeśli nie ma to coś na odcinku pompa- rozdzielacz. Jeśli jest to sprawa ogranicza się do podnośnika czyli rozdzielacz czy siłownik lub coś pomiędzy.

Najszybszy sposób do ograniczenia obszaru poszukiwań.

Posted
skoro masz 140 bar ,tylko jest pytanie czy na wolnych obrotach ???,jeśli tak to nie jest wina pompy ani przewodów doprowadzających olej do rozdzielacza . moim zdaniem przyczyną twoich zmartwień prawdopodobnie będzie rozdzielacz, miałem w swoim ciągniku podobną sytuację i po dokładnym rozebraniu rozdzielacza i wymianie oringów wszystko wróciło do normy
  • 8 years later...
Posted

Witam serdecznie panowie, chciałbym się podłączyć pod temat jeśli można. W mojej c4011 przestał działać podnośnik. Wszystko pracowało do samego końca idealnie do momentu jak podpiąłem rozrzutnik. Po skończonej robocie z rozrzutnikiem gdy uruchomiłem WOM nie działa pompa hydrauliczna. Co najdziwniejsze podnośnik podnosi przy WYŁĄCZONYM WOMIE i jeździe do przodu, wtedy pompa działa i jest ok, po załączeniu WOMu pompa nie rusza. Oczywiście poziom oleju w normie, próbowałem różnych wyczytanych patentów z szybkim opuszczaniem podnośnika, szarpaniem, stukaniem itd, bez rezultatu. Tak jak mówię podnośnik nigdy nie robił żadnych problemów, poprzedni właściciel 5 lat temu gruntownie go wyremontował że nawet wycieków za bardzo nie ma a podobno ten typ tak musi mieć że teren olejem znaczyć. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? 

Posted

No niestety to już sprawdzałem, tylko na wyłączonym działa. Nie wiem niestety jak w tym traktorze napędzana jest pompa, nigdy nie miałem okazji przy tym grzebać, tylko kwestie silnikowe.  Ale domyślam się że gdzieś tutaj musi być problem bo nic innego przecież nie było ruszane.